
Unes trenta persones entre bisbes i representants de les Conferències episcopals i organismes eclesials d’Europa i Amèrica del Nord han participat en la XIV reunió de la Coordinadora de bisbes d’Europa i Amèrica amb els bisbes de Terra Santa en suport dels cristians, que ha tingut lloc de l’11 al 16 de gener de 2014, per tal d’acomplir amb l’objectiu d’apropar-se a la realitat eclesial, social i política de Terra Santa, i conèixer la feina que allà fan les Agències catòliques. Mons. Joan Enric Vives i Sicília, arquebisbe-bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, ha representat, un any més, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).
Al final de la reunió s’ha fet públic el Comunicat següent:
Comunicat final
Els bisbes demanen líders d’esperança
Declaració de la Coordinació de Conferències Episcopals
en suport de l’Església a Terra Santa, 15 gener 2014
Com a bisbes d’Europa, Àfrica del Sud i Amèrica del Nord, arribàrem a Terra Santa per resar i donar suport a la comunitat cristiana i a la causa de la pau. A Gaza vam ser testimonis de la profunda pobresa de la gent, i la presència valenta de les comunitats cristianes, petites i vulnerables de per si. Gaza és un desastre fet per l’home, un escàndol espantós, una injustícia que clama solució a la comunitat humana.
Fem una crida als líders polítics per millorar la situació humanitària de la població de Gaza, assegurant l’accés a les necessitats bàsiques per a una vida humana digna, a les possibilitats de desenvolupament econòmic i a la llibertat de moviments.
En la situació desesperada de Gaza, ens trobem amb persones d’esperança. Ens sentim encoratjats per la visita a petites comunitats cristianes, que dia rere dia, a través de moltes institucions, estenen la mà amb compassió cap als més pobres dels pobres, tant musulmans com cristians. Seguim pregant i donant suport als sacerdots, religiosos, religioses i laics que treballen a Gaza. Ells exerceixen un ministeri de presència, tenen cura dels nens discapacitats i de la gent gran, i ensenyen als joves.
El seu testimoni de fe, esperança i amor ens ha donat esperança. Aquesta és precisament l’esperança necessària en aquest moment per aconseguir la pau, una pau que només pot ser construïda sobre la justícia i l’equitat per a tots dos pobles. Els palestins i els israelians necessiten desesperadament aquesta pau. A tall d’exemple, a la vall de Cremisan la ruta de la barrera de seguretat amenaça la terra agrícola conreada per generacions de cinquanta-vuit famílies cristianes. Les actuals converses de pau arriben en un moment crític. Ara és el moment per assegurar-se que les aspiracions de justícia per les dues bandes es compleixen.
Instem els funcionaris públics a esdevenir líders d’esperança, no persones d’obstrucció. Fem una crida a que escoltin les paraules del Papa Francesc, que va dir recentment al Cos Diplomàtic: "La represa de les converses de pau entre israelians i palestins és un signe positiu, i expresso la meva esperança que les dues parts resoldran prendre decisions valentes, amb el suport de la comunitat internacional, per trobar una solució justa i duradora a un conflicte que necessita amb urgència posar-ne fi" (13 de gener de 2014).
En sortir de la Terra Santa, els bisbes i el poble de l’Església local romanen en els nostres cors. Ells no estan sols. Juntament amb ells, nosaltres som persones d’esperança. Preguem perquè la pròxima visita del Papa Francesc a Terra Santa reforci l’esperança en la regió. Creiem que una pau duradora és possible.
Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-àfrica
Bisbe Pierre Burcher, Escandinàvia
Bisbe William Creen, Irlanda
Mons. Michel Dubost, França
Arquebisbe Paul-André Durocher, Canadà
Arquebisbe Patrick Kelly, Anglaterra i Gal·les
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les
Bisbe Denis Nulty, Irlanda
Bisbe Richard Pates, Estats Units d’Amèrica
Bisbe Thomas Renz, Alemanya
Mons. Janusz Stepnowski, Polònia
Arquebisbe Joan Enric Vives, Espanya