Data: 9 de febrer de 2020

Aquest diumenge, com tots els anys al començament de febrer, l’organització catòlica Mans unides ens convida a reflexionar sobre el problema de la fam en el món i sumar-nos a la seua lluita per eradicar aquest fenomen que contradiu els més elementals principis de la dignitat de l’ésser humà. Actualment hi ha 81 milions de persones que no tenen el necessari per a subsistir. La fam i les guerres que ocasionen tantes morts d’innocents, que es podrien evitar si tots actuàrem inspirats pels principis de la justícia social, són els signes més evidents de lo lluny que està la humanitat del projecte de Déu sobre ella.

Mans unides, per combatre la fam, vol que ens conscienciem de les causes que la provoquen i lluitem contra elles. Per això cada any ens ofereix uns materials de reflexió que ens ajuden a adonar-nos de la complexitat de les situacions que causen aquest problema i com certs comportaments quotidians nostres poden contribuir a agreujar-lo. Concretament enguany el tema de la campanya constitueix una invitació a combatre la fam en el món mitjançant el respecte al medi ambient. La lluita contra la fam, contra les seues causes i conseqüències, no pot donar-se sense un medi ambient adequat i una casa comuna habitable per a tots.

“Qui més pateix el maltractament del planeta no eres tu. Col·labora”. Les qüestions relatives a l’ecologia ens preocupen a tots. Sabem que està en joc el futur de la humanitat. Però en la nostra societat del benestar aquesta preocupació amaga moltes vegades una mica d’egoisme: pensem únicament en nosaltres mateixos, en el manteniment del nostre nivell de vida, i no tenim en compte que els primers que pateixen les conseqüències d’un ús abusiu dels recursos naturals que únicament pretén l’enriquiment dels qui més tenen, no som nosaltres. El papa Francesc, en l’encíclica Laudato sì ens ha recordat que “són els pobres els que estan pagant el preu més alt per la devastació del medi ambient”. No podem ignorar, per exemple, que cada dia moren 18.000 persones per causes relacionades amb la contaminació, o el fenomen de les migracions per causes relacionades amb el medi ambient (esgotament de recursos, canvi climàtic, desforestació, interessos de les grans empreses, etc…).

La campanya d’enguany ens convida a reflexionar sobre la relació que existeix entre la fam que tants éssers humans pateixen i l’ús irresponsable dels béns de la naturalesa; ens informa de les iniciatives que promou Mans unides (suport a xicotets agricultors des d’una perspectiva agroecològica), i ens proposa una sèrie d’accions tendents a combatre les conseqüències de l’ús abusiu dels recursos naturals, com el suport als emigrants mediambientals, educació per a crear consciència ecològica i la necessitat de fomentar canvis en estils de vida i de consum per a contrarestar la cultura del descart. Us convido a recolzar aquestes propostes que, sens dubte, ajuden a evitar sofriments en tantes persones que viuen en situació de pobresa.