26 DE JULIOL, SANT JOAQUIM I SANTA ANNA

JORNADA PELS AFECTATS DEL COVID-19

“UNA MIRADA ESPECIAL A LA GENT GRAN”

Nota dels Bisbes

El proper dia 26 de juliol, l’Església celebra la festivitat de sant Joaquim i santa Anna, pares de la Benaurada Verge Maria, dia que dediquem d’una manera especial a la gent gran, ja que són els patrons dels avis.

Des del passat mes de març que es va decretar l’estat d’alarma al nostre país, amb motiu de la pandèmia del Covid-19, hem pogut contemplar com els més afectats per aquest virus han estat els ancians, que han mort en un gran nombre en residències, hospitals i als seus domicilis. També, la nostra gent gran, degut a les circumstàncies tan excepcionals, són els que més han patit el drama de la solitud i de la distància del seus éssers estimats.

Tot això ens ha de dur a pensar, com a Església i com a societat, que «una emergència com la del Covid-19 és derrotada en primer lloc amb els anticossos de la solidaritat» (Pandèmia i fraternitat universal, Nota sobre l’emergència Covid-19, Pontifícia Acadèmia per a la Vida, 30/03/2020).

En una societat, en la que moltes vegades es reivindica una llibertat sense límits i sense veritat o en la que es dona una excessiva importància al valor de la joventut, la gent gran ens ajuda a valorar el més essencial i a renunciar al que és transitori. La vida els ha ensenyat que l’amor i el servei als seus i als restants membres de la societat són el veritable fonament en el que tots hauríem de recolzar-nos per acollir, aixecar i oferir esperança al nostre proïsme enmig de les dificultats de la vida. Com afirma el papa Francesc: «La desorientació social i, en molts casos, la indiferència i el rebuig que les nostres societats mostren vers les persones grans, criden no només a l’Església, sinó a tot el món, a una reflexió seriosa per aprendre a captar i apreciar el valor de la vellesa» (Audiència del papa Francesc als participants en el Congrés Internacional “La riquesa dels anys”, Dicasteri per als Laics, Família i Vida, 31/01/2020).

Però no n’hi ha prou amb contemplar el passat, encara que hagi estat en certs moments molt dolorós. Hem de pensar en el futur. No hauríem d’oblidar mai aquelles paraules del papa Francesc en les que afirmava que una societat que abandona la gent gran i prescindeix de la seva saviesa és una societat malalta i sense futur, perquè li falta la memòria. Allí on no hi ha respecte, reconeixement i honor per a la gent gran, no hi pot haver futur pels joves, per això cal evitar que es produeixi una ruptura generacional entre infants, joves i gent gran. «Conscients d’aquest paper irreemplaçable de la gent gran, l’Església es converteix en un lloc on les generacions estan cridades a compartir el pla d’amor de Déu, en una relació d’intercanvi mutu dels dons de l’Esperit Sant. Aquest intercanvi intergeneracional ens obliga a canviar la nostra mirada vers les persones grans, a aprendre a mirar el futur juntament amb ells. Els ancians no són només el passat, sinó també el present i el demà de l’Església» (Audiència del papa Francesc als participants en el Congrés Internacional “La riquesa dels anys”, Dicasteri per als Laics, Família i Vida, 31/01/2020).

L’experiència viscuda durant aquest temps de pandèmia hauria d’ajudar-nos també a tots, especialment als qui tenim algun tipus de responsabilitat en l’ordenament civil i en la convivència social, a descobrir que hem de canviar la nostra manera de pensar i d’actuar en les relacions socials i, especialment, amb la nostra gent gran. Des de l’exquisit respecte a la seva dignitat i al bé comú de la societat, hem d’oferir-los una atenció i unes cures riques en humanitat i en veritables valors.

Sobre el drama viscut en l’atenció hospitalària a la gent gran, aconsellem prendre en consideració les paraules de la Pontifícia Acadèmia per a la Vida: «En aquest moment, després d’haver fet tot el possible a nivell organitzatiu per evitar el racionament, s’ha de tenir sempre present que la decisió no es pot basar en una diferència en el valor de la vida humana i la dignitat de cada persona, que sempre són iguals i valuosíssimes. La decisió es refereix més aviat a la utilització dels tractaments de la millor manera possible en funció de les necessitats del pacient, és a dir, de la gravetat de la seva malaltia i de la seva necessitat de tractament, i a l’avaluació dels beneficis clínics que el tractament pot aconseguir, en termes de pronòstic. L’edat no pot ser considerada com l’únic i automàtic criteri d’elecció, ja que si fos així es podria caure en un comportament discriminatori vers els ancians i els més fràgils» (Pandèmia i fraternitat universal, Nota sobre l’emergència Covid-19, Pontifícia Acadèmia per a la Vida, 30/03/2020).

L’Església en aquest dia especial, a més de recordar a tots i cadascun dels malalts i morts a causa del coronavirus i de forma particular a la gent gran que ha patit aquest virus, eleva una pregària per l’etern descans de tots i vol destacar la importància de la gent gran en l’àmbit familiar i en la nostra societat.

Que aquesta Jornada ens serveixi també per prendre consciència de la importància de la nostra gent gran i el valor fonamental que tenen en les nostres comunitats cristianes, com a motor i força de saviesa i experiència davant la vida. Ells són exemple i guia per als joves i infants, ja que no són només destinataris de la pastoral evangelitzadora de l’Església, sinó veritables actors. «Avui dia, en les societats secularitzades de molts països, les generacions actuals de pares no tenen, majoritàriament, la formació cristiana i la fe viva que els avis poden transmetre als seus nets. Són la baula indispensable per educar els infants i els joves en la fe» (Audiència del papa Francesc als participants en el Congrés Internacional “La riquesa dels anys”, Dicasteri per als Laics, Família i Vida, 31/01/2020).

Finalment, convidem a pregar per la nostra gent gran, recordant les paraules del Sant Pare, del passat 17 de març, en l’Adoració al Santíssim: «Preguem el Senyor perquè estigui a prop dels nostres avis, de les nostres àvies, de tots els ancians i els doni força. Ells ens van donar la saviesa, la vida, la història. També nosaltres estem a prop d’ells amb la pregària».

 

Comissió Episcopal per a la Pastoral Social i

Subcomissió de Família i Defensa de la Vida