L’Església de Barcelona va organitzar la cerimònia de beatificació del jove Joan Roig i Diggle, nascut a Barcelona i martiritzat per la seva fe el dia 12 de setembre de 1936. El dissabte 7 de novembre la Basílica de la Sagrada Família va acollir aquesta missa presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i concelebrada per l’arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach i el Nunci apostòlic, Bernardito Auza, així com per l’Arquebisbe de Tarragona i el d’Urgell, i altres Bisbes de Catalunya.
A la cerimònia assistiren, a més dels familiars del beat, tant autoritats com els membres de l’Associació d’Amics de Joan Roig, que ara fa uns 30 anys va començar a promoure la causa de beatificació. L’acte es va celebrar amb una capacitat reduïda a un terç de l’aforament degut a les actuals circumstàncies sanitàries.
Biografia
Joan Roig i Diggle va ser un jove laic que va morir amb 19 anys als inicis de la Guerra Civil. Va néixer a la Barcelona del 1917 en una família catalano anglesa. La seva educació va començar als Germans de La Salle. Per iniciar el batxillerat es va traslladar als Escolapis del carrer Diputació. Un problema econòmic va fer que la família Roig Diggle es traslladés al Masnou.
La seva arribada al Masnou és un gran canvi per a Joan Roig, ja que entra en la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Joan Roig i Diggle, participava en les tasques de la Federació, i va ser nomenat vicepresident del Consell Comarcal de la Federació del Maresme. Un líder nat al qual en aquelles dates calia eliminar. Segons un dels seus biògrafs «l’únic motiu pel qual el van matar va ser perquè era catòlic». Així mateix va assegurar que el jove Diggle «va morir perquè no tenia por de defensar el Crist».
El martiri
La nit de l’11 de setembre de 1936, uns milicians van colpejar la porta de la casa de Joan Roig. Conscient del que anava a passar va sumir les Sagrades Formes com a viàtic i es va acomiadar de la seva mare en anglès tot dient: «God is with me», «Déu està amb mi». Joan Roig va ser assassinat de cinc trets dirigits al seu cor i un de gràcia al clatell. Les últimes paraules que van sortir dels seus llavis van ser: «Que Déu us perdoni com jo us perdono».
L’acte litúrgic es va realitzar en el marc del Pla Pastoral «Sortim», que enguany a Barcelona està dedicat precisament als joves, i coincideix amb el desè aniversari de la dedicació al culte de la basílica de la Sagrada Família.