Els Bisbes de Catalunya sigui presencialment a Madrid o de forma telemàtica han participat en l’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola del 16 al 20 de novembre i presidida pel Cardenal-Arquebisbe de Barcelona Cardenal Joan Josep Omella.

Aquesta és la traducció al català de la Nota oficial publicada en finalitzar l’Assemblea:

Divendres 20 de novembre, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luís Argüello García, i el vicesecretari per a Assumptes Econòmics, Fernando Giménez Barriocanal, han informat en roda de premsa dels treballs que s’han realitzat durant aquests dies.

Els treballs de l’Assemblea van començar el dilluns 16 de novembre a les 16.30 hores amb el discurs del president de Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella.

En la seva primera intervenció com a President, després de la seva elecció el mes de març passat, va desenvolupar una reflexió sobre la situació actual marcada per l’impacte de la COVID amb el títol general “Renéixer entre tots”. Les seves primeres paraules van ser per a manifestar “el nostre condol i esperança” als familiars de tots els difunts i la solidaritat i compromís amb els quals estan patint les conseqüències de salut, econòmiques i socials provocades per aquesta pandèmia.

A continuació, va intervenir el nunci del Sant Pare a Espanya. Mons. Bernardito Auza també va mostrar, en nom del papa Francesc, la seva proximitat amb els malalts en aquesta pandèmia, “així com el sentit condol i la seguretat de les pregàries de sufragi de Sa Santedat a totes les famílies que han sofert la pèrdua d’éssers estimats”.

En la sessió inaugural també es va recordar els bisbes morts des de l’última Assemblea Plenària: Mons. Camilo Lorenzo Iglesias, bisbe emèrit d’Astorga; Mons. Antonio Algora Hernando, bisbe emèrit de Ciudad Real, i Mons. Francesc Xavier Ciuraneta Aymí, bisbe emèrit de Lleida.

En aquesta Plenària s’ha donat la benvinguda als dos bisbes que s’incorporaran pròximament a l’Assemblea. Mons. Javier Vilanova Pellisa, elegit bisbe auxiliar de Barcelona. El 6 d’octubre es va fer públic el seu nomenament i rebrà l’ordenació episcopal el pròxim 20 de desembre. Mons. Fernando Valera Sánchez va ser elegit bisbe de Zamora el dia 30 d’octubre i serà ordenat bisbe el 12 de desembre.

Els bisbes han celebrat l’eucaristia tots els dies a la capella de la Successió Apostòlica i els treballs van finalitzar cada dia amb un temps d’adoració eucarística.

Aprovació de la Instrucció pastoral «Un Déu de vius»

 

L’Assemblea Plenària ha aprovat la instrucció pastoral Un Déu de vius, sobre la fe en la resurrecció, l’esperança cristiana davant la mort i la celebració de les exèquies. El document assenyala la resurrecció de Jesucrist com l’esdeveniment central de tota la història de la salvació de Déu amb la humanitat i, per tant, el fet que esclareix el seu sentit. Si aquest missatge és alterat o malinterpretat, es destrueix la fe cristiana en Déu Pare de Jesucrist. En la perspectiva de la “jerarquia de veritats” no estem davant una veritat secundària: Si aquesta esperança s’enfosquís o es dissipés, ja no podríem anomenar-nos de veritat cristians.

El text, que serà publicat pròximament, recull els reptes pastorals i la situació actual entorn de l’experiència de la mort i recull la fe de l’Església entorn de la mort, la resurrecció i la vida eterna. El text incideix també en la importància d’acompanyar en el moment de la mort i en la celebració de les exèquies cristianes.

Reflexió i diàleg sobre la situació després de la COVID-19

L’Assemblea Plenària ha dedicat part dels seus treballs a analitzar la situació creada per la Pandèmia. La reflexió es va iniciar a partir de l’exposició presentada per Antonio Garamendi, president de la CEOE, qui en les últimes setmanes en relació amb el Govern, els sindicats i altres agents socials, ha ofert les dades de les conseqüències del COVID 19 des d’una perspectiva macroeconòmica.

A continuació, el president de la Comissió Episcopal per a la Pastoral Social i Promoció Humana, Mons. Atilano Rodríguez Martínez, ha presentat l’informe sobre la situació social creada per la pandèmia.

El treball presentat és fruit del diàleg realitzat entre els organismes i departaments de la Comissió amb la finalitat de tenir una informació directa i precisa sobre la situació de les persones més vulnerables de la societat. Moltes d’aquestes persones estan sent ateses per les comunitats cristianes i pels organismes eclesials de l’acció caritativa i social.

Al llarg de la reflexió es va oferir la resposta a la realitat de pobresa i marginació, des de l’experiència dels agents pastorals i dels organismes directament implicats en la pandèmia. Es va constatar com la crisi ha generat una ràpida i profunda ferida en la nostra societat que afecta la salut de la població i que ha trastocat totes les dimensions de l’existència: aspectes socials, econòmics, familiars i religiosos.

Missió Evangelitzadora de l’Església

Els bisbes també han dialogat sobre la missió evangelitzadora de l’Església a Espanya a la llum del Directori de Catequesi i de la Instrucció “La conversió pastoral de la comunitat parroquial al servei de la missió evangelitzadora de l’Església” que va fer pública la Congregació per al Clergat el passat 20 de juliol.

Aquest document vaticà tracta el tema de la pastoral de les comunitats parroquials, dels diferents ministeris clericals i laics, amb el signe d’una major corresponsabilitat de tots els batejats. El president de la Comissió Episcopal per a l’Evangelització, Catecumenat i Catequesi, Mons. Amadeo Rodríguez Magro, ha estat l’encarregat d’explicar com aquesta instrucció pot ser un instrument d’ajuda per al camí pastoral a Espanya. Mons. Rodríguez Magro ha presentat també la traducció al castellà del nou Directori de catequesi.

Línies de Pastoral de la CEE per al quinquenni 2021-2025 “Fidels a l’enviament missioner”

La Plenària també ha estudiat un esborrany de document amb les línies d’acció pastoral de la CEE per al quinquenni 2021-2025, amb el títol Fidels a l’enviament missioner. Claus del context actual, marc eclesial i línies de treball. El text busca proposar als organismes i comissions de la CEE una reflexió per al treball dels propers anys que ha de realitzar-se en clau de sinodalitat i discerniment.

Aquests seran els eixos espirituals i metodològics d’aquestes accions que tenen com a objectiu ajudar la Conferència Episcopal i les seves Comissions i serveis a la conversió pastoral, personal i institucional, recolzada en la col·legialitat i el discerniment.

Pla de Formació en els Seminaris

Els presidents de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris, Mons. Joan Enric Vives Sicília, i de la Subcomissió Episcopal per als Seminaris, Mons. Jesús Vidal Chamorro, han estat els encarregats de portar a la Plenària la posada en marxa del nou “Pla de Formació dels Seminaris”. La Congregació per al Clergat ha felicitat la Conferència Episcopal Espanyola per la redacció de la nova Ratio Nationalis, que ja està en vigor.

Post Congrés de Laics

Mons. Carlos Escribano Subías, President de la Comissió Episcopal per als Laics, la Família i la Vida, ha informat sobre els fruits del Congrés de Laics que es va celebrar el mes de febrer passat i dels treballs que s’han realitzat després del Congrés.

El treball realitzat il·lumina itineraris per a l’acció eclesial amb laics que treballa en tres línies: el primer anunci de la fe, la formació cristiana dels laics, no només en el coneixement sinó també en la seva aplicació vivencial i l’acompanyament dels fidels laics que, d’una banda, ells mateixos reben i que, d’altra banda, també realitzen personalment i comunitària amb les persones amb les quals es relacionen. Per a continuar treballant la Comissió Permanent va aprovar la constitució d’un Consell Assessor de Laics que continuarà amb els treballs del Congrés.

Mons. Escribano també ha informat sobre la Trobada Europea de Joves de Santiago de Compostel·la, prevista per al mes d’agost de 2021.

Temes d’Educació

La Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura ha informat sobre la nova Llei d’Educació, la proposta presentada al Ministeri en relació a aquesta llei i els passos donats fins al moment, amb la proposta presentada en relació a l’àmbit de l’educació en valors.

Aquesta mateixa Comissió ha presentat possibles vies de flexibilització dels requisits eclesiàstics per a l’obtenció de la DECA de Secundària i Batxillerat.

Altres temes

La crisi de la immigració a Canàries ha estat un dels motius de diàleg entre els bisbes durant els dies de la Plenària.

S’ha estudiat la ubicació del departament de Pastoral de la Salut en el nou organigrama de la CEE, que finalment ha quedat situat dins de la Comissió Episcopal de Pastoral Social i Promoció Humana.

A més, s’ha presentat per al seu estudi el “Marc normatiu i Criteris de discerniment del Fons ‘Nova Evangelització’”.

S’han aprovat els textos litúrgics de santa Faustina Kowalska en castellà, català, basc i gallec. També s’ha aprovat la Modificació de la data de celebració de la memòria lliure de Santa Faustina Kowalska perquè se celebri a Espanya el dia 8 d’octubre.

També s’ha aprovat la Modificació de la data de celebració de la memòria lliure de Santa Faustina Kowalska perquè se celebri a Espanya el dia 8 d’octubre. Respecte al tema d’associacions nacionals, s’ha aprovat l’extinció del “Moviment de Dones treballadores cristianes” d’Acció Catòlica i la modificació dels estatuts de la Federació pública de “Scouts de Galícia”, de “Scouts Catòlics d’Extremadura”, i de la Fundació privada del Sud “Sant Tomàs d’Aquino”.

Assumptes econòmics

Fernando Giménez Barriocanal ha estat renovat en el càrrec de vicesecretari per a Assumptes Econòmics de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) per als propers cinc anys. Segons indica el Reglament d’Ordenació Econòmica, el vicesecretari per a Assumptes Econòmics “serà nomenat per un quinquenni, renovable, per l’Assemblea Plenària de la Conferència, a proposta de la Comissió Permanent, sentit el Consell d’Economia”. Giménez Barriocanal va ser nomenat per primera vegada al novembre de 2005 i renovat en el càrrec en el mateix mes de 2010 i 2015.

Com és habitual en la Plenària de novembre, s’han aprovat els balanços i liquidació pressupostària de l’any 2019, els criteris de constitució i distribució del Fons Comú Interdiocesà i els pressupostos de la CEE i dels organismes que d’ella depenen per a l’any 2021.