El dia 13 d’octubre de 2021 a l’Abadia de Sta. Maria de Montserrat va tenir lloc l’acte de benedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat, conferida per l’Excm. P. Manuel Nin i Güell, bisbe (exarca apostòlic) dels catòlics de tradició bizantina de Grècia. A la cerimònia hi van assistir una nodrida participació dels bisbes de Catalunya, encapçalats pel Cardenal emèrit de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach; els Arquebisbes de Tarragona i Urgell; i els Bisbes de St. Feliu de Llobregat, Lleida, Tortosa, Mallorca, els Bisbes auxiliars de Barcelona Mons. Gordo i Mons. Vilanova, l’Administrador Apostòlic de Terrassa i un bon nombre de superiors masculins i femenins, benedictins i cistercencs, amb el Revm. P. Gregory J. Polan, abat primat de la Confederació Benedictina; i el Rdm. P. Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Sublacense-Cassinesa.

Assistiren a la cerimònia el M. H. President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; a més de representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat, de la societat civil i eclesial vinculats al Monestir.

Els textos litúrgics i els cants foren els propis de la Festa dels beats màrtirs de Montserrat (que se celebra el 13 d’octubre), amb intervencions de l’Escolania i la Capella de Música. Les polifonies foren escollides d’entre el repertori dels Mestres de l’Escolania.

El ritu de benedicció començà després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat elegit s’adreçà al bisbe oficiant i li demanà que li conferís la benedicció. A continuació va tenir lloc l’homilia on el Bisbe Manuel Nin va agrair la invitació per celebrar la benedicció a Montserrat, on com tots els monjos se sent com a «casa». Partint de la litúrgia de la Paraula, va recordar  que «viure l’Evangeli, ahir, avui i sempre, no és mai un camí planer», sinó acompanyat de la creu, la del Crist. «És un camí on un món, de vegades hostil i de vegades indiferent, ens demanarà raó de la nostra fe». «Anunciar i viure sempre l’Evangeli, que és la nostra resposta, el nostre testimoniatge enmig dels homes», va afegir. Va subratllar com el 13 d’octubre se celebra la festa dels beats màrtirs monjos de Montserrat: tots ells inclosos en el gran nombre de «sants monjos» que han marcat la història del Monestir. El bisbe Nin, seguint allò que es pronuncia al ritual, va recordar com el Pare Abat ha estat escollit per «instruir, guiar, ensenyar i portar cap a Déu». «Un mestratge, un guiatge, un acompanyament, sempre “fent les vegades del Crist”.  Va animar el nou Abat a «no tenir por» per allò que li confereix el títol de Pare Abat: «No hi renunciïs, no hi renunciem mai a aquest títol! – va expressar -. És un “títol / ministeri” que “pesa”, t’ho puc assegurar, però també és un títol, una diaconia, que tantes i tantes vegades et donarà força i consol».

Després de l’homilia l’elegit féu la promesa de fidelitat al nou ministeri. Després es prostrà i l’assemblea cantà les Lletanies del sants. El bisbe Manel Nin pronuncià l’extensa Oració de benedicció, que l’elegit escoltà agenollat, i a continuació rebé els distintius del seu nou ministeri: la Regla de sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul, que signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsorial per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor. El celebrant acompanyà el nou abat a la càtedra, on rebé l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat.

La missa continuà llavors, com de costum, amb la Litúrgia de l’Eucaristia. El cant de comunió –com ja ho fou el d’introducció– són composició del monjo Jordi-Agustí Piqué, i fan al·lusió als màrtirs.

Al final de la Missa el nou abat adreçà una al·locució al poble on va subratllar el caràcter d’acollida de l’Abadia de Montserrat. «El monestir és sempre la casa de Déu i per tant la casa de tothom; per a uns, els monjos, de manera estable i per als altres, els hostes i pelegrins, de manera passatgera; Montserrat és a més la casa de la Mare de Déu, de la Moreneta, de la Patrona de Catalunya, venerada per fidels i pelegrins d’arreu, la casa on voldríem que tothom s’hi trobés bé. Aquest santuari és el do que Déu ha fet a la nostra comunitat i ens en sentim alhora responsables i agraïts». D’altra banda, el P. Manel Gasch va informar del desig que tota la comunitat de monjos es posi a «escoltar la veu de Déu i dels uns als altres», sobretot en la proximitat del mil·lenari del monestir, l’any 2025. Tal com va dir, es vol aprofitar aquesta celebració per «apropar Montserrat a la societat». Va voler tenir presents els seus antecessors, els PP. Abats Sebastià M. Bardolet i Josep M. Soler, «la memòria viva del guiatge de la comunitat en els darrers més de trenta anys». Finalment, el nou Pare Abat, va mostrar el seu desig que després de la pandèmia, la comunitat «sigui capaç de donar esperança veritable a tothom i solidaritzar-se amb els qui més en patiran els efectes».

Com a comiat, el prelat exarca de Grècia, que en tota la celebració anà revestit dels ornaments pontificals bizantins, beneí l’assemblea.

 

El P. Abat Manel Gasch

El P. Manel Gasch i Hurios (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot per l’Arquebisbe Joan-Enric Vives.

El P. Manel va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, el P. Abat Manel Gasch va ser Prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a l’actualitat ha estat el Majordom-Administrador del Monestir.