Data: 24 d’octubre de 2021
Avui és un diumenge important per a l’Església: se celebra el DOMUND, el dia en què d’una manera especial els catòlics miren, coneixen i col·laboren amb totes les missions del món. Portar el missatge de Jesucrist a totes les regions del planeta és una preocupació permanent de l’Església, però s’assenyala aquest dia perquè les parròquies i comunitats proclamin amb fermesa l’amor de Déu envers tothom, que en ressaltin la seva vinculació fraterna, com assenyala el papa Francesc, i tractin d’ampliar l’ajuda a les comunitats més necessitades.
El segon aspecte de la comesa dels missioners, l’ajuda als altres, és el que desperta una admiració més gran per part dels que viuen en el món occidental, tant si són creients com si es manifesten allunyats de la fe o han prescindit totalment de Déu. Se’n fan grans elogis quan un programa de ràdio o unes imatges de televisió mostren la immensa dedicació d’aquest grup d’homes i dones -alguns amb molts anys de servei- en escoles, en feines del camp, en dispensaris i en qualsevol altre lloc on el centre és la persona a qui ajuden i curen, acompanyen i ensenyen.
Ells són autèntics testimonis de l’amor de Déu. Per això són estimats i la seva paraula és plenament creïble. La seva vida suscita les grans preguntes de sentit que la persona es formula al llarg de la seva existència, sigui quin sigui el seu nivell cultural o el seu estatus social, visqui en un país desenvolupat o en una comunitat sense recursos. Perquè les qüestions fonamentals del viure i del creure són a la base del créixer i del desenvolupament personal. Amb el do sagrat de la llibertat neixen les preguntes sobre Déu, sobre les relacions amb els altres, sobre la vida i la mort.
Fa poques setmanes que un columnista de la premsa local escrivia que els sacerdots li fan por i no li inspiren cap confiança; en canvi, per a la gran majoria dels conciutadans, són bons servidors de l’Evangeli, que atenen amb afany el poble de Déu i estan a disposició de tothom davant de tantes afliccions que pateix la nostra societat. I encara més: als països més pobres veuen reconeguda la seva tasca i són valorats de manera significativa per la seva actitud i lliurament cap als altres. Per descomptat que acceptem la crítica externa i hem de revisar de manera constant els elements negatius de la nostra gestió perquè alguna vegada oblidem el compromís adquirit. No obstant això, avui és un dia de festa en què ens alegrem perquè molts sacerdots i religiosos/es no tenen gens de por de viure amb persones pobres en països pobres i aquestes no temen estar amb ells. Fins i tot aquí en la nostra terra tots els sacerdots es commouen davant el sofriment i la solitud dels seus germans i s’obstinen fins al límit de les seves forces per estar prop dels que sofreixen i volen que la seva presència possibiliti l’alegria i l’esperança en el Senyor que sosté la vida de tots.
El lema d’enguany, EXPLICA EL QUE HAS VIST I SENTIT, és una descripció preciosa del que tants missioners fan quan venen a visitar-nos; ens conten el que estan vivint i ens entusiasmen amb passió apostòlica. A Espanya hi ha al voltant de 10.000 missioners a temps total en tots els racons del món, repartits en 135 països; també hi ha més d’11.000 voluntaris que dediquen un temps de la seva vida a fer una experiència missionera. Són molts els que ens expliquen la seva missió evangelitzadora i la seva solidaritat amb el proïsme. Els qui estem vivint en aquesta societat de relatiu benestar hi hem de contribuir amb les nostres oracions, amb part del nostre temps i amb les aportacions econòmiques que ens vinculen a aquesta impressionant obra que es fa més evident en aquest diumenge del DOMUND.