Data: 6 de febrer de 2022

El proper diumenge 13 de febrer les parròquies de la nostra diòcesi estan convidades a unir-se a la campanya que cada any organitza l’associació Mans Unides per a lluitar contra la fam en el món. Com a bisbe de la diòcesi vull convidar als rectors a que, a més d’altres activitats que es puguen organitzar en les parròquies per a recaptar fons amb aquesta finalitat, la col·lecta de les misses dominicals es destine també a Mans Unides. És un testimoniatge que els cristians podem donar en aquesta societat del benestar, que fàcilment oblida els que més pateixen als països més pobres del nostre món. El no veure de prop el sofriment dels necessitats no ens ha de portar a la indiferència.

En els materials que Mans Unides ha publicat per a la campanya d’enguany trobem algunes dades que ens haurien d’inquietar, perquè posen davant els nostres ulls algunes injustícies de les quals moltes vegades no som conscients. Heus ací algunes: en el nostre món hi ha 112 milions més de dones que d’homes en treballs mal remunerats; es preveu que a la fi de l’any 2021 seran 745 milions de persones les que estaran en situació de pobresa extrema; els preus dels aliments han augmentat un 40% des de l’any 2020, la qual cosa ha provocat que haja crescut el nombre de persones que no tenen accés a una alimentació adequada i de les quals es calcula que són 811 milions les que passen fam; 9 de cada 10 habitants dels països més pobres no han tingut accés a la vacuna contra la COVID-19, l’any 2021; les 26 persones més riques del món posseeixen tanta riquesa com la meitat de la població mundial i la fortuna de les 10 més riques ha crescut en 540.000 milions de dòlars des de març de 2020 (des que va començar la pandèmia).

Aquestes dades ens poden portar a un descoratjament i pensar que els problemes del nostre món són tan grans que mai els podrem solucionar. Els cristians no podem resignar-nos davant d’aquesta situació. Per això, encara que no eliminarem les injustícies del nostre món, no ens hem de cansar en la nostra missió de ser sembradors d’esperança en el cor d’aquells que més pateixen les conseqüències de la pobresa. Això és el que ha fet Mans Unides: amb els més de 42 milions de € que es van recaptar en la campanya de l’any 2020, es van realitzar 506 projectes en 53 països. No oblidem que darrere d’aquestes xifres hi ha milers de persones que tenen un rostre per a nosaltres desconegut, que gràcies a la solidaritat de tots els col·laboradors, han pogut accedir a una millor educació, a l’aigua potable, a una alimentació adequada o a uns mitjans de vida més dignes. Es tracta de necessitats bàsiques que nosaltres tenim resoltes, però que molts éssers humans tenen dificultat d’accedir a elles.

El papa Francesc, en la seua encíclica Fratelli tutti ens ha recordat que tots som membres de l’única família humana i que els qui més pateixen són els que han de sentir en primer lloc l’amor i la solidaritat de tots. I perquè sabem que el bé i la justícia no s’aconsegueixen una vegada per sempre, sinó que han de ser conquistats cada dia, no ens hem de cansar de lluitar per un món millor per a tots.