Data: 15 de maig de 2022

El passatge de l´Evangeli de Joan que hem llegit aquest cinquè diumenge de Pasqua ens deixa un missatge molt clar: l´amor als nostres germans és el distintiu més important dels seguidors de Jesús. «Tothom coneixerà que sou deixebles meus per l’amor que us tindreu entre vosaltres.» (Jn 13,35).

Diu el papa Francesc que l’amor és el document d’identitat del cristià, és a dir, l’únic document vàlid per ser reconeguts com a deixebles de Jesús. I continua dient que, com qualsevol document d’identitat, caduca si no el renovem.

El Senyor ens ha donat un gran regal amb què podem renovar durant tota la vida l’amor a Déu i als nostres germans, és l’Eucaristia. L’Eucaristia és l’aliment que sosté la nostra existència. És pa per al camí. A l’Eucaristia, Jesús ve a nosaltres per donar-nos el seu cos i la seva sang. I és que Jesús és el pa de vida. Ell mateix ens ho diu a l’Evangeli: «Qui menja aquest pa, viurà per sempre.» (Jn 6,51)

Hi ha un fragment del primer llibre dels Reis que ens pot ajudar a viure l’Eucaristia. En aquest passatge, llegim un episodi de la vida del profeta Elies. Va ser un home a qui Déu havia donat la missió de lluitar contra les injustícies del seu temps. És per això que va tenir grans conflictes amb els poderosos de la seva època. En un d’aquests conflictes es va veure forçat a fugir al desert. Després de caminar tota una jornada sota un sol abrasador, Elies va caure exhaust i va desitjar la mort. Ja no podia més. Va ser en aquell instant que el Senyor li va dir: «Aixeca’t i menja» (1Re 19,5). En aquell moment, Elies es va aixecar i va veure davant seu un pa cuit i una gerra d’aigua. El profeta, enfortit amb aquell menjar, va seguir amb la missió que Déu li havia encarregat.

També a nosaltres ens pot passar el mateix que al profeta Elies. Sovint sentim que ens fallen les forces o que ens costa ser fidels als compromisos amb els nostres germans. Tot i això, a l’Eucaristia, Jesús també ens ofereix el seu menjar i la seva beguda perquè ens alimentem; el camí és llarg i necessitem la seva força.

Els sants han viscut amb intensitat l´Eucaristia. Expliquen els biògrafs de Santa Teresa de Calcuta que un dia li van preguntar què calia fer per servir els més pobres. La santa va respondre sense dubtar: «celebrar bé l’Eucaristia».

Benvolguts germans i germanes, Crist ens crida a ser bon pa per als nostres germans. En un món ferit per la solitud, la pobresa i el patiment, siguem comunitats cristianes que celebrin, anunciïn i visquin l’Eucaristia.