La Jornada Dignitat al final de la vida i eutanàsia, organitzada pel Secretariat interdiocesà de Pastoral de la Salut (SIPS), va aplegar dimarts 31 de maig al voltant de 115 persones al Caixa-Fòrum de Barcelona. La jornada, presidida per Mons. Salvador Cristau, bisbe de Terrassa i bisbe delegat del SIPS per la Conferència Episcopal Tarraconense, va comptar amb doctors especialitzats en cures pal·liatives, així com catedràtics i professors en dret. Va presentar la jornada Mn. Juan Manuel Bajo, coordinador del SIPS, el qual, a l’inici de la seva intervenció, va comentar que «l’Església sempre ha insistit en el valor sagrat de la vida, de manera especial, en els moments de més feblesa i vulnerabilitat».
Reflexionar sobre el valor i dignitat d’aquesta vida humana
La jornada té com a objectiu «reflexionar sobre el valor i dignitat d’aquesta vida humana i abans d’acabar amb ella mitjançant l’eutanàsia, la ciència i la legislació haurien d’ avançar i promoure la mort digna i les cures pal·liatives i l’acompanyament espiritual i pastoral perquè aquest fet, la mort, fos el més digne possible», explicava durant la presentació Mn. Bajo. Aquesta jornada pretén ser «un espai de reflexió guiat sota les perspectives legal, mèdica, ètica i pastoral».
Cercar el sentit del sofriment, acompanyar i reconfortar al malalt
La directora del Secretariat diocesà de pastoral de la salut de l’Arquebisbat de Barcelona, Carmen Benito, ha estat l’encarregada de clausurar una jornada que ha servit per «prendre consciència i sensibilitzar-nos a realitzar la labor d’acompanyar a aquells que estan en el procés final de la seva vida. Davant aquest tema tan complex com és el de la “mort digna”, que presenta un gran ventall de possibles interpretacions personals i ideològiques, aquesta Jornada ha pretès aclarir conceptes i ajudar als nostres agents de Pastoral en la seva formació». Uns objectius que per a la directora Carmen Benito s’han complert amb escreix i que són: «Buscar el sentit del sofriment, acompanyar i reconfortar al malalt en la seva etapa final de vida, omplir d’esperança el moment de la mort, acollir i sostenir a la seva família i éssers estimats i il·luminar la tasca dels professionals de la salut i agents de pastoral que els acompanyen».
Font: Arquebisbat de Barcelona
Fotografies: Ramon Ripoll