Data: 16 de juliol de 2023

Des dels inicis del cristianisme, el mar ha estat un mitjà eficaç per a l’evangelització. Recordem, per exemple, els viatges de sant Pau a Àsia Menor, Grècia i finalment a Roma. L’apòstol Pau es va embarcar i va creuar el mar Mediterrani per difondre el missatge de Crist «fins a l’extrem de la terra» (Ac 1,8).

Avui, festivitat de la Mare de Déu del Carme, recordem la tasca evangelitzadora que l’Església duu a terme entre la gent del mar. Les nostres comunitats volen mostrar el seu suport especialment a aquelles persones que afronten situacions de pobresa o injustícia o se senten soles, perquè estan lluny de casa seva.

L’Església se solidaritza amb tots aquells mariners que són abandonats al port, quan acaben el contracte, i que treballen amb escasses mesures de seguretat, o han d’estar molt de temps embarcats, lluny de les seves famílies. L’Església, com la Mare de Déu del Carme, també és al costat dels pescadors, que viuen el seu futur amb incertesa, perquè la seva feina es troba cada cop més afectada pel progressiu deteriorament del medi ambient.

A tots ells, l’Església vol dir-los que Déu és el seu company de camí, que la Mare de Déu els protegeix i que estan cridats a ser deixebles missioners, part activa a les nostres comunitats. Avui dia, Jesús continua apropant-se a tota la gent del mar com ho va fer amb aquells pescadors de Galilea que estaven tirant les xarxes al llac de Tiberíades. Llegim a l’Evangeli que Jesús s’hi va acostar durant la dura jornada de treball, mentre tiraven les xarxes al mar, i els va dir: «Veniu amb mi i us faré pescadors d’homes» (Mc 1,17).

En l’àmbit del mar, l’Església compta, des de fa més d’un segle, amb voluntariat molt actiu i especialitzat. Són els preveres, religiosos i laics que treballen als centres de Stella Maris. Des d’aquests centres els mariners reben ajuda espiritual i material. Cada any atenen moltes tripulacions, els ajuden a posar-se en contacte amb les famílies, els proporcionen allotjament i menjar i els ofereixen l’escalf de la comunitat i l’esperança de la fe. Stella Maris és, com diu el seu lema, «una llar lluny de la llar».

Benvolguts germans i germanes, demanem a Crist que guiï la gent del mar. Ell és la brúixola que ens orienta i que ens porta a bon port enmig de les tempestes. Que Maria, estrella del mar, guiï la nostra feina perquè puguem servir amb alegria tots aquells que se senten abandonats i desorientats. Sapiguem navegar junts cap a un món més humà i més fratern.