Data: 19 de maig de 2024

Pentecosta, cinquanta dies després de ressuscitar, després de la seva Ascensió al Pare, Jesús envià l’Esperit Sant als apòstols reunits amb Maria i altres deixebles. Va ser llavors que van prendre consciència de la seva missió: anunciar la Bona Nova, l’Evangeli, a tots els pobles per tal que puguin acceptar-la i fer-ne vida.

Els cristians compartim una mateixa missió. Els camins, les vocacions són diverses, però hi ha una sola missió de la qual tots participem pel baptisme, un enviament, un encàrrec, continuar l’obra de Crist en el món. Així, la missió d’anunciar la Bona Nova a tots els que encara no la coneixen, és a dir l’evangelització, és responsabilitat de tots els batejats, bisbes, preveres, diaques, consagrats, laics, tots.

La característica d’aquesta missió en el cas dels laics és la seva implicació i presència en el món, en la societat, en els barris, en el món del treball, a les institucions cíviques, socials, culturals i polítiques on han de ser ferment de vida, sal i llum de la terra que tanta necessitat te de Déu. Uns ho viuen com a compromís personal, altres associats en moviments i altres institucions dins de la mateixa Església.

Fa uns dies, al voltant de la festa del dia primer maig es va celebrar la Jornada de la Pastoral obrera per remarcar la importància de fer present Jesucrist en el món del treball, per demanar la implicació de tota la societat en unes relacions laborals justes, un treball digne per a tots. I això és també fruit de la Pentecosta, de la vinguda de l’Esperit Sant. Així mateix, la setmana passada vàrem tenir la primera trobada de la Pastoral Universitària, que vetlla per la presència dels cristians en la Universitat i el món de la cultura. Són exemples del que ha de significar ser sal i llum de la terra.

L’apostolat seglar i els diversos moviments d’acció catòlica i altres moviments, associacions i institucions de l’Església ofereixen la formació necessària en la doctrina social de l’Església, i acompanyen els laics en el seu compromís i creixement en la seva de la fe.

Per això, tant en l’àmbit diocesà com interdiocesà, s’han organitzat també congressos i trobades de laics per fomentar aquest acompanyament i ajut. A la nostra diòcesi tenim la Delegació General de Laïcat, família i vida, i altres delegacions per a àmbits diversos de la presència dels cristians en el món.

L’Esperit Sant ens fa ser testimonis de Crist Ressuscitat, per fer present la seva vida en el món, la seva llum en la foscor, l’esperança en la tristesa. És la missió que ens encomana el Senyor ressuscitat i a la que som enviats per la força de l’Esperit Sant. Avui, Dia de l’Acció Catòlica i la Jornada d’Apostolat Seglar, coincidint amb la festa de Pentecosta, ens trobarem aquesta tarda a la Catedral cristians membres de moviments i associacions per pregar junts, compartir experiències, pregàries, inquietuds, agrair la seva dedicació en una trobada de germans i la posterior celebració solemne de l’Eucaristia de la Pentecosta.