Data: 2 de juny de 2024

Déu és amor, és amor fet fins a l’extrem. El seu manament és es­timar-lo a Ell i es­timar el nostre proïsme. Aquest és el sentit fonamental de l’Eucaristia, un lliurament fet per un amor fins a l’extrem de donar el seu cos i la seva sang. La presència real de Jesús en l’Eucaristia, que és la festivitat que celebrem aquest diumenge, no és tan sols una presència per a ser contempla­da i venerada –que també ho és, certament–, sinó que la seva presència és transformadora: ha de transformar els nostres cors. Participar de la taula de l’Eucaristia ha de representar participar alhora del missatge radical de l’Evangeli.

També nosaltres ens asseiem a taula amb Crist. Ell es fa present enmig nostre quan ens reunim en el seu nom, quan escoltem la seva Paraula i, de ma­nera molt espe­cial, ben real i ci­mal, com ens diu el Concili Vaticà II, es fa present per l’Eucaristia. Par­ticipar d’aquesta seva taula no ens pot deixar indiferents, i ens ha de moure a la caritat. L’Església té diversos i múltiples carismes. A vegades podem tenir la temptació de pensar que d’altres ja preguen per nosaltres, que d’altres ja eduquen i evangelitzen per nosaltres o que d’altres ja prac­tiquen la caritat per nosaltres, en nom nostre. És cert que l’Església som tots, i d’aquí ve la riquesa de la seva diversitat, però això no ens dispensa de la pràctica personal de la caritat.

La nostra societat crea, per la seva mateixa dinàmica, exclu­sió social i econòmica. No la crea Déu. La creem nosaltres, per obra o per omissió. Deia sant Joan Pau II que «la caritat cristiana acudeix a aquesta font d’amor, que és Jesús, el Fill de Déu lliurat per nosaltres. La ca­pacitat d’estimar com Déu esti­ma s’ofereix a tot cristià com a fruit del misteri pasqual de mort i resurrecció» (13 d’octubre de 1999). No hi ha fe sense caritat, com no hi ha fe sense esperança.

Aquesta és la grandesa transformadora de l’Euca­ristia. Aquest memorial, aquest vertader regal que ens ha deixat Crist per celebrar-lo i honorar-lo fins al seu retorn definitiu, és per viure’l en tota la seva intensitat. Viure en Crist i per Crist, ser dels convi­dats a la seva taula, ens ofereix la possibilitat de ser missatgers del seu amor, d’aquest amor fet carn, fet oblació total a la creu.

Visquem el misteri eucarístic en plenitud, perquè transformi els nostres cors i ens converteixi en ver­taders seguidors del Crist.