Data: 4 d’agost de 2024

Avui celebrem la festa de sant Joan Maria Vianney, també conegut com el rector d’Ars, model per a tots els sacerdots catòlics del món. Sant Joan Maria Vianney va néixer en un petit poble de França a finals del segle XVIII. Provenia d’una família pagesa. Des de molt jove el Senyor el va cridar a servir-lo com a sacerdot. Després de moltes dificultats, va rebre l’ordenació presbiteral als vint-i-nou anys.

Voldria compartir amb vosaltres tres anècdotes de la vida del rector d’Ars que ens poden ajudar a convertir-nos en missatgers de la Bona Nova, en apòstols de l’Eucaristia i en amics dels pobres.

Expliquen que quan sant Joan Maria Vianney va ser nomenat rector d’Ars va anar a peu al seu nou destí. Sembla que, a causa de la boira, es va desorientar fins que va trobar un jove pastor que li va indicar de nou el camí. Joan Maria Vianney, agraït, li va dir al pastor: «tu m’has mostrat el camí d’Ars, jo et mostraré el camí del cel». També nosaltres estem cridats a acompanyar els nostres germans i a acostar-los a Crist. Ell és «el camí, la veritat i la vida» (Jn 14,6). Ell ens obre les portes del cel.

El rector d’Ars era un enamorat de l’Eucaristia. Quan era nen, a causa de la situació política de França, caminava grans distàncies per assistir a missa de forma clandestina. Sent ja sacerdot, celebrava l’Eucaristia i els altres sagraments amb tanta devoció que atreia nombrosos fidels a la seva parròquia. Que el seu testimoni i la seva intercessió ens ajudin a fer que l’Eucaristia sigui el centre de la nostra vida, a dir com els primers cristians: «sense l’Eucaristia no podem viure».

Sant Joan Maria Vianney estimava amb tendresa els més vulnerables. Els pobres eren els seus amics. Va ser capaç de vendre tots els seus béns i repartir els diners entre els necessitats. Els seus biògrafs expliquen que tenia una predilecció especial per una dona cega que vivia al costat de l’església. El rector d’Ars se li acostava sovint somrient i li deixava aliments o unes monedes sense dir-li res. Ella mai va saber que era Sant Joan Maria Vianney qui l’ajudava. Aquest gest entranyable mostra la immensa generositat d’aquest home. Servir els nostres germans sense voler ser protagonistes ni esperar res a canvi ens enriqueix i omple de pau.

Benvolguts germans i germanes, demanem a Déu que ens regali bons sacerdots com el rector d’Ars, enamorats de Crist i de l’Eucaristia. Homes que sàpiguen acollir i cuidar els més necessitats. Que el testimoni de Sant Joan Maria Vianney ens converteixi en apòstols generosos que es lliurin als altres amb amor, creativitat i alegria. Donem gràcies a Déu per tants sacerdots exemplars que ens han ajudat i ens ajuden a acostar-nos a Déu i als germans, tal com ens ho ensenya Jesucrist, el Bon Pastor.