Data: 1 de setembre de 2024

Acabem de començar un nou curs que ens situa a les portes del Jubileu 2025, on l’esperança serà la protagonista. Ara més que mai l’hem de custodiar. Jesús va dir al seus deixebles i ens torna a dir ara: No tingueu por, jo soc amb vosaltres cada dia fins a la fi del món (cf. Mt 28,20).

Justament, el 14 de juny passat, vaig ser testimoni d’un esdeveniment esperançador. Vaig tenir l’oportunitat de presidir un acte de caire social molt rellevant, promogut per la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Es tracta de la primera convocatòria del Fons d’Acció Social d’aquesta entitat de l’Església que neix amb l’objectiu de servir les persones i col·lectius més vulnerables de l’Arxidiòcesi de Barcelona. Aquest projecte connecta amb l’esperit de Gaudí i la doctrina social de l’Església.

La Junta Constructora en tant que fundació de l’Església catòlica, vol dedicar els excedents econòmics a finalitats socials que assegurin el bé comú de les persones, així com l’anunci de Jesucrist i del seu Evangeli. Aquesta va ser la voluntat de Gaudí i dels promotors del Temple de la Sagrada Família. En aquesta edició inicial es van reconèixer i es va donar suport a cinquanta-sis projectes que volen millorar la vida dels nostres germans i germanes més vulnerables.

La dotació d’aquesta primera convocatòria, xifrada en 2,3 milions d’euros, s’ha repartit per vint-i-un municipis del nostre territori diocesà. Pel que fa als àmbits d’actuació, un 27% dels projectes cofinançats treballen per la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, un 25% per la salut i l’autonomia personal, un 23% se centren en la infància, adolescència i joventut, un 18% en la vellesa i un 7% en la migració i refugiats.

La tasca d’aquestes entitats seleccionades pel Fons d’Acció Social reflecteix l’esperit de caritat i compromís que Jesús ens va ensenyar. Els projectes reconeguts no només aporten solucions a problemes concrets, sinó també esperança i dignitat a aquelles persones que més ho necessiten.

En un món que sovint sembla allunyat dels valors humans i espirituals, és encoratjador veure com les nostres comunitats es mantenen fermes en la seva missió d’ajudar els altres. M’agradaria que aquest nou Fons d’Acció Social fos una font d’inspiració per continuar amb la nostra missió de servir els altres. Recordem sempre les paraules de Jesús: «Tot allò que fèieu a un d’aquests germans meus més petits, m’ho fèieu a mi» (Mt 25,40).

Benvolguts germans i germanes, Déu vulgui que la llavor de la caritat que hem plantat amb la primera convocatòria del Fons d’Acció Social de la Sagrada Família continuï creixent i donant fruits en les nostres comunitats. Aquesta iniciativa no hauria estat possible sense la generositat ni la col·laboració de moltes persones. La seva dedicació és una mostra del que podem aconseguir quan treballem junts, guiats per la fe i per l’amor. Que Déu us beneeixi a tots i que la seva gràcia us acompanyi en la vostra missió.