Data: 8 de setembre de 2024

Aquest diumenge, que litúrgicament és el XXIII de durant l’any, coincideix amb la festa de la Nativitat de la Mare de Déu. Aquest dia celebrem a Catalunya el dia de les «marededeus trobades». Unes marededeus que, segons la tradició, van ser amagades durant la invasió musulmana i després trobades misteriosament. Aquesta data també és significativa perquè era el dia en què se celebrava la festa de la Mare de Déu de Montserrat fins que, l’any 1881, en ser declarada «patrona de tot el principat de Catalunya», va passar a celebrar-se el 27 d’abril.

Avui és un dia de gran significació espiritual a Montserrat perquè, amb una solemne celebració de l’Eucaristia, s’obre el mil·lenari de la fundació del monestir. Entre molts dels documents relatius a aquest santuari, n’hi ha un de molt breu i molt estimat per la pietat dels cristians catalans: la Visita espiritual a Nostra Senyora de Montserrat, patrona de Catalunya, escrit pel bisbe de Vic, Josep Torras i Bages. Hi va expressar la seva devoció a la Mare de Déu i la seva profunditat teològica, en especial, a les advocacions que dirigeix a la Verge de Montserrat.

A la primera advocació, es dirigeix a la Mare de Déu amb aquestes paraules: «Verge prodigiosa, tron puríssim, on reposà l’eterna Saviesa, quan vingué al món a ensenyar el camí de salvació, aconseguiu per als vostres catalans aquella fe que enfonsa les muntanyes, omple les valls i fa planer el camí de la vida.»  Les paraules del bisbe Torras i Bages ens animen a fixar la fe cristiana com a fonament de la nostra vida, especialment en aquest moment de la nostra història religiosa.

Més endavant, a la quarta advocació, hi llegim: «Rosa de caritat, foc que sense consumir escalfa, traieu de Catalunya l’esperit de discòrdia, i ajunteu tots els seus fills amb cor de germans.» Que oportuna resulta, per avui i per sempre, aquesta crida a la fraternitat entre tots!

El bisbe Torras i Bages acaba demanant a la Mare de Déu una pau cristiana i perpètua als pobles de Catalunya. Déu vulgui que aquest desig de pau es faci extensible a tots els pobles del món, especialment en els territoris que pateixen algun conflicte bèl·lic.

Benvolguts germans i germanes, estic segur que aquestes expressions del bisbe Josep Torras i Bages han trobat ressò en la vostra memòria i en la vostra consciència. Aquest bisbe demanava convertir la «Visita espiritual» en una estona de companyia a la Mare de Déu de Montserrat, acompanyant cada una de les seves advocacions amb la pregària de l’Avemaria i el Gloriapatri. Potser seria bo que ho féssim durant el mil·lenari que avui s’obre, pregant per les intencions del Sant Pare, de tota l’Església, de la nostra terra i de tot el món. Fem-ho ara que estem a poques setmanes de l’inici de la segona sessió de la XVI Assemblea del Sínode dels Bisbes sobre la sinodalitat. Us desitjo a tots una joiosa Diada de l’onze de setembre. Que la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, intercedeixi per nosaltres.