Data: 8 de setembre de 2024

Diumenge vinent, com a Església de Vic tenim una cita important. Després de la dinàmica sinodal i en el període d’acolliment i aplicació dels decrets fruits del Sínode per l’esperança, volem celebrar la Jornada Diocesana expressant la joia de ser el Poble fidel de Déu que caminem junts essent testimonis esperançadors enmig del nostre món.

Adonem-nos bé del que això significa. La crida del pastor diocesà és feta a tothom, sense cap excepció. És un deure, que neix de la comunió eclesial, fer la invitació a tots els qui formen el nostre bisbat. Així com també és una obligació de cada creient acollir aquesta crida i fer-ne el discerniment apropiat, ateses les seves circumstàncies i possibilitats de cadascú. Sense oblidar, però, l’obligació que hi tenen els qui són responsables de les comunitats per a fer arribar la crida episcopal als qui tenen encomanats.

Fer la Jornada Diocesana amb les característiques de crida a tothom és expressió de la necessitat d’experimentar el que som. Recordem el que ens ensenya el Concili Vaticà II: «Plagué a Déu de santificar i salvar els homes no pas d’un a un, sense cap lligam entre ells, ans constituint-los en poble, que el reconegués en veritat i el servís en santedat» (LG, 9).

Aquest poble no és pas abstracte, sinó ben concret. És l’Església estesa d’orient a occident, que es fa realitat en cada diòcesi com a Església particular. La comunió i la santedat pròpies de l’Església solament es poden viure en la pertinença real, de ment i de cor, des de la fe i la caritat, arrelats en la terra concreta d’un bisbat.

Aquesta és l’experiència profunda dels qui lluiten per viure amb fidelitat la fe en aquests temps d’incertesa i de defallença de molts. Sense cap mena de dubte, és un regal de Déu, que ens oferim els uns als altres, la nostra presència de creients per sentir que no caminem sols i que la nostra mirada va més enllà d’un petit grup, per a experimentar el «nosaltres» eclesial de l’Església en què se’ns ha fet el do de viure la fe en Crist.

Per això, tothom s’ha de sentir convidat personalment a participar en la Jornada Diocesana del diumenge 15 de setembre, del mati a la tarda, en les activitats d’aprofundiment en la dinàmica i els decrets sinodals, i amb la celebració de l’Eucaristia a la catedral, a les cinc de la tarda, en l’aniversari de la consagració del temple que és mare de totes les esglésies del nostre bisbat de Vic.