A la Santa Església Catedral Basílica de Santa Maria d’Urgell, el 21 de setembre de 2024, festivitat de Sant Mateu Apòstol i Evangelista, a la ciutat de la Seu d’Urgell (Lleida), ha rebut l’ordenació episcopal i ha pres possessió del seu ofici de Bisbe Coadjutor d’Urgell, S.E.R. Mons. Josep-Lluís Serrano i Pentinat, prevere del presbiteri de Tortosa (Tarragona), de la província eclesiàstica Tarraconense, i fins ara Conseller de Nunciatura de la Secció per als Assumptes Generals de la Secretaria d’Estat.

Ha actuat com a consagrant principal S.E.R. Monsenyor Edgar Peña Parra, Arquebisbe titular de Telepte i Substitut per als Assumpte Generals de la Secretaria d’Estat, i com a consagrants, S.E.R. Mons. Joan-Enric Vives Sicília, Arquebisbe, Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, així com S.E.R. Mons. Sergi Gordo Rodríguez, Bisbe de Tortosa i l’Emm. Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella Omella, S.E.R. Mons. Joan Planellas Barnosell, Arquebisbe Metropolità de Tarragona, S.E.R. Mons. Bernardito C. Auza, Arquebisbe titular de Suacia i Nunci Apostòlic de S.S. el papa Francesc al Principat d’Andorra i al Regne d’Espanya, així com una trentena d’Arquebisbes i Bisbes.

La Catedral de Santa Maria s’ha omplert de fidels, entre ells, les màximes Autoritats del Principat d’Andorra i Catalunya: el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot, els Síndics General d’Andorra, M.I. Sr. Carles Ensenyat i M.I. Sra. Sandra Codina; el President Tribunal Constitucional Andorra, M.I. Sr. Joan Manel Abril Campoy, President del Consell Superior de la Justícia, M.I. Sr. Josep Maria Rossell i el Cònsol Major de Canillo, Hble. Sr Jordi Alcobé, en representació dels Cònsols de les 7 Parròquies d’Andorra. També el Representant Copríncep francès, M.I. Sr. Patrick Strozda, el Representant Copríncep episcopal, M.I. Sr. Eduard Ibáñez. Així mateix han assistit a l’acte una important representació dels ministres, Consellers Generals, i molts representants de diverses institucions i entitats andorranes.
I també hi han assistit molts representants institucionals de Catalunya, encapçalats pel M. Hble. Salvador Illa, President de la Generalitat de Catalunya; juntament amb Hble. Sr. Ramon Espalader, Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l’Il·lm. Sr. Joan Barrera, Alcalde de La Seu d’Urgell, Il·lm. Sr. Joan Cedó Sans, Alcalde Tivissa; Il·lma. Sra. Assumpció Castellví, Alcaldessa de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant. També hi han assistit Excm. Sr. Amador Marqués Atés, Diputat al Congrés dels Diputats d’Espanya; Il·lm. Sr. Albert Batet, Diputat al Parlament de Catalunya així com els presidents de la Diputació de Girona.

La família de Mons. Serrano també hi ha estat present amb una nombrosa representació; la seva mare ha seguit la celebració visiblement emocionada, així com germans, nebots i altra família.

Ha estat un dia molt joiós, i l’acte, que ha durat més de dues hores ha començat amb la processó solemne. L’Eucaristia s’ha iniciat amb la processó d’entrada, amb 33 prelats, que ha entrat per la porta principal del temple acompanyada pel Col·legi de Consultors, els Arxiprestos i els Canonges de la Diòcesi d’Urgell.

Després de la salutació inicial de Mons. Peña, ha fet una salutació l’Arquebisbe-Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, on ha posat en relleu la significació del moment per les comunitats de la diòcesi i pel Principat d’Andorra. També ha fet una salutació Mons. Bernardito Auza, Nunci Apostòlic a Espanya i Andorra. Després ha seguit la celebració eucarística amb el ritus propi d’ordenació episcopal.

S’ha iniciat el ritual d’ordenació amb el cant “Veni Creator Spiritus”, invocant l’Esperit Sant. S’ha fet la presentació de l’escollit, i un dels preveres acompanyants assistents ha demanat l’ordenació al que ha seguit la lectura del mandat apostòlic amb la Butlla del papa Francesc.
Aleshores Mons. Edgar Peña ha fet la seva Homilia, en acabar s’ha seguit amb el ritual, amb la promesa de l’escollit, quan el Bisbe Coadjutor, dret davant el Bisbe que presideix, ha estat interrogat sobre les seves disposicions per a l’exercici del ministeri episcopal.

Tot seguit el Bisbe Coadjutor s’ha postrat a terra i s’han cantat les Lletanies dels Sants. El moment més important i significatiu ha estat quan Mons. Serrano, agenollat, ha rebut la imposició de les mans de Mons. Peña, dels altres dos coconsagrants i de tots els altres bisbes presents, i a continuació l’ordenant ha pronunciat la pregària de consagració. A continuació el ritus ha continuat amb la unció del cap amb el Sant Crisma, el lliurament del Llibre dels Evangelis i de les insígnies episcopals (Mitra, Bàcul i Anell) i el nou Bisbe ha rebut una abraçada de pau de tots els bisbes presents.

Cap al final de la celebració Mons. Serrano ha dirigit unes paraules als assistents.

Acabada la celebració de la Missa tots els Cardenals, Arquebisbes, Bisbes i preveres han marxat en processó de la Catedral cap al claustre, i el nou Bisbe Coadjutor ha rebut la salutació de les autoritats i del poble fidel.

La Catedral de Santa Maria d’Urgell ha rebut una gran atenció mediàtica, amb un gran nombre de mitjans de comunicació andorrans i catalans acreditats. Per fer possible la celebració s’ha comptat amb un equip de més de 90 persones -entre voluntaris i professionals- que han fet possible el desenvolupament de la celebració. Més de 600 cadires addicionals s’han instal·lat entre les naus del temple i el claustre que ha ampliat el seu aforament envers 800 persones; també s’hi han disposat 10 pantalles per fer possible el seguiment de manera còmode a l’interior del recinte.

Els fidels de la Diòcesi d’Urgell, especialment de la comarca de l’Alt Urgell i d’Andorra, però també de punts allunyats, com la Vall de Ribes, o la Vall d’Aran, s’han fet presents en aquest moment emotiu i intens de la vida diocesana; així com fidels de la diòcesi de Tortosa, que s’han desplaçat en gran nombre des de Tivissa, el seu poble natal, Hospitalet de l’Infant i de Vandellós.

Aquesta era la primera ordenació episcopal que la ciutat de La Seu d’Urgell vivia en primera persona a la Catedral de Santa Maria des que fou ordenat, el dia 31 de gener de 1971, el Bisbe Mons. Joan Martí i Alanis, ara fa més de 50 anys.

Font: Bisbat d’Urgell