Data: 29 de setembre de 2024

Avui celebrem la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que convoca cada any el papa Francesc a finals de setembre. Enguany, el lema de la Jornada és «Déu camina amb el seu poble». El Papa s’inspira en l’experiència del poble d’Israel, en el seu èxode. Aquesta experiència també és la de molts migrants i refugiats d’avui que fan un llarg i perillós viatge carregat d’esperança, però també de frustracions i dolor per haver de deixar la família i la pàtria.

El papa Francesc, en el seu missatge per a aquesta Jornada ens recorda que Déu no ens abandona mai. Vol que això ho tinguem molt present, perquè Déu és un acompanyant fidel que camina sempre amb nosaltres. I això és fonamental quan ens toca fer un camí costerut i, de vegades, forçat.  El Papa ens ho recalca quan diu: «Déu no només camina amb el seu poble, sinó també en el seu poble, en el sentit que s’identifica amb els homes i les dones en el seu caminar per la història.»

Arran dels moviments migratoris, la nostra comunitat diocesana viu en un context social i històric de gran diversitat cultural, ideològica i religiosa. Tenim vocació d’escoltar, dialogar amb tothom i aportar la mirada renovada que ens ofereix Jesucrist. Una visió que reconeix que tots tenim la mateixa dignitat.  L’Església obre la porta als que arriben d’altres realitats i esdevé plural, amb noves necessitats. Aquesta pluralitat i diversitat és enriquidora dins l’Església i representa un repte com a camí conjunt del Poble de Déu. L’Església vol viure i compartir amb el món la seva experiència de comunió en la diversitat.

Tal com expressem els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola en el document Comunitats acollidores i missioneres de març de 2024: «Moltes comunitats del present, però sobretot les del futur, són i seran cada vegada culturalment més diverses, més semblants a l’esdeveniment de la Pentecosta. És una realitat positiva que posarà a prova la nostra catolicitat i la capacitat d’acollida, harmonització i integració d’identitats culturals que aniran confluint en noves síntesis». (N. 42)

Aquesta realitat ja la vivim a la nostra arxidiòcesi i moltes parròquies, comunitats i entitats eclesials cerquen donar-hi resposta. Ho fan amb propostes pastorals, formatives i assistencials creatives, que volen promoure l’acollida de persones amb orígens, referents culturals diferents i amb sensibilitats religioses diverses. El lema del Pla Pastoral Diocesà «Sortim!» és una invitació a ser proactius en aquesta acollida que ha de ser també un camí cap a la trobada amb l’altre. Una acollida que ens enriqueix i ens prepara pel que viurem al cel.

Benvolguts germans i germanes, sentim-nos acompanyats per Déu en aquest itinerari diocesà que vol, per una banda, sortir a la trobada amb l’altre, amb el diferent, amb el vulnerable… i, per l’altra, vol anar establint aquest diàleg obert al si de l’Església que ens ensenyi i ajudi a caminar junts en la diversitat. Us demano també la vostra pregària pels fruits de la segona sessió de la XVI Assemblea General del Sínode dels Bisbes que començarà aquesta setmana que ve.