Data: 6 d’octubre de 2024

Aquests dies està tenint lloc a Roma la segona i darrera sessió del Sínode sobre la sinodalitat. És tot un repte per a la nostra Església i, alhora, una assignatura pendent. La sinodalitat representa la plasmació de la comu­nió, i la comunió és la manera com en l’Església vivim la fraternitat. Molts són els reptes que afron­tem, i per això la XVI Assemblea General Ordinà­ria del Sínode dels Bisbes es reuneix sota el lema «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió». La tercera fase serà la d’implementació, que de ben segur coincidirà a casa nostra amb el procés de reflexió sobre com afrontar els reptes dels nostres temps, sobre les missions de cada membre de l’Església gironina i l’organització de la nostra diòcesi.

Qualsevol reunió sinodal aixeca moltes expecta­tives, però sembla que aquest Sínode ha superat les de qualsevol d’altre anterior i alhora ha creat un debat intern a l’Església. El papa Francesc ha insis­tit molts cops que no es tracta ara per ara d’abordar temes concrets, sinó que convé en aquests moments un diàleg fratern i obert respecte a la mateixa base sobre la qual ha de funcionar l’Església: aquesta germanor, aquesta comunió, aquest diàleg cons­tructiu són els àmbits que es concreten en el ter­me sinodalitat. Paral·lelament al treball emprès per a la preparació de la segona sessió, va començar la feina dels deu grups d’estudi, encarregats d’apro­fundir aquests altres temes que van sorgir, definits pel Sant Pare al final d’una consulta internacional.

El Sínode ha estat intensament preparat en l’àmbit de les diverses esglésies locals. Aquí, a la nostra di­òcesi, es va fer un molt bon treball de preparació de la primera fase, plantejant desafiaments, fent una anàlisi realista de la nostra situació i aportant a l’Es­glésia universal la nostra particularitat. Ara, aquests dies, es remarca en el Sínode l’activitat missionera de l’Església. Sovint s’ha dit que som terra de mis­sió. Certament, qualsevol país, qualsevol comuni­tat, és terra de missió. Sempre hi ha a qui fer arri­bar la bona nova del Regne, i per això ens cal estar sempre disposats a afrontar aquesta tasca, a la qual no podem renunciar mai. La fe es proposa, no s’im­posa, però mai no se n’ha de posposar l’anunci. Evangelitzar avui és proposar Crist al nostre món; amb respecte per als altres, cert, però plenament convençuts que «Crist és la llum dels pobles» (Lu­men Gentium 1), i que aquesta llum resplendeix en el rostre de l’Església. El Sínode ens urgeix doncs a viure aquesta missió evangelitzadora en comunió, en fraternitat… en sinodalitat.