Data: 20 d’octubre de 2024

L’octubre és un mes missioner. Al bell mig s’hi celebra el DOMUND, una jornada en què es fa la col·lecta en totes les parròquies per a donar suport a la propagació de la fe catòlica en els països de missió. El lema escollit per a aquest any és: «Aneu i convideu tothom al banquet.» La missió eclesial té com a objectiu que totes les persones puguin participar del convit eucarístic. Ser cristià no és principalment adquirir uns determinats coneixements o, fins i tot, observar un comportament apropiat, sinó pren­dre part, conscientment i veritablement, en l’Eucaristia, entrar en comunió amb el Déu vivent, en el «nosaltres» de l’Església. Els països de missió ens recorden com la co­munitat i, en ella, la celebració de la missa dominical són realitats essencials per a la vivència cristiana.

L’evangelització té la seva font principal en el cor de Déu, el qual estima immensament cada criatura humana. El Senyor té set de la fe i de l’amor de tots i cada un dels és­sers que ell estima com a únics i irrepetibles. La missió eclesial, que fa que homes i dones deixin la seva terra i la seva parentela per anar allà on el Senyor els duu per a anunciar-hi l’Evangeli, és expressió del foc d’amor que hi ha en la Santíssima Trinitat. Per això, la missió solament té sentit des de Déu. El veritable evangelitzador ha de ser, doncs, com el gira-sol, que no pot fer res més que es­tar sempre mirant el sol; doncs també el qui evangelitza ho farà de veritat si sols té ulls per al Senyor. Per aquesta raó, l’Eucaristia és font de la missió. Tot brolla de la cele­bració eucarística; tota obra de caritat, i, entre aquestes, la primera, l’anunci de Crist. ¿Com podem pensar que se­rem capaços de dur Crist al cor dels nostres germans si ell no impera en el nostre?

El manament missioner significa ser enviats: «Aneu», amb un objectiu: «Convideu tothom al banquet.» No podem oblidar que no s’aconsegueix l’evangelització mentre no s’arribi a fer que els qui han escoltat l’anun­ci evangèlic participin, seguint el procés iniciàtic, de la celebració eucarística. Prendre part en el banquet euca­rístic, memorial de la mort i resurrecció del Senyor, no és un mer apèndix o quelcom opcional; ser cristià signifi­ca sentir-se cridat a unir-se eternament a la festa de les noces de Déu amb la humanitat en el seu Fill. Doncs bé, mentre peregrinem per aquest món, tenim en la celebra­ció eucarística les primícies del bé de què gaudirem en la plenitud dels temps.