Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
Diumenge 10 de novembre se celebra a totes les diòcesis amb seu a Catalunya la diada de Germanor, també coneguda com a Dia de l’Església Diocesana, amb el lema “I si el que busques és al teu interior?”. En aquesta jornada, l’Església catòlica fa una crida a tots els fidels a seguir prenent consciència de la necessitat de contribuir al sosteniment de l’activitat de les diòcesis i els convida a enfortir el seu compromís amb l’Església diocesana, a col·laborar-hi i ajudar-la perquè serveixi millor i més adequadament en tots els camps en què treballa a favor de la societat.
Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de la diada de Germanor, així com de l’Eucaristia, de la beatificació de dos màrtirs, de catequistes i pelegrins d’esperança i de l’experiència al Sínode.
L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, diu que la diada de Germanor “és un bon moment per a fer memòria de tot el que s’ha fet a l’arxidiòcesi al llarg d’aquest any i, al mateix temps, ajudar a formar la nostra consciència de cara al finançament de l’Església”. Agraeix l’esforç que s’està fent des del Departament d’Economia de l’arxidiòcesi, així com el de moltes parròquies “per contenir la despesa i centrar-se en allò que és essencial”. Expressa que “una part important dels recursos de l’arxidiòcesi provenen dels diners dels contribuents que marquen la creueta a l’Església catòlica en la casella corresponent de la seva declaració de la renda anual” i que “l’altra part dels diners es recullen de les aportacions directes dels fidels”. Finalment, diu que “els qui estimem l’Església, perquè ens sabem Església, hem d’examinar-nos sobre la responsabilitat que tenim de solidaritat amb ella” i que “l’Església viu i es mou per la voluntat i la generositat dels qui la formem i també dels qui valoren la seva labor”.
El cardenal Joan Josep Omella, recorda quina és la tasca de l’Església i com es tradueix en xifres tota la seva activitat i com tot això és possible gràcies al suport humà i econòmic. Expressa que “en la Jornada de Germanor, l’Església es mostra tal com és, amb transparència; expliquem què fem i com ho fem” i que “la col·lecta de Germanor ens permet fer una aportació econòmica extraordinària per a la missió de l’Església”. Afirma que la col·laboració dels diocesans “contribueix, doncs, a reforçar el servei de l’Església diocesana i, per tant, de les parròquies i de totes les entitats que en formen part, com Càritas diocesana i les Càritas parroquials, entre d’altres”. Assegura que en aquest dia de l’Església diocesana ens vol “fer partícips de l’esforç que fem entre tots per fer reals els eixos del nostre Pla Pastoral que, aquest curs, prioritza l’objectiu d’anunciar la bona notícia de Jesús”. Finalment, dona “gràcies a tots per ser-hi, per col·laborar-hi amb la vostra dedicació personal, la vostra pregària, la vostra ajuda i el vostre afecte”.
L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, diu que “en la Jornada de l’Església diocesana o de “Germanor” ens adonem que la missió de l’Església Catòlica a Urgell i Andorra és portar l’Evangeli a tothom, vivint-lo amb coherència, oferint la persona de Jesucrist Salvador i els seus sagraments, i brindar caritat, suport i cura espiritual i material als qui més ho necessiten”. Expressa que “perquè aquesta missió es dugui a terme de manera efectiva, és fonamental que els fidels batejats valorin la vocació rebuda com a deixebles missioners i col·laborin activament amb la comunitat parroquial i amb l’Església diocesana”. Afirma que “l’ajuda dels fidels no només es reflecteix en la participació a les celebracions litúrgiques, sinó també en el compromís amb les diverses activitats pastorals i socials que la Diòcesi organitza”. Finalment, diu que “col·laborar responsablement en la col·lecta de “Germanor” és un acte de generositat i compromís que enforteix la comunitat eclesial i assegura que els recursos estiguin disponibles per respondre a les necessitats espirituals i materials de tots”.
El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “qualsevol creient pot dir: soc cristià per la gràcia de Déu, que m’ha escollit per a ser fill seu i membre de la seva Església” i que “sense aquesta crida o vocació és impossible d’entendre què significa i què implica ser membre de l’Església”. Explica que la jornada de Germanor “té com a finalitat enfortir en nosaltres el sentit de pertinença a l’Església”. Expressa que “adonar-se que la comunitat cristiana soc jo amb els altres creients, solament es pot entendre des de la crida o vocació inicial a ser cristià” i que “hom no pot viure la fe en Crist tot sol i aïllat”, sinó que “necessitem els altres amb qui fem camí”. Afirma que “la crida concreta que ens fa aquest Dia de l’Església Diocesana és recordar-nos que entre tots hem de mantenir la nostra comunitat local, per tal que tots plegats puguem complir la missió encomanada: ser testimonis d’esperança”. Finalment, diu que “hem de deixar ressonar en nosaltres les raons profundes per les quals som cristians” i que “som membres de l’Església perquè hem estat cridats i escollits”.
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, diu que “cada any en aquestes dates, durant la campanya de “La nostra Església” o de “Germanor”, demanem i oferim col·laboració per atendre els projectes de tota mena (educatius, assistencials, culturals…) que tant abunden en la pràctica totalitat de les nostres comunitats”. Mostra unes paraules “d’agraïment a totes les persones i institucions de la nostra societat que confien en la gestió duta a terme” i apel·la que “ningú no es cansi o es desanimi en la seva ajuda i la seva col·laboració”. Informa que per a la campanya d’enguany, “es proposa un tema important que implica a tothom i ens complica la nostra vida: la vocació, la resposta”. Demana l’ajuda i la col·laboració dels diocesans “en tots els projectes eclesials”, ja que “necessitem persones i recursos que afavoreixin i motivin aquesta important decisió”. Finalment, els agraeix el suport i l’atenció “a les iniciatives que afavoreixen tota la societat”.
El bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, diu que “formar part d’una comunitat vol dir sentir-se’n part integrant” i que “l’Església som tots i cadascun dels integrants del poble batejat, i l’Església té, per la seva mateixa naturalesa, vocació d’universalitat”. Expressa que “nosaltres també som avui cridats per Crist a portar la Bona Nova a tots els homes i dones de bona voluntat i a esmerçar-hi els recursos que calgui”. Considera que “si Déu ens ha creat per amor i ens ha cridat a una missió, nosaltres hem de ser transmissors d’aquest amor i fer-lo arribar fonamentalment als qui més el necessiten”. Afirma que “a les portes de l’any Jubilar 2025 ens cal ser missatgers d’esperança enmig d’un món on el soroll ensordeix i malda perquè no escoltem la veu de Déu, que ens crida a viure la nostra fe en germanor i solidaritat”. Finalment, diu que aquesta jornada de Germanor “ens convida a viure la solidaritat entre germans, solidaritat amb la mateixa Església diocesana i les seves necessitats, germanor a la fi entre tots els creients”.
L’administrador apostòlic de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, continua parlant de l’Eucaristia i, més concretament, d’un moment “decisiu i únic que es viu en tres temps: la presentació de les ofrenes, la invocació de l’Esperit Sant sobre elles i el memorial de la Mort i Resurrecció de Crist”. Per expressar què signifiquen aquests moments de la celebració i per què hi representen la nostra participació autèntica explica el gest de la viuda pobra narrat en l’Evangeli de sant Marc (12,42-44). Afirma que “el que se’ns demana és que, a través d’aquest i tants d’altres signes, ens presentem, ens oferim, nosaltres mateixos, en els dons que estan sobre l’altar, el pa i el vi”, damunt dels quals “és invocat l’Esperit Sant, perquè els converteixi en el Cos i la Sang de Crist, l’ofrena que, travessant el moment suprem d’amor, el Misteri Pascual, esdevingui el sacrifici que ens obri el futur, el Regne de Déu”. Considera que “aquesta és la raó per la qual participar en l’Eucaristia és l’ocasió més propícia per a superar les pors al futur i viure profundament l’esperança. Finalment, diu que “la Missa és la gran medicina per a totes les pors”.
El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, comunica que “el pròxim dissabte dia 23 de novembre a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona tindrà lloc la beatificació de dos màrtirs en els inicis de la guerra civil”: el Sr. Antoni Tort Reixachs, fidel laic de Barcelona, i Mn. Gaietà Clausellas Ballvè, prevere de Sabadell”. Parla especialment d’aquest prevere, “un humil servidor de Déu que en l’exercici del seu ministeri sacerdotal ha fet present l’amor i la misericòrdia de Déu, amb humilitat, caritat i discreció, donant molts fruits”. Expressa que l’Església reconeix Mn. Clausellas “com a màrtir, és a dir, com a testimoni de la fe en grau elevat, perquè no es va reservar ni tan sols la seva vida, sinó que la lliurà a causa de l’odi a la fe d’altres”. Finalment, diu que “és un goig per nosaltres reconèixer-lo com a testimoni de vida i de fe” al costat d’altres beats màrtirs de la diòcesi.
El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, diu que l’art d’acompanyar necessita deixebles que atresorin en els seus ulls el llenguatge de l’atenció, que deixin de ser mers espectadors de la vida del cansat i siguin capaços de transmetre als altres, des del cor, la set i l’anhel de Déu”. Expressa que “a la llum d’aquest sagrat sentiment celebrarem, el proper dissabte 23 de novembre, la Trobada Diocesana de Catequistes”, “amb el lema «Catequistes: pelegrins d’esperança»”. Recorda que el papa Francesc va confessar en una audiència general que “qui acompanya «camina al costat de l’acompanyat i l’anima a llegir el que es mou en el seu cor, el lloc per excel·lència on parla el Senyor»”. Finalment, anima els catequistes a venir “amb nosaltres cap a la llar de l’esperança”.
El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, explica que participar al Sínode de bisbes “ha estat una experiència joiosa d’Església on 368 persones de tot el món hem estat convocades pel Papa per aconsellar-lo sobre com pot créixer la nostra Església en Sinodalitat per a la missió”. Afirma que “l’experiència viscuda aquests dies es podria resumir en tres paraules: comunió, discerniment i missió”. Considera que “el Sínode ha estat, sobretot, una experiència extraordinària del que és l’Església: misteri de comunió amb Déu i de comunió dels uns amb els altres” i que “el Sínode ha estat un temps de discerniment en comú en què, en clima de silenci i oració, volíem escoltar què demana l’Esperit Sant avui a la nostra Església”. Recorda que la tercera paraula que resumeix la seva experiència és “missió, perquè encara que estàvem tractant sobre un aspecte de la vida del poble de Déu, com és la sinodalitat, ho fèiem pensant en la missió, convençuts que l’Església és per naturalesa missionera”. Finalment, recorda que “al “Document final”, que el Papa ha aprovat, tenim unes línies clares de treball”.
Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi: