Data: 31 de març de 2024
Estimats germans,
Per comprendre el sentit de la mort de Jesús i de la seva resurrecció, els primers cristians van recórrer a un antic salm, el 117, que solia recitar-se a les grans festes d’Israel. Jesús mateix i els seus deixebles el van cantar la nit de l’Últim Sopar (cf. Mt 26, 30). Era un cant processional en què es donava gràcies per la victòria després de la prova. El protagonista del salm s’havia vist en un greu perill, “m’empenyien tan fort que anava a caure, però el Senyor m’ha sostingut” (v. 13), i donava gràcies a Déu exclamant: “Avui és el dia en què ha obrat el Senyor, alegrem-nos i celebrem-lo” (v. 24).
Els deixebles van veure en la resurrecció de Jesús el dia que veritablement havia actuat el Senyor. La destra del Senyor es va revelar com a excelsa i poderosa exaltant el seu servent Jesús de la mort a la glòria. Fou, i és, el dia del Senyor. Un dels millors teòlegs del segle V comentava: “Avui és el dia en què ha obrat el Senyor, dia totalment diferent dels altres establerts des del començament dels segles i que són mesurats pel pas del temps. Aquest dia és el principi d’una nova creació, perquè, com diu el profeta, Déu ha creat en aquest dia un cel nou i una terra nova. Però el més important d’aquest dia és que Ell va destruir el dolor de la mort i va donar a llum el primogènit d’entre els morts” (Sant Gregori de Nissa, In Christi Resurrectione oratio 1).
Per part nostra, havíem fet uns altres dies: els dies de traïció, d’abandó, de negació, d’odi, de covardia. Aquest, en canvi, és el seu dia, el dia que Déu ens ofereix: dia de llum i de gràcia, d’amor i de perdó. És el dia que Crist surt victoriós del sepulcre i anul·la el poder del pecat. Un antic text de la litúrgia bizantina diu: “Dia de la Resurrecció. Resplendim d’alegria i abracem-nos els uns als altres. Cridem germans fins i tot als que ens odien. Perdonem-ho tot per causa de la Resurrecció”.
“Alegrem-nos i celebrem-lo” perquè Jesús no jeu al sepulcre. Les dones que havien assistit afligides a la seva crucifixió, exulten de goig quan “El primer dia de la setmana —el diumenge—, molt de matí” (Mc 16,2) s’acosten al sepulcre i el troben buit. A la tarda d’aquell mateix dia, els Apòstols van participar d’aquest goig quan van ser visitats per Jesús ressuscitat i van rebre el do de la seva pau i del seu Esperit (cf. Jn 20, 19-23).
Germans i germanes: Crist ha vençut la mort per sempre! Alegreu-vos, perquè avui és el dia en què ha obrat el Senyor! Bona Pasqua!