Data: 25 d’agost de 2024

El proper mes de setembre i fins al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món tenim l’oportunitat de participar en el Temps de la Creació, una iniciativa ecumènica que cada any ens anima a pregar i a respondre al clam que ens fa el planeta. En la cerimònia de clausura hi participaran joves d’arreu del món i coincidirà, com cada any, amb la festa de Sant Francesc d’Assís.

Començarem el nou curs amb la mirada posada en aquesta iniciativa. Aquest tema ens preocupa i és urgent per a tots. Per això, l’1 de setembre líders de les diferents confessions cristianes d’arreu del món es reuniran. Serà una jornada mundial de pregària que ens ajudarà a discernir la resposta al crit de dolor de la Creació.

Durant el proper mes, som convidats a reflexionar com és la nostra relació amb la Terra, un preciós regal que ens ha confiat el nostre Creador. Malauradament, massa sovint veiem com el nostre egoisme i accions insostenibles malmeten el planeta i, el que encara és més greu, provoquen falta d’aliment i aigua a molts germans nostres que viuen en països més pobres. Imatges d’espais naturals destruïts o en procés de degradació ens desconcerten i entristeixen. Ens lamentem del que està passant, però, actuem? Si seguim així, el pronòstic que ens espera no és gaire bo. Cal que tinguem cura de la casa comuna amb la mateixa actitud i il·lusió que tenim cura de la casa pròpia. Cuidar la Creació és cuidar la humanitat.

Això és el que ens vol transmetre el lema d’enguany del Temps de la Creació: «Esperançar i actuar amb la Creació». Sabem prou bé que el nostre planeta està malalt i molts germans nostres en pateixen les conseqüències. Els mitjans de comunicació ens n’alerten dia sí i l’altre també, els activistes no es cansen de recordar-nos-ho amb accions de tot tipus i a través de les diferents expressions de l’art també ens arriben molts missatges que ens volen fer indignar i provocar una reacció. Cal que siguem capaços d’actuar, però sense perdre l’esperança, tan necessària per viure. Si mirem amb ulls esperançats, sabrem veure brots verds en un bosc calcinat o entre els estralls que provoca una sequera extrema.

Els organitzadors del Temps de la Creació, el Moviment Laudato Si’, han publicat una reflexió teològica que desenvolupa el lema d’aquesta iniciativa ecumènica a partir del passatge bíblic de l’apòstol sant Pau, en què s’explica que l’univers creat pateix un dolor intens, com el del part, però no perd l’esperança. (cf. Rm 8,20-22).

Benvolguts germans i germanes, l’esperança cristiana està arrelada en el caràcter, les promeses i les accions de Déu. Només així, la nostra acció té sentit, tot i que els resultats d’aquesta acció no es vegin immediatament. En aquest Temps de la Creació, renovem la consciència de la necessitat de cuidar la Creació, per tal de garantir una vida digna a tots els éssers humans.