Benvolguts germans i germanes, bon dia!
Avui se celebra el Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, instituït per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1987. El tema d’enguany és “L’evidència és clara: hem d’invertir en prevenció”.
Sant Joan Pau II va afirmar que «l’ús indegut de drogues empobreix totes les comunitats on estan presents». «Disminueix la força humana i la fibra moral. Mina els valors estimats. Destrueix la voluntat de viure i de contribuir a una societat millor.»[1] Això és el que fan l’ús indegut i el consum de drogues. Però recordem, al mateix temps, que cada toxicodependent «arrossega una història personal diferent, que ha de ser escoltada, compresa, estimada i, en la mesura del possible, guarida i purificada». «Continuen tenint, i més que mai, una dignitat com a persones filles de Déu.»[2] Tots tenen una dignitat.
Malgrat això, no podem ignorar les malvades intencions i accions dels venedors i traficants de drogues. Són uns assassins! El papa Benet XVI va emprar paraules severes durant una visita a una comunitat terapèutica: «Dic als qui comercien amb la droga que pensin en el mal que estan provocant a una multitud de joves i d’adults de totes les classes socials: Déu els demanarà comptes del que han fet. No es pot trepitjar d’aquesta manera la dignitat humana.»[3] I la droga la trepitja, la dignitat humana.
Una reducció de la dependència de les drogues no s’aconsegueix liberalitzant-ne el consum —això és una fantasia—, com s’ha proposat, o ja s’ha aplicat, en alguns països. Es liberalitza, i es consumeix més. Després d’haver conegut moltes històries tràgiques de toxicodependents i de les seves famílies, estic convençut que és un deure moral acabar amb la producció i el tràfic d’aquestes substàncies perilloses. Quants traficants de mort que hi ha —perquè els traficants de drogues són traficants de mort—, impulsats per la lògica del poder i del diner costi el que costi! I aquesta plaga, que produeix violència i sembra sofriment i mort, exigeix un acte de valentia per part de tota la societat.
La producció i el tràfic de drogues també tenen un impacte destructiu a la nostra casa comuna. Per exemple, això s’ha fet cada vegada més evident a la conca amazònica.
Una altra via prioritària per a contrarestar l’abús i el tràfic de drogues és la prevenció, que es fa promovent una major justícia, educant els joves en els valors que construeixen la vida personal i comunitària, acompanyant els necessitats i donant esperança en el futur.
En els meus viatges a diferents diòcesis i països, he pogut visitar algunes comunitats de recuperació inspirades per l’Evangeli. Són un testimoniatge fort i ple d’esperança del compromís de preveres, consagrats i laics per a posar en pràctica la paràbola del bon Samarità. De la mateixa manera, em reconforten els esforços empresos per algunes conferències episcopals per a promoure una legislació i unes polítiques justes pel que fa al tractament de les persones drogodependents i a la prevenció per a frenar aquest flagell.
A títol d’exemple, destaco la xarxa de la Pastoral Llatinoamericana d’Acompanyament i Prevenció d’Addiccions (PLAPA). L’estatut d’aquesta xarxa reconeix que «la dependència de l’alcohol, de les substàncies psicoactives i altres formes d’addicció
—pornografia, noves tecnologies, etc.— […] constitueix un problema que ens afecta indistintament, amb independència de la diversitat de geografies i contextos socials, culturals, religiosos i grups d’edat». «Malgrat les diferències, […] volem organitzar-nos com a xarxa: compartir les experiències, l’entusiasme i les dificultats.»[4]
Menciono, a més, els bisbes de l’Àfrica Austral, que el novembre de 2023 van convocar una reunió sobre el tema “Capacitar els joves com a agents de pau i esperança”. Els representants dels joves presents en l’encontre van reconèixer aquesta assemblea com una «pedra miliar significativa orientada a una joventut sana i activa a tota la regió». També van prometre: «Acceptem el paper d’ambaixadors i defensors de la lluita contra el consum de drogues. Demanem a tots els joves que siguin sempre empàtics els uns amb els altres.»[5]
Estimats germans i germanes, davant la tràgica situació de toxicodependència de milions de persones arreu del món, davant l’escàndol de la producció i el tràfic il·lícits d’aquestes drogues, «no podem restar indiferents». «El Senyor Jesús s’ha aturat, s’ha acostat, ha curat les nafres. Seguint l’estil de la seva proximitat, també nosaltres som cridats a actuar, a aturar-nos davant les situacions de fragilitat i dolor, a saber escoltar el crit de la soledat i l’angoixa, a inclinar-nos per a aixecar i portar de tornada a una vida nova els qui cauen en l’esclavatge de la droga.»[6] I resem pels criminals que proporcionen drogues als joves: són criminals, són assassins! Resem per la seva conversió.
En aquest Dia mundial contra la droga, com a cristians i comunitats eclesials, renovem el nostre compromís de pregària i treball contra la droga. Gràcies!
[1] Missatge als participants en la Conferència internacional de Viena sobre l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues (4 de juny de 1987).
[2] Discurs als participants en l’encontre promogut per l’Acadèmia pontifícia de les ciències: “Narcòtics: problemes i solucions d’aquesta qüestió mundial” (24 de novembre de 2016).
[3] Discurs a la comunitat Fazenda da Esperança, Brasil, 12 de maig de 2007.
[4] https://adn.celam.org/wp-content/uploads/2023/09/Carta-a-la-Iglesia-de-ALC-PLAPA-14sept2023-CL.pdf.
[5] https://imbisa.africa/2023/11/21/statement-following-the-imbisa-youth-meeting/
[6] Missatge als participants en el 60è Congrés internacional de toxicòlegs forenses (26 d’agost de 2023).