Del 21 al 26 d’agost va tenir lloc el XXXIè Curs per a Organistes d’Església a Montserrat, organitzat per la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense (CIL), la Facultat Gaudí de l’Ateneu St. Pacià, i l’Abadia de Montserrat.
Mons. Joan-Enric Vives, bisbe President de la CIL, amb el monjo i organista Ramon Oranias OSB, i els organistes i professors, van cloure el curs el dissabte 28, al qual enguany hi han participat 30 inscrits.
Al matí van tenir lloc les audicions finals amb l’orgue de la Basílica de Montserrat, després la Missa Conventual i posteriorment l’Acte de Clausura i el repartiment dels Diplomes a la trentena de participants amb el Gà. Ramon Oranias OSB, organista i animador d’aquests Cursos. En aquest acte, l’Arquebisbe d’Urgell va agrair la disponibilitat i assistència constant de l’Abadia de Montserrat i dels professors i col·laboradors del Curs, el valor dels organistes d’acompanyar amb humilitat la litúrgia de les Catedrals i Parròquies, i el compromís de fe i de servei als Rectors i Consells que haurien de valorar aquest important instrument per a dignificar el culte diví.
El Curs va ser inaugurat amb un Concert a càrrec del professor Pierre Vidal i va comptar amb 4 conferències: Sra. Glòria Ballús, musicòloga sobre Magí Pontí; el Sr. Lorién Santana, professor, sobre evolució històrica de la música; Sr. Joan Bosch, compositor exposà els instruments de la cobla i Sr. Berenguer Monserrat: les combinacions a l’orgue. També el divendres va haver-hi un recital d’orgue de final de grau a càrrec del Sr. Berenguer Montserrat.
Les matèries impartides van ser el cant gregorià, la teologia sacramental, la tècnica organística, la teoria, pràctica i anàlisi de l’acompanyament tonal i modal i, finalment, el repertori litúrgic.
Els professors van ser el P. Joan Maria Mayol, monjo de Montserrat i teòleg (teologia sacramental); gà Lluís M. Miralvés, monjo de Montserrat i Director del cor monàstic (cant gregorià); el diaca gà. Ramon Oranias, monjo de Montserrat i organista (acompanyament i repertori); Pau Riuró, organista assistent de la Catedral de Girona (tècnica, acompanyament i repertori); Lorién Santana, organista i mestre de capella de la Basílica de la Concepció de Barcelona (tècnica, acompanyament i repertori); Pierre Vidal, organista de la catedral de Perpinyà (acompanyament i repertori) i Óliver Vinent, professor d’orgue i diplomat en música sacra (acompanyament i repertori).