Data: 13 d’octubre de 2024

Diumenge que ve, 20 d’octubre, és la jornada que l’Església dedica, com cada any, a les missions. El DOMUND (acrònim de “DOmingo MUNDial”) té molta transcendència en les comunitats catòliques que, amb gran tenacitat i constància, hi han participat des de sempre amb l’oració i l’aportació econòmica. Fa molts anys que l’Església ens recorda l’admirable tasca de milers de missioners que es traslladen a terres llunyanes des de la seva confortable situació familiar o professional. En unes terres on els seus habitants els acullen com a germans i en reben una paraula de consol i d’esperança: la Paraula de Jesús de Natzaret que ofereix la fraternitat i la salvació. Els qui també vam rebre aquesta paraula ens comprometérem a anunciar-la, a donar-la a conèixer a tota la humanitat. Va ser el mandat del Germà i Senyor abans d’ascendir als cels.

Enceto una reflexió amb vosaltres i us l’anuncio una setmana abans perquè puguem preparar aquest dia tan assenyalat i compartir l’entusiasme i l’ajuda als missioners i a les seves comunitats.

Espanya és un gran bressol missioner, un dels països que té més missioners repartits pel món. A la base de dades d’OMP (Obres Missionals Pontifícies), entitat encarregada d’organitzar aquesta jornada, hi ha registrats 9.932 missioners: 6.042 són al seu destí i 3.890 al nostre país col·laborant en l’animació missionera o a l’espera de noves destinacions. El 53% són dones i el 47%, homes. El Perú, amb 582, és el país que avui compta amb més espanyols. Unes 383 institucions catòliques envien missioners, cadascuna amb un carisma i sensibilitat diferent, però totes en comunió, i una gran quantitat de països reben la dedicació d’aquests germans nostres. Recordeu com el papa Francesc en el seu últim viatge al sud-est d’Àsia i a Oceania va mostrar molt d’interès a reunir-se amb el grup de missioners que allí compartien la seva vida i predicaven l’Evangeli. Molts ens vam sorprendre per les fotos que il·lustraven aquestes notícies.

El lema d’enguany proclama: “Aneu i convideu tothom al banquet.” És una frase curta que resumeix la intenció principal que es vol transmetre. Perdoneu la vulgaritat, però és semblant a la publicitat que utilitzen les marques comercials per oferir de manera instantània els seus productes. Amb aquestes paraules s’inclou el mandat del cristià a anar en missió, la invitació com una oferta de salvació per a qui vulgui continuar sense exclusió de ningú i, l’objectiu final, asseure’s al banquet, l’Eucaristia, que alimenta i enforteix la mateixa vida.

El Papa té el bon costum de redactar un Missatge comentant el sentit del lema que el vincula generalment a les preocupacions que té i viu l’Església en aquests moments. A més de la reflexió sobre Jesucrist que es converteix en menjar i beguda -citant els textos evangèlics de referència cap a la vida i la salvació definitiva- ens demana intensificar, sobretot, la participació en la Missa i l’oració per a la missió evangelitzadora, i agraeix als missioners la seva tenacitat de portar la Bona Notícia allí on la gent encara no l’ha rebut o l’ha acollit recentment.

Hi ha una dada que se sol preguntar i, d’altra banda, estem obligats a oferir: els comptes del Domund. Cito els de l’any 2023: la recaptació total va ser de 61.402.193 euros; les diòcesis espanyoles en van recollir 8.914.063,  que es van enviar a 29 països, 170 diòcesis i 366 projectes, 172 d’ordinaris (despeses diàries de la pròpia missió) i 112 d’extraordinaris (formació, construcció d’equipaments i mitjans de comunicació). El Papa insisteix en aquest mateix objectiu afirmant que les col·lectes estan totalment  destinades al Fons Universal de Solidaritat per a les necessitats de totes les missions de l’Església.

A tots vosaltres, gràcies per la vostra col·laboració en les oracions i les almoines.