Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
El proper dimecres 25 de desembre, l’Església celebra el Nadal de Nostre Senyor Jesucrist, el naixement de Crist, Déu fet home, quan es revela la bondat i l’amor del Senyor. Nadal és el misteri de l’Encarnació del Fill de Déu i l’anunci de la nostra salvació. Nadal és bona notícia per a tothom, és la festa de la glòria de Déu i de la pau per a la humanitat.
Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar del Nadal de Nostre Senyor Jesucrist, així com de la crida a ser testimonis d’esperança.
L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, expressa que “som ja a les portes del Nadal: el Nadal de Jesús, anomenat Messies, Senyor nostre” i que “Nadal ens omple de llum”. Diu que “la llum és un regal contingut en la creació” i que “la llum simbolitza l’actitud d’obertura i de capacitat de transcendència, la mirada contemplativa amb la qual posem Déu en el centre”. Reconeix que “no sempre sabem ser llum, ni personalment ni comunitàriament”, però que “malgrat les nostres febleses, Déu continua fiant-se de nosaltres i ens crida a ser resplendor de la seva llum”. Afirma que “se’ns demana ser una llàntia encesa que «faci llum a tots els qui són a la casa» (Mt 5,15), a la humanitat sencera”. Recorda que en l’Any Jubilar “el sant Pare ens convida a ser pelegrins d’esperança en un món assedegat i desitjós d’ella”. Finalment, demana que aquest Nadal preparem les nostres torxes amb l’oli sant i que les fem brillar “durant tot aquest Any Jubilar irradiant l’amor benefactor, tendre i misericordiós del Pare, esperança que no enganya”.
L’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, diu que “Nadal és una festa a la qual tots som convidats”, una festa “on celebrem el naixement d’un infant, però, sobretot, la seva vida entre nosaltres”. Expressa que “la nit de Nadal arriba cada any” i que “Jesús vol que sigui una nit dolça en què oblidem rancúnies i amargors, una nit que no s’acabi i que duri tot l’any, una nit que ens faci començar el dia següent i la vida amb esperança”. Afirma que “a les acaballes de l’any vivim l’inici d’un gran misteri que il·luminarà i guiarà tota la nostra vida i hi donarà sentit” i que “ho fem amb la convicció i esperança que Déu ens acompanya i no ens abandona”. Demana que “més enllà dels regals materials que rebem i oferim, gaudim dels regals espirituals”, ja que “Nadal és un temps d’alegria”. Finalment, diu que “per Nadal celebrem que Jesús va néixer del si de Maria”, demana que “deixem temps i espai perquè també neixi cada dia en els nostres cors i transformi, a poc a poc, les nostres vides” i dona gràcies al Senyor, per haver vingut a quedar-se entre nosaltres.
L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, reprodueix la seva postal de Nadal, amb unes paraules del papa Francesc pronunciades el dia de l’Epifania d’aquest any: “Els Mags són imatge dels pobles en camí a la recerca de Déu, dels estrangers que ara són conduïts a la muntanya del Senyor, dels allunyats que ara poden escoltar l’anunci de la salvació, de tots els qui estan extraviats i senten la crida d’una veu amiga. Perquè, en la carn de l’Infant de Betlem, la glòria del Senyor s’ha revelat a tots els pobles i «tothom veurà la salvació de Déu» (Lc 3,6)”. Diu que en aquestes festes de Nadal, amb què iniciem l’Any Jubilar, ens desitja a tots “pau i esperança compartides”. Expressa que “és temps d’alegria i d’acció de gràcies”, ja que “Déu ens ha visitat i ha vessat el seu amor a tots els pobles de la humanitat”. Afirma que “en Jesús trobem el veritable camí de l’amor i de la salvació”. Finalment, demana que ens proposem “obres bones i de servei” i ens desitja un “Sant Nadal i un feliç Any 2025”.
El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, diu que “Nadal és una realitat”. Expressa que “estem tan acostumats a sentir i dir que Déu s’ha fet home que hem perdut la capacitat d’admiració davant el més gran misteri, l’Encarnació d’un Déu que no ha volgut passar de llarg de la humanitat creada per ell”. Afirma que “revivim el seu naixement de la Verge Maria i que és començament de la salvació de la humanitat”. Destaca que “Déu mateix ha nascut a Betlem i continua venint i vol néixer en els nostres cors, en els cors de tots els homes i dones de la terra” i que “la seva Encarnació ens revela l’amor infinit, incomprensible per a nosaltres, del Déu infinit”. Assegura que “Nadal és temps de rebre amor i de donar amor”, que “és temps de compartir” i que “per això la col·lecta que es fa aquest diumenge a totes les parròquies i esglésies va destinada a Càritas”. Finalment, desitja que la llum d’aquest Nadal, que és la llum del Senyor, ompli del tot els nostres cors i que “puguem compartir-la, puguem compartir la nostra vida amb els altres a través de Càritas Diocesana”.
El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “en la nit de Nadal ressonen les paraules del càntic dels àngels a Betlem: Glòria a Déu a dalt del cel i a la terra pau als homes que estima el Senyor (Lc 2,14)” i que “en aquesta frase es resumeix el misteri de Nadal, que torna, com cada any, a trucar a les portes del nostre cor”. Expressa que “Déu ha manifestat en l’infant tot just nat el seu amor a favor de la humanitat” i que “la pau que canten els àngels inclou sobretot el do de la salvació: el perdó dels pecats i la filial relació amb Déu, que ha estat restablerta”. Afirma que “la glòria de Déu i la pau als homes estan unides en el misteri de Nadal que celebrem els cristians”, que “el compromís per la pau forma part de la glorificació de Déu” i que “els seguidors de Jesús, per Nadal —i en tot altre moment de l’any—, som cridats a ser «artesans de pau», amb la força de l’Esperit Sant, que Crist ens ha obtingut pel seu misteri pasqual”. Finalment, ens desitja un “bon Nadal de nostre Senyor Jesucrist i un venturós Any Jubilar ple d’esperança”.
El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, diu que “ens endinsem en el sagrament de l’amor que celebrarem amb el naixement de Jesús, el Déu de l’Encarnació”, que “ve a habitar entre nosaltres, a fer-se carn en la fragilitat de la nostra carn, a il·luminar les ombres més vulnerables de la nostra existència”. Afirma que “Déu «viu i veritable», revestit de pobresa, es fa home —una vegada més— per a habitar els batecs dels seus fills, per a satisfer la terra de tendresa, per a combatre les injustícies amb l’amor” i que “Ell neix en cadascun dels seus fills i filles per a fer —del silenci de la Nit de Nadal— un pessebre on regni eternament l’alegria”. Finalment, diu que “aquest Nadal, l’Amor canvia la Història i ens convoca a tota la diòcesi tortosina a iniciar el Jubileu 2025: un moment especial per a testimoniar al món la bellesa del rostre de Jesús, veritable Pa baixat del Cel i nascut de Maria per a la nostra eterna salvació”.
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, es dirigeix “als lectors dels periòdics amb una extensió més gran que la utilitzada al full parroquial” que se centra en un breu desig personal, la imatge de la felicitació que envia a familiars i amics, i la reproducció d’uns versos d’algun poeta proper. Expressa que “els cristians estem molt contents de celebrar el Nadal i per això ens costa molt poc transmetre aquesta alegria amb desigs de felicitat per a tots els que viuen amb nosaltres”. Desitja un bon Nadal “als que el celebreu amb il·lusió i amb autenticitat cristiana”, “als que viviu aquest temps amb certa indiferència però acceptant el component essencial de la nostra cultura i tradició”, “a tots aquells que, carregats de tristor, no acabeu de valorar la felicitat que proposem” i “aquest any concret i malgrat tot, als familiars dels difunts i als afectats per la dana del passat mes d’octubre, quan va desaparèixer la seguretat i va vacil·lar l’esperança”. Finalment, ens desitja “a tots un Nadal ple de pau i felicitat procurant fer el bé al proïsme i construint una societat més alegre, justa i equitativa”.
El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, expressa que “Nadal és la celebració d’un fet extraordinari: Déu en el seu amor ha volgut compartir l’existència humana”. Recorda que “quan els Evangelis es refereixen a aquest esdeveniment, el relaten com a Bona Notícia que omple de goig a la humanitat sencera”, però que “no amaguen les resistències que l’ésser humà posa a Déu”. Afirma que totes les forces que s’oposen al Messies de Déu “ens fan pensar que Nadal no significa només que Déu ens hagi estimat, sinó que cal deixar-se estimar, és necessari fer lloc a Déu”. Considera que “Nadal és fer lloc a Déu en la nostra vida” i ens convida a preguntar-nos si “estem disposats a acceptar-ho”, si “sabrem deixar de mirar-nos a nosaltres mateixos i començar a mirar cap a les Altures i, també, cap a la persona que tenim al nostre davant”… Finalment, diu que “Nadal és acollir la sorpresa de Déu, deixar-nos estimar per Ell, deixar que la nostra vida sigui conduïda per Ell” i ens desitja un “bon i sant Nadal”.
El bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, expressa que “un altre Nadal ens arriba” i que “altre cop se’ns convoca per a celebrar el naixement del Fill de Déu fet home, del Messies, del Salvador”. Recorda que “aquest rei neix per sorpresa, quan la mare està de viatge, quan ningú dels de casa és a prop per donar un cop de mà”. Diu que “Déu no cerca oripells, no cerca honors, no cerca besamans per part dels poderosos” i que “això no és sinó un petit tast, un anunci del que vindrà: aquest pessebre no és el tron definitiu, ho serà una creu”. Afirma que “al pessebre ja hi ha present tot el misteri de la salvació”, que “ja s’hi han reunit tots els personatges que seran presents al final de l’obra”, però que “de fet, aquesta obra no acabarà pas com molts creuen”, ja que “acabarà d’una manera diferent a com alguns han previst, acabarà amb una gran victòria, la victòria de la vida sobre la mort”. Finalment, diu que “més enllà de la tendresa de les escenes tradicionals d’un pessebre, hi ha una història amagada avui però revelada demà, la història de la salvació portada per aquell que és la pau”.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, fra Xabier Gómez, diu que “un dels personatges de l’Advent, Joan Baptista, vaticinava un Messies fulgurant i un Regne invencible”, però que “va arribar Jesús i va modificar aquestes expectatives”. Expressa que “el Regne de Jesús és real”, però que “els seus signes externs són ben modestos” i que “a les portes del Jubileu centrat en l’esperança, també a nosaltres ens convé recordar això com a comunitat diocesana per a anunciar l’alegria de l’Evangeli i l’Evangeli de la vida amb signes modestos que estem cridats a realitzar i fer créixer sota l’acció de l’Esperit de Crist”. Considera que “cadascun dels creients, individuals o associats, està convocat a testimoniar l’esperança i afirmar la bondat sempre oberta que sap passar del jo al nosaltres cada vegada més gran”. Finalment, diu que “la proximitat de Nadal ens fa girar la mirada a l’essencial de la fe cristiana, el misteri de l’Encarnació del Fill de Déu” i demana que “estiguem sempre disposats a «donar raó de la nostra esperança» (1 Pe 3,15) i de la nostra alegria”.
Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi: