Ha programat més d’una trentena d’activitats gratuïtes pel cap de setmana del 7, 8 i 9 d’octubre per mostrar el valuós patrimoni cultural de l’Església.
Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) són l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Catalonia Sacra es torna a sumar a aquesta iniciativa, que a Catalunya promou l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
El 7, 8 i 9 d’octubre, Catalonia Sacra, a través de la seva Xarxa d’Esglésies, se suma a la celebració amb més d’una trentena d’activitats en 16 comarques del Principat, que permetran al públic poder conèixer el patrimoni cultural de l’Església. Totes les activitats es poden consultar a l’agenda de Catalonia Sacra, són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia.
Es proposen tot tipus d’activitats per acostar-se al patrimoni: des de visites a catedrals com les de Barcelona (Barcelonès) o Tarragona (Tarragonès); a monestirs com els de Ripoll (Ripollès), Breda (la Selva) o Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i basíliques com la de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) o la Seu de Manresa (Bages). També s’endinsarà en obres mestres com els retaules de Santa Llúcia de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), de Sant Joan de Valls (Alt Camp), del santuari del Miracle de Riner (Solsonès) o el d’Arenys de Mar (Maresme) i tresors i relíquies com els de la basílica del Pi i de Sant Just i Pastor, ambdues a Barcelona (Barcelonès).
Interés per conèixer els professionals del patrimoni
Una proposta consolidada és la de donar a conèixer els oficis relacionats amb el patrimoni. Per tercer any, Catalonia Sacra torna a oferir visites centrades en els oficis relacionats amb el seu estudi, conservació i la gestió. Els participants podran conèixer sobre el terreny la tasca que realitza un organista, un vitraller, un arquitecte, un restaurador, un arxiver i un ferrer. Aquestes activitats es realitzaran a Igualada (Anoia), l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Solsona (Solsonès), Vic (Osona) i Alpens (Osona).
En aquesta 31a edició de les JEP també hi ha moltes altres propostes; jornades de portes obertes en conjunts com el monestir de Ripoll (Ripollès) o la basílica de Santa Maria d’Empúries (Alt Empordà), conferències com una sobre el patrimoni d’Arenys de Mar (Maresme) o visites centrades a conèixer la música d’orgue a Castelló d’Empúries (Alt Empordà).
Quatre noves audioguies del patrimoni català
Seguint la línia iniciada l’any passat, enguany els webs de Catalonia Sacra i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural incorporaran 4 nous àudios explicatius d’obres destacades del nostre patrimoni. L’objectiu inicial és poder donar a conèixer aquestes obres mestres a persones amb discapacitat visual, però també esdevenen una audioguia que pot ser utilitzada per aquelles persones que volen conèixer més detalls quan es troben davant l’obra.