Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya

Amb el Dia del dejuni voluntari, comença avui divendres 7 de febrer la campanya  de Mans Unides, amb el lema «Compartir és la nostra major riquesa». Aquesta ONG de l’Església catòlica, instituïda l’any 1959, lluita contra la fam, la misèria i l’explotació que ofeguen els països més empobrits, on milions d’éssers humans ni tan sols
tenen cobertes les seves necessitats bàsiques. Mans Unides centra la campanya d’enguany en el treball per a garantir la dignitat de les persones, partint de la necessitat de posar la riquesa mundial al servei de tota la humanitat per tal que la prosperitat arribi a tothom, sense excepcions. Aquesta línia de treball s’engloba en l’Economia de Francesc, l’ideal del Sant Pare inspirat en la vida de sant Francesc d’Assís, que busca consolidar la vida digna de tota la humanitat, posant els descartats al centre.

En el marc de l’inici de la campanya d’enguany de Mans Unides, aquest cap de setmana, les parròquies de les diòcesis amb seu a Catalunya celebraran la Jornada Nacional de Mans Unides amb una col·lecta anual especial, convidant els assistents a aportar la seva col·laboració per donar suport al treball de l’ONG de l’Església catòlica.

Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de la campanya de Mans Unides, així com del matrimoni i la família, de l’Eucaristia i del Congrés de Vocacions.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, diu que “el Tercer Món no aconsegueix resoldre els problemes endèmics de fam, de salut i d’educació”. Recorda que “ja fa temps que s’ha posat en marxa un nou moviment anomenat Economia de Francesc, en record del sant d’Assís, que procura desenvolupar un nou sistema econòmic més humà, que no busqui el màxim benefici de les corporacions sinó el major benestar de les persones i les societats, que no aprofundeixi els desequilibris i les injustícies sinó que inclogui tothom i no deixi ningú enrere”. Afirma que “la institució eclesial de Mans Unides fa ja molts anys que treballa en aquesta línia” i que “cadascun dels seus projectes de desenvolupament és una aposta per la veritable prosperitat de la humanitat, molt diferent de l’enriquiment il·limitat d’uns quants”. Finalment, diu que “col·laborar amb Mans Unides és com travessar una porta santa que ens fa passar de l’egoisme a la fraternitat, de la competència a la cooperació, del capitalisme embogit a una economia amb rostre humà” i que “és reviure la paràbola evangèlica del bon samarità”.

L’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, recorda que Mans Unides “va ser fundada per un grup de dones, vinculades a l’Acció Catòlica, que van unir les mans i esforços per fer visible i lluitar contra la fam i la pobresa al món”. Afirma que “segons Mans Unides, al món hi ha 783 milions de persones que pateixen fam” i expressa que “aquesta xifra és alarmant, perquè representa aproximadament una vuitena part de la població mundial”.  Assegura que “fan falta molts pans i plans d’acció per arribar a tothom i erradicar la fam” i que “calen moltes mans unides per canviar el rumb d’algunes inèrcies”. Finalment, demana que “col·laborem en iniciatives humanitàries com la de Mans Unides, que apel·len al sentit comunitari de la nostra fe” i que “fem que les nostres accions esdevinguin un bàlsam per als més desfavorits”, especialment “en aquest any jubilar de l’esperança, en el qual el Papa ha disposat que aquestes col·laboracions econòmiques puguin preparar-nos a rebre una indulgència plenària”.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, diu que Mans Unides “ens invita a dejunar i a compartir el que bonament puguem amb els qui ho necessiten”. Expressa que “en un món on la desigualtat i la pobresa segueixen afectant milions de persones, compartir esdevé una eina fonamental per a construir una societat més justa i equitativa”. Afirma que “col·laborar amb Mans Unides no només és un acte altruista, sinó una inversió en un futur més esperançador per a tothom”. Recorda que Mans Unides “treballa en més de 50 països, centrant-se en projectes que promouen l’autosuficiència de les comunitats locals” i que “les aportacions econòmiques dels donants permeten construir escoles, millorar infraestructures sanitàries i garantir l’accés a recursos bàsics, com l’aigua potable”. Finalment, diu que col·laborar amb Mans Unides “és molt més que fer un donatiu”, que “és apostar per un model de cooperació basat en la dignitat, el respecte i la solidaritat” i que “quan col·laborem amb Mans Unides, esdevenim part d’un moviment que creu fermament que la lluita contra la pobresa és una responsabilitat compartida”.

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, fra Xabier Gómez, expressa que “tot el que puguem fer és poc per a interpel·lar-nos sense paternalismes a favor de les poblacions més vulnerables i desfavorides de la terra”. Diu què significa la fam en el món i que considera que “les elits econòmiques i els líders polítics de la terra, poden, quan tenen voluntat per a això, anar transformant aquestes condicions de vida per a influir en la millora de les condicions de vida de milions d’éssers humans: Compartir les seves riqueses i Compartir el seu poder perquè totes les poblacions tinguin una vida més humana”. Afirma que “per als cristians, compartir no és una opció”, sinó que “és una obligació”. Assegura que “tots podem fer alguna cosa, en la consciència, l’actitud i l’estil de vida més sobri i generós” i que “encara que no arribem a transformar “la malnutrició estructural”, podem alleujar, si més no una mica, la “malnutrició conjuntural””. Finalment, diu que “aquest mateix compartir fratern i solidari, podrà transformar la nostra “malnutrició espiritual” en vida i seguiment de Crist Jesús”.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “no compartir el que tenim com a regal —perquè tot és do i tot és gràcia— és oblidar-nos de l’altre en les seves necessitats”, la qual cosa, “amb paraules del papa Francesc, és caure en el parany de l’exclusió d’aquells a qui no interessa de veure per no complicar-se l’existència”. Explica que Mans Unides “ens recorda quelcom que no podem oblidar mai: la necessitat de compartir”. Expressa que “acollir la crida a compartir que ens arriba per mitjà d’aquesta associació és una oportunitat per a experimentar la riquesa que brolla de la generositat com a resposta a les urgències del nostre món”. Recorda que el papa Francesc, a la butlla Spes non confundit implora, de manera urgent, “esperança per als milions de pobres, que sovint no tenen el necessari per a viure”. Finalment, diu que “si som capaços de compartir bonament el que tenim, experimentarem un augment d’humanitat en el nostre cor i expressarem que tota persona ens importa, descartant l’egoisme que ens aboca a la tristesa”.

El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, diu que “la veritable prosperitat significa compartir amb els altres el que tenim perquè a ningú li falti el necessari”. Expressa que “Mans Unides, en la seva lluita contra la pobresa, la fam i la desigualtat, tracta d’erradicar les causes estructurals que les produeixen”. Afirma que aquesta Campanya contra la Fam “proposa el repte de compartir la prosperitat per a créixer en la fe i erradicar qualsevol tipus de necessitat espiritual i material”, “ens impulsa a contribuir amb un cor lliurat, perquè cada ofrena nostra redunda en un benefici descomunal en els germans més necessitats” i “ens convida, nascuts del banquet del Cos i la Sang del Senyor, a ser altres cristos que remen mar endins per a animar, consolar i capacitar a tants homes i dones vulnerables que anhelen una mica d’amor”. Finalment, demana que “sortim a remar amb Mans Unides cap a tantes ribes que anhelen trobar el somni de Déu: una vida digna que visqui la prosperitat, enfront d’una economia que alimenta la fam i la desigualtat”.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, expressa que “un any més difonem la iniciativa de l’organització Mans Unides, que es desenvolupa el segon diumenge de febrer com una jornada dedicada a la lluita contra la fam al món”. Afirma que “el lema de la campanya mostra amb claredat l’esperit de les paraules de Jesús quan anunciava la fraternitat, l’oblit d’un mateix i l’amor cap a tothom”. Recorda que “avui se’ns demana compartir el que és nostre amb els altres”. Informa que “la manera de treballar de Mans Unides es basa en projectes promoguts, realitzats i avaluats” i que la delegació de Lleida ha triat enguany els dos projectes següents: “Enfortiment i formació laboral a dones en risc d’exclusió a Tànger, amb un import de 14.325 euros” i el “Desenvolupament sostenible de famílies camperoles i grups vulnerables a Guantánamo, Cuba, amb un import de 28.619 euros”. Finalment, agraeix a tothom la col·laboració econòmica i la participació en els sopars, xerrades, trobades i actes litúrgics que “embelliran aquesta afortunada iniciativa”.

El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, recorda que “el papa Francesc ha proposat, més d’una vegada, que hi ha tres expressions que tot matrimoni hauria de fer servir almenys una vegada al dia: si us plau, gràcies, perdó”. Diu que podem imaginar uns esposos cristians que, després d’un dia feixuc de treball, arriben el vespre a casa i comparteixen un temps per escoltar-se, per pregar junts, per demanar-se perdó i donar gràcies pels dons rebuts. Reconeix que “ens pot semblar aquesta una descripció no sempre real”, però que és “una actitud que hauria de ser habitual en aquesta comunitat de vida i amor que és el matrimoni i la família”. Informa que “aquesta setmana que comencem se celebra a les diòcesis la Setmana de la Família” i considera que “això ens ha d’animar a pregar per tots els matrimonis del món, especialment els cristians”, ja que el matrimoni “és una de les meravelles de la creació”. Finalment, diu que “el Senyor crida els matrimonis a “cooperar amb l’amor creador de Déu”, fent junts cada dia el seu camí, pregant perquè “l’Església els sàpiga acompanyar”.

El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, diu que “el Senyor se’ns lliura a l’Eucaristia com a aliment” i que “necessitem aquest aliment”. Expressa que “l’Eucaristia és àpat de comunió amb Crist, és a dir, aliment que estableix una unió íntima amb Ell”. Afirma que “cada Eucaristia ens posa en tensió cap a Déu: encén la nostra fe, enforteix el nostre amor i fa ferma l’esperança”, que “de la comunió amb el Senyor també brolla una dinàmica d’amor que condueix a la donació i al servei” i que “a l’Eucaristia augmenta la nostra esperança”. Considera que “l’amor a l’Eucaristia ens porta a apreciar el sagrament de la reconciliació, en què rebem el perdó de Déu, que ens permet apropar-nos ben disposats al seu altar” i recorda que “no podem oblidar que cal estar en gràcia de Déu per combregar”. Finalment, diu que “a cada Eucaristia el Senyor ens convida a la seva Taula, ens regala la seva presència, ens alimenta amb el Pa de vida, que enforteix la nostra vida i la transforma” i exclama que “tant de bo sapiguem apreciar i agrair aquest do immens que rebem”.

El bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, comunica que “aquest cap de setmana té lloc a Madrid el Congrés de Vocacions”. Diu que “sovint pensem que la vocació es limita a la vida presbiteral o a la vida consagrada”, però que “podríem dir que hi ha una única vocació, la de ser cristià, la de seguir a Jesús, que s’expressa de maneres múltiples, amb diferents serveis”. Considera que “cal que fem un esforç per respondre a les diverses crides, per estar atents al que ens pugui dir el Senyor, i sobretot per viure-ho amb il·lusió i esperança”. Explica que “el lema del Congrés de Vocacions «Per a qui soc?» és una referència a la reflexió del papa Francesc en l’Exhortació Apostòlica postsinodal Christus vivit escrita arrel del Sínode sobre els joves i el discerniment vocacional”, en la qual el Papa convida els joves a preguntar-se “per a qui soc jo?” i els diu que són per a Déu, però que Ell vol que siguin també per als altres. Finalment, assegura que “som per a Déu i per als altres” i que “no hi pot haver millor vocació” i ens convida a no tenir por de seguir-la.

Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi: