Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
El proper diumenge 29 de desembre, festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, model de fe i esperança, s’inicia a totes les diòcesis del món el Jubileu, amb el lema “Pelegrins d’esperança”, un temps de gràcia i reconciliació que s’estendrà al llarg de l’any 2025 fins l’Epifania del 2026.
Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de la festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep i de l’inici del Jubileu 2025.
L’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, prega que “demanem a Jesús, Maria i Josep que inspirin les famílies a ser testimonis de l’amor de Déu, a ser portadores de la Bona Notícia que és font d’esperança per al món”. Expressa que diumenge “tenim la joia de celebrar a la Catedral de Barcelona una eucaristia per l’inici del Jubileu al nostre arquebisbat” i demana que “Déu vulgui que aquesta celebració ens animi a viure aquest temps amb l’alegria que neix de l’esperança posada en Déu”. Afirma que el Jubileu “és una ocasió per reconstruir les relacions amb Déu i amb els nostres germans”, per redescobrir el valor del perdó i apropar-se amb fe al sagrament de la reconciliació. Ens convida a observar el logotip del Jubileu, on apareixen quatre figures de diferents colors, abraçades, que representen la humanitat, en tota la seva diversitat, i que es mantenen fermes en un mar agitat, aferrades a “una creu que acaba en una àncora”, “Jesucrist”. Finalment, demana que preguem “perquè aquest Jubileu doni fruit abundant”.
El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, recorda que diumenge “celebrem la Sagrada Família de Natzaret, el santuari de l’amor i de la vida, un model de fe lliurada fins a l’extrem en la missió redemptora de la Paraula encarnada”. Expressa que “en la Sagrada Família de Natzaret, que és la llavor de l’Església universal, tot allò que és diví s’humanitza i tot allò que és humà es divinitza” i que “en cadascun d’ells podem veure el reflex d’una societat que estima i pateix, que prega i plora”. Afirma que “Maria és la tendresa de Déu, la manera més curosa i delicada que té el Pare de dir-nos quant ens estima”, que “Josep és l’home del silenci, el guardià de l’Amor que posseeix un protagonisme singular en la història de la Salvació” i que “Jesús és el Fill de Déu fet home, l’amor incondicional”. Finalment, amb el Jubileu 2025 acabat de començar, demana que “posem la nostra confiança en aquesta escola de pietat, santuari d’humilitat i refugi de misericòrdia” i que “siguem una gran família diocesana a exemple de la Llar de Natzaret: Família de les famílies de Déu”.
El bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, diu que amb la celebració de la festa de la Sagrada Família s’amplia “la contemplació del naixement de Jesús a Maria, la seva mare, i a Josep, l’home fidel”. Expressa que “sempre és un moment per meditar sobre el paper que la família té dins de l’Església, i per extensió dins de la mateixa societat”. Considera que “sembradors de l’Evangeli és una bona definició per al cristians, per als creients” i afirma que “hem de sembrar aquesta llavor arreu, en primer lloc en el si de les nostres famílies perquè hi arreli la fe, no es perdi la identitat de la institució familiar i no es trenqui la seva transmissió”. Assegura que “ser sembradors de l’Evangeli és ser sembradors d’esperança” i que “la Sagrada Família visqué l’esperança”. Finalment, diu que “aquest any jubilar és una invitació a viure l’esperança i a ser-ne sembradors” i demana que “no la desaprofitem”, que “no la deixem passar de llarg”, ja que “un any jubilar és sempre una oportunitat per aprofundir en la nostra fe, aquella fe que visqué de manera entranyable i íntima la Sagrada Família”.
L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, diu que “el propòsit del Jubileu és interpel·lar els cristians a fi d’escoltar i afrontar totes les situacions des de la perspectiva de «l’esperança que no enganya» (Rm 5,5), cridats a oferir una llum nova i atraient”. Demana que “aprenguem a créixer i aprofundir el misteri de comunió trinitària que ens convoca com a poble sant de Déu i que ens fa esdevenir llar de fraternitat”. Pregunta si no ens sembla que “la nostra aportació més genuïna ha de ser oferir un testimoniatge de fraternitat que manifesti la força de l’Evangeli i eradiqui tot allò que no és amor ni unitat”. Comunica que aquesta és la llum que li agradaria compartir amb tots nosaltres, en l’exhortació pastoral La fraternitat, far d’esperança que fa pública. Afirma que “cercarem espurnes d’aquesta bona nova de fraternitat, centrant-nos primer en els testimonis bíblics i fent després un recorregut per la història eclesial”. Finalment, diu que “això ens ajudarà a redefinir la nostra identitat i la nostra missió com a germans i germanes en Crist, portadors de l’esperança que no enganya”.
L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, diu que el Jubileu 2025 és “un temps sagrat que es presenta com una oportunitat única per a la renovació espiritual i el creixement en la fe i l’esperança”. Recorda que “el Papa Francesc ens convida a viure aquest temps com un camí cap a la pau interior, la solidaritat i la renovació espiritual”. Expressa que “l’esperança és el fonament d’aquest any jubilar, especialment en un context marcat per la incertesa i les dificultats socials i econòmiques”. Comunica que la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell i la basílica del Sant Crist de Balaguer seran els dos llocs de peregrinació on es podrà obtenir la indulgència plenària i que “s’hi oferiran activitats especials (trobades, recessos, conferències i actes litúrgics)”. Finalment, afirma que “l’any jubilar dels 2025 anys del Naixement del Senyor ha de ser un temps de gràcia que impulsi tota la comunitat a viure amb més profunditat la seva fe i a ser llum en la foscor i esperança en el món” i diu que “l’esperança en Crist és la nostra força”.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, fra Xabier Gómez, recorda que a la diòcesi els temples de referència del Jubileu 2025 seran: “La catedral de Sant Llorenç, el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, la basílica de Santa Maria (Vilafranca del Penedès), el santuari del Sant Crist de Piera, els santuaris de la Mare de Déu de Foix (Torrelles de Foix), de la Mare de Déu de la Fontsanta (Subirats), de la Mare de Déu del Vinyet (Sitges) i l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers”. Considera que “el lema del Jubileu és una crida a convertir-nos en testimonis de l’esperança” i que “per a acollir aquesta crida a convertir-nos en portadors de bones notícies tan sols necessitarem una actitud: la disponibilitat al canvi”, “obrir i educar els nostres sentits per a sintonitzar amb el sentit de la vida que ens aporta Jesucrist”. Afirma que l’any jubilar “és oportunitat per a revifar l’esperança en Crist”. Finalment, diu que “la memòria del Jubileu ens anirà recordant la imparable força de l’amor i l’alegria que brollen del cor de Crist i de la seva Església”.
El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, diu que “en aquest moment de la nostra vida en el que ens disposem a viure un temps de gràcia, ens podem preguntar què vol dir un any de gràcia”, “què vol dir i què ha de suposar per a nosaltres un any jubilar”. Expressa que “ser pelegrins d’esperança suposa que la vivim i que caminem per tenir cada dia una esperança més gran, i que som portadors i comunicadors d’esperança”. Considera que “la pregunta que ens hauríem de plantejar avui és quina és la meva esperança” i “també si som realment portadors d’esperança”. Finalment, afirma que “tenim l’oportunitat d’un Any Sant per sortir de nosaltres mateixos i anar a l’encontre de l’altre i compartir l’esperança amb els germans”, “un any per rebre el do del perdó i de la indulgència, és a dir, de la remissió dels pecats i de les seves conseqüències, per reprendre el camí com des del principi” i “un temps per retornar la gràcia primera de la fe i un any per donar gràcies a Déu, pel seu amor, per la salvació que començà a caminar entre nosaltres fa 2025 anys, perquè Ell espera també molt de nosaltres i és la nostra veritable esperança”.
El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que diumenge 29 de desembre, inicien com a diòcesi el camí del Jubileu, “amb un breu pelegrinatge des de l’església del Carme de Vic fins a la nostra catedral” i que “aquest fet de caminar junts com a Església vol posar en evidència la importància del fet de pelegrinar”. Recorda que “el Sant Pare vol que aquest any ens convertim tots els cristians en uns veritables pelegrins d’esperança” i expressa que “acomplir el repte que ens ha donat el Papa per a aquest temps de gràcia que és l’Any Sant significa obrir els ulls als signes de Déu enmig del nostre món”. Afirma que ser pelegrins d’esperança ens demana “enfortir la fe que actua per la caritat” i que “enmig de la societat els cristians hem de ser testimonis de l’esperança que no defrauda”. Finalment, diu que “la certesa, que neix de la fe, que l’amor de Déu mai no ens abandona és la font de l’esperança que no defrauda” i que “els qui confien en el Senyor cobren noves forces, alcen el vol com les àligues, caminen sense cansar-se, corren sense extenuar-se (Is 40,31)”.
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, vol “convidar tota la diòcesi a l’obertura del Jubileu que tindrà lloc a la Catedral Nova a les 12 del migdia amb la celebració de l’Eucaristia” i diu que “seria molt significatiu que, els qui pugueu, ens reuníssim a la catedral per iniciar aquest Jubileu en una assemblea festiva, físicament junts”. Convida tothom a enfortir «l’esperança i la paciència que mostren clarament com la vida cristiana és un camí que també necessita moments forts […], que permet albirar la meta: la trobada amb el Senyor Jesús.» “sempre apel·lant al penediment, al perdó i a la misericòrdia que tantes vegades Jesús repetia i ens interpel·lava en els evangelis per afrontar la vida amb l’esperança que ens salva”. Comunica que “a més a més de la conversió personal i pastoral, celebrarem, com el millor fruit del Jubileu, un acte diocesà solemne a la Seu Vella el diumenge 16 de març”. Finalment, fa una crida perquè “totes les institucions diocesanes, parròquies, moviments i agrupacions participin externament en l’alegria del Jubileu”.
El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, recorda que a les Diòcesis el Jubileu es clausurarà el 28 de desembre de 2025. Expressa que “el Papa ha volgut que aquest Any Sant tingui com a tema central l’esperança, per ajudar els cristians a revifar aquesta virtut teologal i transmetre-la”. Afirma que el Jubileu ens convida a “prendre consciència que som “peregrins”, és a dir, persones que van en camí cap a la meta” i que “realitzar un pelegrinatge a un lloc sant ens recorda aquesta característica de la nostra vida: “no tenim aquí la ciutat que durarà per sempre” (He 13, 14), som caminants que es dirigeixen a la ciutat santa i que viuen en l’esperança d’arribar al seu destí”. Finalment, diu que “els cristians hem de compartir aquesta esperança amb tothom”, que “podem pronunciar paraules d’esperança i transmetre als altres el consol que hem rebut de Déu”, però que a més “hem de ser “signes tangibles d’esperança” per a totes les persones i especialment per als que viuen en condicions de penúria, posant-nos al seu servei, ajudant-los amb els nostres béns i contribuint a alleujar el seu patiment”.
Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi: