Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya

Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar del Sínode, del Domund, del gest d’un infant, de la pregària dels sants, de la promesa de Déu, dels joves, de la jornada diocesana de Tortosa, de comunitats vives, convocades per l’Esperit i de complir els manaments.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, parla del Document de treball per a la 2na. sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode, titulat «Com ser una Església sinodal missionera». Expressa que el nou document és un Instrument de treball que “repassa el camí recorregut fins ara, aprofundeix en els fonaments de la comprensió de la sinodalitat, i inclou tres parts estretament relacionades, que il·luminen la vida sinodal missionera de l’Església des de diferents perspectives”. Destaca alguns elements claus per a les comunitats, com ara l’escolta activa de tots els fidels, la participació de tots, el discerniment comunitari, la col·laboració entre pastors i laics, l’obertura a la diversitat, la missió evangelitzadora compartida o la formació i acompanyament. Finalment, diu que “el Sínode pretén fer de l’Església una comunitat fraterna on es visqui la comunió, la participació i la missió, escoltant la veu de tots els fidels i deixant que l’Esperit Sant guiï els passos de la comunitat”.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, recorda que “durant aquest mes d’octubre té lloc a Roma, sota la presidència del sant pare Francesc, la XVI Assemblea Ordinària del Sínode de Bisbes” i que “el tema d’aquest esdeveniment és la sinodalitat, amb tres concrecions: comunió, participació i missió”. Expressa que “la dinàmica pròpia ha anat més enllà de l’aula on es reuneixen els participants del Sínode, perquè s’ha estès a les Església locals d’arreu del món catòlic” i que per part de la diòcesi de Vic, hi han pres part des del procés del Sínode per l’esperança. Afirma que “hem de tenir present que els decrets sinodals del Sínode per l’esperança ens urgeixen a enfortir, en les nostres realitats de comunió i participació per a la missió, la dinàmica sinodal, a fi de revitalitzar les nostres comunitats”. Finalment, diu que “viure el que som i abocar-nos a la missió és el gran repte que tenim com a Església en aquests moments d’increença, en què molts coetanis nostres encara no han trobat el sentit profund de la seva existència”.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, comunica que diumenge 20 d’octubre “és la jornada que l’Església dedica, com cada any, a les missions”. Recorda que “el DOMUND (acrònim de “DOmingo MUNDial”) té molta transcendència en les comunitats catòliques que, amb gran tenacitat i constància, hi han participat des de sempre amb l’oració i l’aportació econòmica”. Explica que “Espanya és un gran bressol missioner, un dels països que té més missioners repartits pel món” i que “a la base de dades d’Obres Missionals Pontifícies, entitat encarregada d’organitzar aquesta jornada, hi ha registrats 9.932 missioners: 6.042 són al seu destí i 3.890 al nostre país col·laborant en l’animació missionera o a l’espera de noves destinacions”. Finalment, recorda que la recaptació total  del Domund de l’any 2023 “va ser de 61.402.193 euros” i que “les diòcesis espanyoles en van recollir 8.914.063, que es van enviar a 29 països, 170 diòcesis i 366 projectes, 172 d’ordinaris i 112 d’extraordinaris”.

 L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, explica un fet que va viure aquest estiu, a la platja de la Pineda, on havia anat “amb una família amiga, amb quatre fills, un dels quals, en Marcel, de deu anys”, “un nen discapacitat amb diversitat funcional cognitiva”. Diu que “mentre la mainada amb la mare feien una bona remullada”, amb el pare van anar a comprar uns gelats per a tots ells en una guingueta de la mateixa platja. Relata que mentre tothom començava a devorar la frescor del gelat, en Marcel s’aixecà d’una revolada, passà pel costat d’un matrimoni francès i es dirigí cap a l’aigua per regalar el gelat a un nen d’uns quatre anys fill de l’esmentat matrimoni. Agraeix a en Marcel el seu gest, amb el qual va “refrescar i eixamplar el cor de tots els qui vàrem contemplar l’insòlit espectacle” i va fer possible “viure un moment de fraternal comunió que a cap dels qui ens considerem «normals» no ens hauria passat pel cap pretendre aconseguir”. Finalment, recorda diversos versets bíblics en els quals Jesús ens parla dels infants, de fer-se petits com ells.

El cardenal Joan Josep Omella, recorda que ens trobem a les portes de l’inici del Jubileu Ordinari de 2025 i que “el papa Francesc, per ajudar-nos a preparar-nos espiritualment per a aquest esdeveniment tan important, ha volgut que dediquem aquest any a reflexionar sobre la pregària”. Explica que, “seguint les indicacions del Papa, el Dicasteri per a la Nova Evangelització ens ha regalat uns preciosos Apunts que ens ajudaran a pregar amb alegria i esperança” i que “el P. Paul Murray, en el número quatre d’aquests llibrets, ens proposa un viatge apassionant, ens acosta a l’experiència de pregària de quatre sants”: sant Agustí, sant Tomàs d’Aquino, santa Teresa d’Àvila i santa Teresa de Lisieux. Finalment, prega que “demanem als sants que siguin els nostres mestres de pregària” i que “ells ens il·luminin i ens acompanyin en el nostre camí cap a la casa del Pare”.

L’administrador apostòlic de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, continua reflexionant sobre el futur. Diu que “el recurs que el Senyor va fer servir, perquè el seu poble continués caminant amb seguretat va ser en la Història de la Salvació, i continua essent avui, la Promesa”. Expressa que “tota paraula que el Senyor ens ha dirigit al llarg de la història és fonamentalment promesa, apunta a un futur de plenitud” i afegeix que “el seu efecte és medicinal per a les nostres pors”. Considera que “de vegades el Senyor ajuda a l’esperança amb detalls que procedeixen del seu amor i cura”. Afirma que “el nomenament del nou bisbe Mons. Xabier Gómez García, és compliment de la promesa que ens va fer el Senyor d’estar amb nosaltres cada dia fins a la fi del món”. Finalment, diu que “el futur continua estant en mans de Déu”, “sols que en conèixer concretament els instruments que Ell utilitza per a “realitzar la seva història”, en aquest cas la història de la nostra Església, sembla que les pors desapareixen i gaudim de més pau”.

El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, expressa que “a la nostra diòcesi hem anant prenent consciència de la necessitat de vetllar d’una manera especial els qui es troben en aquesta etapa de la vida que és la joventut”, caracteritzada per la vitalitat, l’alegria, l’empenta, però també per les incerteses sobre el futur professional o vital. Expressa que “tots coincidim en la necessitat de cuidar i acompanyar aquesta època de la vida que propiciarà l’inseriment responsable en l’Església i en la societat”. Recorda que a la diòcesi han nascut activitats i peregrinacions que cada estiu apleguen un bon nombre de joves i que “fa uns dies a Montmeló, es va convocar un festival de música d’adoració i de lloança anomenat Har Tabor”. Finalment, demana que “intentem ajudar els joves a descobrir els veritables valors de la vida i de l’evangeli, a trobar Déu a les seves vides en la comunió de l’Església, i a que ells prenguin consciència de la seva importància i responsabilitat en el present i en el futur”.

El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, recorda que el proper dissabte 19 d’octubre, al Seminari de Tortosa, “la gran família que formem el Sant poble fidel de Déu que peregrina a la nostra diòcesi, ens trobarem sota el lema: «Caminem junts plens d’esperança»”. Invita els diocesans a que, amb ulls de fe, amb molta confian­ça, aquests dies previs, demanin al Senyor que visquin aquesta trobada diocesana amb molta alegria —en clau sinodal, jubilar i vocacional—, i que esdevinguin pelegrins d’esperança, preparant-se per al Jubileu de l’any 2025. Els recorda que tots són pelegrins d’esperança i que no estan pas sols en el camí d’aquest pelegrinatge. Finalment, demana que “amb tu i amb tots, pregant units, tot fent nostre el camí indicat per Jesús, el Senyor, caminem junts plens d’esperança”.

El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, diu que “resulta fonamental que cultivem l’aspecte comunitari en les nostres parròquies” i que “convé que tots tinguem consciència que som cristians en una comunitat, que seguim Jesús com a membres vius d’una parròquia”. Expressa que “estem convocats per a formar una comunitat fraterna, on regni un respecte i estima sincers”. Afirma que “encara que les nostres comunitats siguin petites, és important que siguin vives i vigoroses, molt conscients del tresor que tenen a les mans” i que “la nostra única riquesa és Crist, la seva persona, la Paraula i la vida”. Considera que “dins la comunitat han de tenir-hi un lloc preferent les famílies”. Finalment, diu que “les nostres comunitats estan cridades a ser una minoria transformadora al si de les nostres societats i a presentar una alternativa de vida visible, autoritzada i convincent”.

El bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, diu que “ja sabem què diuen els manaments” i que  “si tots plegats com­plíssim aquests preceptes la nostra societat sens dubte milloraria notablement”, però que “si Jesús ens demana una ètica de màxims, nosaltres no arribem a complir ni uns mí­nims” i “ja ni ens passa pel cap la segona part del que aquest diumenge ens proposa Jesús com a pla de vida: deixar-ho tot i seguir-lo”. Expressa que “escollir entre fer el bé o provocar el mal és a les nostres mans” i que “Déu ens ha fet lliures per decidir i per obrar, però això no és excusa per obrar mala­ment, perquè tots sabem ben bé quins són els ma­naments i què vol dir seguir-los i complir els ense­nyaments del Crist”. Finalment, diu que “en aquests dies en què està reunida l’Assemblea Sinodal que tracta sobre la sinodalitat dins de l’Es­glésia, és bo que fem un esforç i intensifiquem la nostra pregària per l’Església de Crist, de manera que la tasca dels qui la formem s’apropi cada dia més al bé i s’allunyi del mal, complint així allò que el bon mestre ens demana d’obrar”.

Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi: