El dijous 19 de setembre de 2024 s’ha celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona l’acte acadèmic d’inauguració del curs 2024-2025 de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), que integren la Facultat de Teologia de Catalunya, la Facultat de Filosofia, la Facultat Antoni Gaudí i l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, que ha estat presidit pel Gran Canceller de l’AUSP, el cardenal Joan-Josep Omella, i al qual han assistit bisbes de les diòcesis catalanes. També han estat presents el conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, i el director general d’Afers Religiosos, Ramon Bassas.

El Dr. Joan Torra, que va rebre el passat 10 de maig el nomenament de rector de l’AUSP per al trienni 2023-2026, ha comunicat a l’inici de la seva intervenció que s’ha començat a implementar el Pla estratègic, per al període 2024-2029, i que han enllestit els reglaments de cada Facultat, els de l’Institut de Litúrgia i els de l’AUSP, així com el dels alumnes. Entre les novetats que ha presentat el Dr. Torra hi ha la nova imatge corporativa de l’AUSP, l’adequació del programa informàtic acadèmic i de gestió, i la posada en marxa de la unificació de l’arquitectura jurídica i fiscal de tot l’AUSP. També ha dit que ja està operativa la nova pàgina web de l’Ateneu, que substitueix les diverses pàgines anteriors de cada Facultat o de l’Institut i les agrupa en l’única institució universitària a la qual pertanyen. El Dr. Torra ha explicat també que ha participat per primera vegada en les sessions ordinàries de la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya i que des de l’Ateneu s’ha començat a treballar en el tema de la Intel·ligència Artificial, tant pel que fa a la tasca docent com a la reflexió de cara enfora, intentant respondre als reptes inimaginables que planteja.

Docens, Cogitans et Nuntians

El rector de l’AUSP ha recordat la missió que s’ha confiat a la institució acadèmica, i que es defineix com la de “pensar Déu en i des de la societat catalana: Docens, Cogitans et Nuntians”. “Així deixem clar, ante litteram, precisament l’«On», en l’àmbit dels nostres bisbats junt amb el de Mallorca, amb el Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM), i d’una manera particular i peculiar en la bona relació i coordinació amb els Instituts Superiors de Ciències Religioses vinculats a la Facultat de Teologia de Catalunya, de la qual reben la tutela acadèmica i des de la qual s’insereixen de ple en la missió de l’Ateneu; esclarim també el «Com», amb la tasca primordial de la docència, acompanyada de la recerca, fruit del pensament que es genera; i finalment, abocats al «Perquè», maldem per oferir el que avui s’anomena tercera missió, perquè sense teologia no hi ha evangelització i cal impregnar de cultura teològica l’ethos de la nostra societat”, ha argumentat.

A continuació, el Dr. Joan Torra ha anunciat que la segona part del congrés internacional sobre el concili de NIcea (325) tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 de febrer de 2025, i que se centrarà “en l’aportació que aquest concili ofereix encara avui al nostre pensament teològic i eclesial”.

Lliçó inaugural del Dr. Jordi Font Plana sobre la relació entre les estacions i l’Any Litúrgic

La lliçó inaugural del curs ha anat a càrrec del Dr. Jordi Font Plana, vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, que ha titulat Rerefons estacional de l’Any Litúrgic. Actualitat, límits i oportunitats, en la qual ha argumentat la relació i la certa harmonització entre les estacions de l’any i l’estructura de l’any litúrgic. Ha mostrat el substrat teològic que hi ha al darrere de quelcom que podria semblar innocu i inofensiu, però que, en canvi, es revela com a poderosament significatiu: la creació, obra de Déu; el temps, obra de Déu; la història de la salvació, obra de Déu, que culmina Jesús, el mateix Fill de Déu encarnat. I tota aquesta reflexió la duu a terme al voltant del que anomenem Any Litúrgic. Quin lligam manté i ha de mantenir amb les estacions astronòmiques -que no depenen de nosaltres-, quan avui, en un món tan divers i tan unificat, prenen significats tan diversos?

“Mentre que el tema Pasqua-primavera està mínimament estudiat, el de la resta d’estacions de l’any i l’Any Litúrgic ho està menys”, ha dit el Dr. Font. “Aquesta relació de les estacions amb l’Any Litúrgic apareix en alguns textos de l’Escriptura, en alguns Pares de l’Església o en l’art. I també és present en la litúrgia, sigui en l’estructura de l’Any Litúrgic -per exemple, en les Témpores-, sigui en alguns textos eucològics -oracions- de Nadal o de Pasqua”, ha explicat el Dr. Jordi Font. “Alguns teòlegs presenten l’oportunitat d’aquesta relació, ja que —com assenyala Joseph Ratzinger— aquesta dimensió còsmica és essencial en la litúrgia cristiana”, ha afegit. “Avui, que el tema ecològic està present en la sensibilitat actual, una relació com aquesta pot obrir algunes possibilitats pedagògiques —cosa que el Concili Vaticà II no exclou, segons Sacrosanctum Concilium 105— i, fins i tot, mistagògiques per acostar l’estructura sacramental de l’Any Litúrgic a l’home actual. L’Església podria, amb aquesta relació, «evangelitzar el temps natural» perquè sigui una «bona notícia» pels nostres contemporanis tant sensibles a l’ecologia?”, s’ha preguntat el Dr. Font.

Format el Consell de Direcció de l’AUSP

El rector de l’AUSP ha presentat també el Consell de Direcció, que està format pel Dr. Daniel Palau Valero, com a vicerector acadèmic, que compagina amb la seva tasca de degà de la Facultat de Teologia, en funcions; i el Dr. Ignasi Fuster Camp, degà de la Facultat de Filosofia, com a vicerector administratiu. El Secretari General de l’AUSP és per al període preceptiu de tres anys també, el Dr. Marcos Aceituno Donoso.

Reconeixement a la Sra. Adela Serra

Finalment, el Dr. Joan Torra ha volgut fer un reconeixement públic a la persona que durant molts anys ha estat al capdavant de la Secretaria de la Facultat de Teologia, i després de l’Ateneu, i que el mes de juny va assolir una jubilació “més que merescuda”: la senyora Adela Serra Archs. “El seu acolliment amable, atent i eficaç i el seu treball silent ha estat una lliçó magistral per a tots nosaltres en el nostre context universitari”, ha dit el rector de l’AUSP. Ara, la tasca de la Secretaria del Rectorat i la de la Secretaria General Adjunta l’exerceix la Dra. Begonya Palau Rigol.

L’AUSP compta amb 1.835 alumnes

L’Ateneu Universitari Sant Pacià va comptar, el curs 2023-2024 amb un total de 1.835 alumnes, dels quals 226 pertanyen a la Facultat de Teologia, 83 a la Facultat de Filosofia, 176 a la Facultat Antoni Gaudí, 37 a l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, i 12 al Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM) -afiliat a la FTC-. Pel que fa als instituts vinculats: 1.026 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), 31 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRGirona), 58 a l’Institut de Ciències Religioses de Lleida (IREL), 58 a l’ISUCIR de Mallorca, 92 a l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF) de Tarragona i 36 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic).

Font: Ateneu Universitari Sant Pacià

Galeria fotogràfica del GIEC