Data: 21 de gener de 2024
Durant els últims anys s’ha intensificat entre les comunitats catòliques la recomanació de llegir i escoltar la Paraula de Déu. De fet, sempre s’ha estimulat la seva lectura per la importància radical que l’estudi dels llibres bíblics ha tingut en la història. Però, acceptant aquest segon aspecte, vull remarcar la primera afirmació, que podeu comprovar amb la gran quantitat d’iniciatives de la nostra diòcesi que s’han creat en parròquies, centres educatius o en la reflexió a l’interior de grups apostòlics: explicacions d’experts biblistes, cursos de lectura de la Bíblia, cursets de formació de catequistes, programes de l’assignatura de religió, edició de llibres i estudis sobre la Bíblia… Molts lectors heu participat amb plaer en algunes d’aquestes activitats. Us animo a continuar per aquest camí o a començar aquesta culta trajectòria que us omplirà de satisfacció, de saviesa i d’espiritualitat. Tots sabeu que el Concili Vaticà II (1963-65), recollint l’impuls dels anteriors concilis de Trento i del Vaticà I, dedica una de les tres Constitucions a la Paraula de Déu. Les altres van ser sobre l’Església, sobre la Litúrgia i sobre l’Església en el món actual. Hi ha molts altres documents que van ser aprovats pel conjunt dels bisbes sota la presidència del Papa, però ara m’interessa assenyalar l’esmentada Constitució, d’on prenc la cita següent: “Així doncs, aquesta Sagrada Tradició i la Sagrada Escriptura, d’un Testament i l’altre, són com el mirall en el qual l’Església, pelegrina en la terra, contempla Déu, de qui tot ho rep, fins al dia en què sigui conduït a veure’l cara a cara tal com és” (Núm. 7).
En aquests dies coincideixen dues propostes amb la mateixa finalitat. Una, la del papa Francesc, que ha instituït el tercer diumenge del temps ordinari -enguany, el 21 de gener- com el de la Paraula de Déu. Una altra, la dels bisbes amb seu a Catalunya, que han acceptat el suggeriment de l’Associació Bíblica de dedicar una setmana completa a la Bíblia i que porta duent-se a terme els últims anys amb molt de profit. Es va programar cap a mitjan novembre amb l’objectiu de preparar de forma adequada el temps de l’Advent. Des de l’any 2019 s’han unificat ambdues propostes redoblant, encara més, l’anunci de la importància de la Paraula en la vida cristiana.
En la proposta dels bisbes es programen diverses activitats a cada diòcesi, obertes a tots els sectors socials. A la nostra, convidem tothom a l’acte del pròxim dia 25, a les 6 de la tarda, a l’església de S. Llorenç, per participar en una lectura biblicoartística del retaule de S. Pere.
La proposta del Papa consta d’un cartell, un missatge orientatiu sobre l’esmentada Jornada, una invitació a l’estudi, una reflexió i una oració de la Paraula; i ens ofereix un lema que resumeix el sentit d’aquest tema per a aquest any, tret de l’evangelista sant Joan, que posa en boca del Senyor: “Manteniu-vos ferms en la meva paraula” (Jn 8,31). És una frase, gairebé un mandat, a fi que tot seguidor seu pugui quedar-se dins d’ella i guardar-la i complir-la alhora, ja que aquesta Paraula orienta i fonamenta la seva vida personal i comunitària. Per a això cal que el cristià li sigui propera físicament però, sobretot, interiorment, perquè li concedeixi la fortalesa d’identificar-se amb Ell i convertir-se a la bondat, a la lloança, a la justícia, a la transparència, a l’autenticitat.
Aquesta reflexió m’empeny a demanar-vos pregàries per la unitat de tots els cristians. Cada any, del 18 al 25 de gener, els cristians de la Reforma, els de l’Ortodòxia i els Catòlics celebrem l’Octavari per a la unitat, i posem el nostre esforç a suplicar la gràcia de Déu per aconseguir-la. A la nostra diòcesi la tenim programada a la parròquia de sant Pere. La Paraula de Déu és un factor imprescindible per afavorir la desitjada unió.