Data: 6 d’abril de 2025

Davant la proximitat de la Setmana Santa voldria dedicar aquesta carta dominical a una de les tradicions religioses populars més arrelades a les terres catalanes: l’escenificació dels fets de la Passió de Crist, seguint la narració dels Evangelis. La lectura de la Passió dins els oficis litúrgics es remunta als primers temps del cristianisme i s’ha mantingut fins a l’actualitat. Tanmateix, en parlar de la tradició de les Passions, em refereixo a la representació de la Passió, Mort i Resurrecció del Crist, feta per diversos intèrprets i amb una escenografia pròpiament teatral. Essent rector de parròquia al Baix Aragó vaig tenir el goig d’anar amb els fidels de les parròquies a alguna representació de la Passió en terres catalanes. Va ser una gran experiència espiritual i de comunió per a la feligresia. Tant de bo pugueu viure aquesta experiència amb els germans i germanes de la comunitat parroquial.

Les Passions catalanes –escriu Francesc Massip i Bonet  en el Diccionari d’Història Eclesiàstica de Catalunya–  sempre s’han caracteritzat per la seva fidelitat als evangelis canònics i pel seu to seriós i moderat, sense les incursions còmiques d’altres tradicions. En adequar-se a l’estructura cerimonial de la litúrgia, la Passió esdevé cíclica, i cada moment de la Setmana Santa tindrà la seva oportuna representació. Així, l’Entrada a Jerusalem (Diumenge de Rams), la Cena i la Presa (Dijous Sant), la Passió i mort, els Planys sota el crucificat i el Davallament de la Creu (Divendres Sant) i la Resurrecció (Diumenge de Glòria)». (cf. Francesc Massip i Bonet. Diccionari d’Història Eclesiàstica de Catalunya (vol. III, article: Passió, drama de la).

Durant els segles XIV i XV es té constància de la representació d’un o més d’aquests episodis a les catedrals de Tortosa (1347), Vic (que conserva el text trescentista de la Representació del Centurió), Barcelona (on el 1406 es feia la Resurrecció i es conserva un fragment del Davallament), Elna (1415), Lleida (1453), Girona (que conserva un fragment de la Resurrecció entorn de 1470) i Tarragona (1472).

Aquest mes de març, la Federació Catalana de Passions va presentar el programa de l’actual temporada a l’Abadia de Montserrat amb l’espectacle únic «Passió de Passions», dins dels actes del Mil·lenari de Montserrat. També es va informar que actualment hi ha vint-i-dues passions a Catalunya que són membres de la Federació. A totes elles els vull expressar el meu reconeixement i l’agraïment per mantenir i renovar aquesta tradició tan valuosa pel seus continguts socials i religiosos. Gràcies per acostar a joves, adults i vells a la persona de Jesucrist i per ajudar-nos a copsar l’immens amor de Déu per nosaltres i el seu anhel de fer-nos participar de la seva salvació.

Benvolguts germans i germanes, us animo a seguir gaudint d’aquestes representacions teatrals que escenifiquen la Passió a molts indrets de Catalunya*. Camí de la Setmana Santa, deixem-nos atrapar per l’escenificació de la vida i la mort de Jesucrist i, a través d’ella, entrem en comunió profunda amb el qui és la font de la Vida i l’Amor.

 

*Podeu trobar més informació sobre les diferents representacions de la Passió a: https://www.fcpassions.cat/