La basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa s’ha omplert dissabte 6 de novembre en la beatificació de Benet de Santa Coloma de Gramenet, Domènec de Sant Pere de Riudebitlles i Josep Oriol de Barcelona, en el que ha estat la primera beatificació que es fa a Manresa i al bisbat de Vic. Durant la cerimònia, que ha estat presidida pel cardenal Marcello Semeraro i concelebrada per bisbes de Catalunya, s’han fet diversos esments a la voluntat de ressaltar el missatge dels tres màrtirs caputxins “per la reconciliació i la pau”.
El moment clau ha estat el descobriment de la icona dels nous beats màrtirs, situada a l’absis, mentre el cardenal llegia el ritual de la beatificació, i que s’ha conclòs amb un aplaudiment dels 600 assistents. La imatge, obra de l’artista Laura Alberich, representa els tres màrtirs caputxins aixecant les mans en senyal d’acceptació i pregària i contemplen amb veneració la Moreneta i el seu Fill. Posteriorment s’ha fet la processó i veneració de les relíquies dels nous beats, la festivitat dels quals se celebrarà el 6 de novembre, com la resta de màrtirs caputxins. Amb aquests tres ja són 30 els màrtirs caputxins de Catalunya beatificats.
Els tres frares caputxins van desenvolupar a Manresa “un ministeri exemplar i fecund en la predicació i la guia espiritual”, ha explicat en l’homilia el cardenal Marcello Semeraro. “Quan va esclatar la guerra civil el seu convent va ser ocupat, devastat i incendiat pels milicians”, ha explicat el cardenal. Tot i que van buscar refugi, “van ser buscats i aviat capturats, després van ser sotmesos a cops i humiliacions”. “Els tres van ser executats sense cap procés, només perquè eren cristians, i així van acceptar amb alegria ser despullats de tot, sabent que posseïen uns béns millors i perennes”, ha dit Semeraro.
El provincial dels caputxins de Catalunya i Balears, Fra Eduard Rey, ha confiat que la celebració sigui “una contribució a la reconciliació i la pau”. S’ha dirigit als nous beats amb aquestes paraules: “Jo us imagino a vosaltres avui com a actors de reconciliació, pregant pels qui, en aquell moment de bogeria col·lectiva, van ser els vostres botxins, i demanant a Déu que puguin gaudir de la pau de la seva visió gloriosa al costat dels qui vau ser les seves víctimes. Volem fer nostra la vostra pregària també, i que aquesta celebració hagi estat una contribució a la reconciliació i la pau”.
“Aquesta ha estat una celebració històrica, perquè ha estat la primera beatificació de la nostra diòcesi de Vic de l’època moderna”, ha exposat el bisbe de Vic, Romà Casanova, en la seva intervenció final d’agraïment a la presència del cardenal en representació del papa Francesc. De manera improvisada, el bisbe s’ha dirigit al cardenal amb aquestes paraules: “Digui-li al sant Pare que l’esperem aquí a Manresa per celebrar els 500 anys de la presència de sant Ignasi de Loiola, i digui-li ben fort”. Ha acabat demanant que el testimoni dels beats sigui “ferment de pau, d’amor i reconciliació”. “La veritat no mor mai i l’amor és l’únic camí que porta a la vida plena”, ha afegit.
La celebració, presidida pel cardenal Semeraro, ha estat concelebrada pel nunci apostòlic, així com els bisbes de Vic, Tarragona, Urgell, Sant Feliu de Llobregat, Girona i Tortosa, bisbes auxiliars de Barcelona, el vicari general dels caputxins, els abats de Montserrat i Poblet i una cinquantena de caputxins, entre d’altres. Entre els assistents hi han participat els alcaldes de Manresa i Sant Pere de Riudebitlles, així com el director d’Afers Religiosos i el comissionat de Diàleg Intercultural de l’Ajuntament de Barcelona.