Data: 12 de juliol de 2020
Alguns místics de l’Edat Mitjana afirmaven que l’home neix amb tres ulls: els de la cara, els de la intel·ligència i els del cor. Podríem pensar que quan veiem la realitat amb els ulls de la cara ja ho hem vist i ho hem comprès tot, però no és així. La intel·ligència ens fa comprendre coses que els ulls de la cara no veuen i, per això, és necessària la reflexió amb l’enteniment per tal de comprendre el món. Tanmateix, tot i això, no és suficient per poder arribar al fons de les coses, és necessària una mirada més profunda, la que es fa amb els ulls del cor.
El cor, en el llenguatge bíblic, indica el centre i la realitat més profunda de la persona. Per això, l’ escriptor Saint-Exupéry, en El petit príncep, escriu que «no es veu bé si no és amb els ulls del cor». I és també el que ens proposa el papa Francesc, que ens convida a fer un bon discerniment i a mirar les coses des del cor i a posar-les sota la mirada de Déu.
Alguns observadors de la realitat han dit que hi ha coses que hauran de canviar en la societat de la post-pandèmia. S’ha estès un lema: «ens en sortirem». Ara bé, és evident que només amb aquesta afirmació no se solucionaran els greus problemes econòmics i socials provocats per la Covid-19. Sempre queda el dubte de com podrem sortir-nos-en bé.
Durant la pandèmia han aflorat virtuts com la solidaritat i l’empatia de moltes persones que s’han deixat afectar pel patiment dels nostres germans, especialment per la situació de la gent gran. Un cor que es deixa afectar pel patiment dels altres és capaç de treballar en equip per reconstruir una societat més justa i fraterna.
Tots som cridats a un seriós discerniment sobre el futur de la societat després d’aquest signe dels temps, que ha estat la crisi del coronavirus. Ens hi poden ajudar l’ensenyament i els exemples del papa Francesc. Ell clama contra «l’acostumament» (la passivitat) i la «globalització de la indiferència» (Lampedusa, 2013). El discerniment, que ens ajuda a mirar la realitat a la llum de l’Evangeli i sota el guiatge de l’Esperit Sant, és precisament un dels eixos del nostre Pla Pastoral Diocesà.
El proper mes de novembre, quan els efectes de la crisi econòmica i social s’aguditzin més, sense deixar els objectius pastorals de la fraternitat i de la joventut, iniciarem un nou any litúrgic amb un nou objectiu prioritari que providencialment serà: «els pobres, destinataris privilegiats de l’Evangeli».
Benvolguts germans i germanes, espiritualitat, evangelització i caritat van units. Per això, el Pla Pastoral ens recorda que «des del punt de vista de l’evangelització, no serveixen ni les propostes místiques sense un fort compromís social i missioner ni els discursos o praxis socials i pastorals sense una espiritualitat que transformi el cor» (EG 262). Se’ns demana viure una «mística dels ulls oberts» atenta a la realitat que ens envolta i des de la qual ens crida constantment el Senyor.