Els bisbes espanyols han celebrat del 18 al 22 de novembre la 126a Assemblea Plenària a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola. El secretari general, Mons. Francisco César García Magán, ha informat en roda de premsa, el divendres 22 de novembre, dels treballs que s’han realitzat en aquesta trobada.
Proximitat i solidaritat amb les víctimes de la DANA i amb tots els afectats
En el marc d’aquesta Assemblea, els bisbes es van traslladar dimarts 19 de novembre a la catedral de l’Almudena per celebrar, a les 19.00 hores, l’eucaristia en memòria de les víctimes de la DANA i de tots els afectats.
Una celebració que va voler ser «en primer lloc, un gest de proximitat i de solidaritat amb tots els que estan patint» com va assenyalar a la seva homilia l’arquebisbe de València, Mons.Enric Benavent.
Com ja va anunciar Mons. Argüello, el diumenge 24 de novembre, festa de Crist Rei, la Conferència Episcopal convoca una col·lecta a totes les eucaristies que es realitzin a Espanya en favor dels damnificats per aquesta catàstrofe. La Conferència Episcopal d’Eslovàquia ha comunicat que s’uneixen a aquesta iniciativa amb un donatiu. També l’Església de Montserrat a Roma organitzarà un concert solidari a aquest efecte.
Compromís de seguir amb la nostra ajuda material i espiritual
El president de la Conferència Episcopal, Mons. Luis Argüello, també va tenir present en el seu discurs inaugural la catàstrofe provocada per la riuada: “En nom de tots, permeteu-me elevar una pregària per l’etern descans dels morts a causa de les inundacions ferotges viscudes a València, Albacete i altres llocs de la nostra terra, una abraçada als damnificats amb el compromís de seguir amb la nostra ajuda material i espiritual; també un reconeixement agraït als que protagonitzen una «onada de solidaritat».
El nunci apostòlic a Espanya, Mons. Bernardito C. Auza, en la seva salutació a l’Assemblea, es va unir “a les expressions d’aquest episcopat” i va destacar “la gosadia dels joves i la col·laboració de la gent gran”. No ha faltat, “malgrat la foscor, la grandesa de tants cors, generosos i sensibles davant la situació”.
Amb el discurs del President de la CEE i la salutació del Nunci apostòlic començava el dilluns 18 de novembre l’Assemblea.
Participants a l’Assemblea
En aquesta Assemblea hi han participat tots els bisbes membres de ple de dret.
Els administradors diocesans d’Albacete, Julián Ros, i Tenerife, Antonio Manuel Pérez. A més de diversos bisbes emèrits que tenen veu, però no vot.
S’han incorporat a la Plenària el bisbe de Tui-Vigo, Mons. Antonio José Valín, i el bisbe coadjutor d’Urgell, Mons. Josep-Lluís Serrano. Mons. Valín ha quedat adscrit a la Comissió Episcopal per a la Pastoral social i Promoció humana i Mons. Serrano, a la Comissió Episcopal per a les Missions i Cooperació entre les Esglésies.
El bisbe electe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Xabier Gómez OP, i els dos bisbes auxiliars electes de València, Mons. Fernando Enrique Ramón i Mons. Arturo Javier García, van ser convidats i van participar en la sessió inaugural.
Servei de coordinació i assessorament de les oficines per a la protecció de menors
El Servei de coordinació i assessorament de les Oficines ha informat sobre el treball que realitzen actualment en àrees com ara la formació, l’assessorament al treball puntual de les Oficines i l’assistència jurídica. Han informat sobre les set trobades de formació i prevenció en què han participat prop de 1.400 persones de totes les àrees de l’acció de l’Església.
El Servei ha plantejat un ampli horitzó de futur i s’ha insistit en la creació d’una xarxa de treball conjunt per salvaguardar el menor als entorns eclesials. Alhora, vol oferir una proposta a la societat per comprendre que l’Església és en l’acolliment, l’atenció, la reparació de les víctimes i en la prevenció i en la formació de les persones que, a l’Església ia la societat, treballen amb menors. Han assenyalat que l’evangelització passa per la cura i la protecció de menors i vulnerables.
Les situacions doloroses que s’han viscut serveixen per consolidar les vies de guarició i de reparació, per la qual cosa el treball que es realitza se sosté a les oficines, oferint-los criteris formatius i preventius i creant una xarxa d’espais perquè s’insereixi la justícia restaurativa.
Pel que fa a la Comissió Assessora de Reparació, que va ser aprovada a l’Assemblea Plenària Extraordinària del passat mes de juliol, els bisbes han rebut la informació del treball realitzat i han conegut la guia per a la sol·licitud a la comissió assessora que impulsa el PRIVA i el formulari de sol·licitud a la Comissió Assessora de reparació integral.
Projecte “Hospitalitat Atlàntica”
El president de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i la Mobilitat Humana, Mons. Fernando García Cadiñanos, ha presentat el projecte “Hospitalitat Atlàntica”.
Un projecte que neix d’una trobada convocada, fa dos anys, pel Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral amb els bisbes de les diòcesis involucrades a la Ruta Atlàntica, que és com s’anomena el camí migratori que s’utilitza des del continent africà per a assolir Europa a través de les Illes Canàries.
Arran d’aquesta reunió, el departament de Migracions de la CEE va impulsar la posada en marxa d’un treball en xarxa que es concreta al projecte Hospitalitat Atlàntica, una xarxa eclesial formada per 10 països i 26 diòcesis d’Espanya i Àfrica.
Els seus tres objectius principals són: oferir informació veraç, salvar vides i treballar en xarxa.
Projecte marc de Pastoral juvenil
Per la seva banda, la Subcomissió Episcopal per a la Joventut i la Infància treballa en el projecte marc de Pastoral juvenil, que ha portat a la Plenària el seu president, Mons. Arturo Pablo Ros.
En aquest projecte es marca el camí que l’Església a Espanya vol fer amb els membres més joves. Com va avançar Mons. Argüello en el seu discurs inaugural, l’esborrany s’ha elaborat seguint l’esquema del document final de la XV Assemblea General del Sínode, celebrada l’octubre del 2018, sobre el tema: “Els joves, la fe i el discerniment vocacional” .
Tres esdeveniments rellevants a la vida de l’Església en aquest curs:
Assemblea General del Sínode dels Bisbes
La XVI Assemblea General del Sínode dels Bisbes, la fase final de la qual es va celebrar a Roma el mes d’octubre passat, també ha ocupat un temps de la Plenària.
Mons. Argüello, que va participar en l’Assemblea, ha proposat aprofundir en el document final amb la mateixa metodologia que s’ha seguit al Sínode: una “conversa a l’Esperit”.
Per dur-ho a terme, els bisbes s’han distribuït en onze grups de treball on s’ha posat el focus de la “conversa” a respondre, des del document Final, quines crides rebem per créixer en Comunió missionera?, especialment a l’àmbit de la nostra Conferència Episcopal. Després, ja a l’Assemblea, s’ha dialogat sobre els tres suggeriments concrets i comuns que va aportar cada grup.
Jubileu 2025
El papa Francesc obrirà oficialment el proper 24 de desembre el Jubileu 2025 i el director del Secretariat per al Jubileu, Francisco Julián Romero, ha avançat alguns aspectes concrets sobre els pelegrinatges amb què la CEE participarà en les diferents convocatòries organitzades amb el lema “Pelegrins d’esperança”.
La Conferència Episcopal ha impulsat la preparació de l’Església a Espanya per a la celebració d’aquest Jubileu. El 2023 es van difondre els “Quaderns del Concili” seguint la voluntat del papa Francesc de renovar el coneixement del Concili Vaticà II i de les seves quatre grans constitucions. Aquest curs s’ha promogut la publicació de vuit textos sota l’epígraf “Apunts sobre l’oració”.
Congrés Nacional de Vocacions
Un tercer esdeveniment rellevant a la vida de l’Església aquest curs serà el Congrés Nacional de Vocacions “Per a qui soc? Assemblea de cridats a la missió”, que se celebrarà a Madrid del 7 al 9 de febrer. Amb aquesta trobada, la CEE tanca el cicle del pla pastoral 2021-2025.
El president de la CEE, Mons. Luis Argüello, com a responsable del Servei de Pastoral Vocacional, ha avançat algunes dades sobre la preparació d’aquest Congrés que vol ser una “gran festa” de l’Església per avivar al Poble de Déu el desig i la necessitat de les vocacions.
Reforma dels seminaris i reestructuració dels instituts teològics i superiors de ciències religioses
Els bisbes han dialogat sobre el document final del pla de posada en marxa dels criteris per a la reforma dels seminaris a Espanya. Mons. Jesús Vidal, Referent Apostòlic per a l’aplicació dels Criteris per a la reforma dels Seminaris a Espanya, ha portat a la Plenària la versió definitiva, que serà remès al cardenal Lazzaro You Heung-Sik, prefecte del Dicasteri per al Clergat.
Mons. Argüello i el president de la Subcomissió Episcopal per a les Universitats i Cultura, Mons. Juan Antonio Martínez Camino, han informat sobre la proposta del Dicasteri per a l’Educació Catòlica per a la reestructuració dels instituts teològics i instituts superiors de ciències religioses. Seguint les indicacions d’aquest Dicasteri, la Plenària ha aprovat la creació d’una Comissió Episcopal ad hoc que coordinarà l’estudi que portaran a terme bisbes i experts en la naturalesa, la missió i les exigències normatives dels Instituts eclesiàstics.
Altres assumptes de l’ordre del dia
Ha intervingut al Plenària la presidenta de Mans Unides, Cecilia Pilar Gracia, que, amb motiu del 65è aniversari de la primera Campanya contra la Fam, ha informat sobre l’activitat i la situació actual d’aquesta associació pública de fidels.
A més, el director d’Ajuda a l’Església Necessitat, José María Gallardo, ha presentat la iniciativa internacional Redweek, amb què convida a obrir els ulls a la realitat dels cristians perseguits al món a causa de la seva fe. Entre el 18 i el 24 de novembre, aquesta campanya es visibilitza amb la il·luminació en vermell de catedrals, esglésies, monuments i edificis civils. A més, se celebren vigílies i eucaristies i s’organitzen exposicions, conferències i testimonis en viu de cristians que han experimentat persecució religiosa.
Els bisbes també han rebut informació sobre l’estat actual del grup Àbside (TRECE I COPE), del secretariat per al Sosteniment de l’Església, i de l’Òrgan de Compliment Normatiu (Compliance), que ha presentat un informe amb les conclusions de la primera fase de la seva feina, que, seguint el calendari previst, ja ha conclòs.
La Plenària ha dedicat un temps perquè els presidents de les comissions episcopals comuniquin les seves activitats i projectes. A més, s’han abordat diferents assumptes de seguiment.
En el capítol dedicat a les associacions nacionals, s’han aprovat els estatuts i l’erecció de la Fundació educativa Pia Autònoma Privada d’àmbit Nacional “San Gabriel” i de la Fundació Educativa Pia Autònoma Privada d’àmbit Nacional “Corazonista”.
Com és habitual a la Plenària de novembre, els bisbes han donat el seu vistiplau al pressupost del Fons Comú Interdiocesà i de la Conferència Episcopal per al 2025, que es presentaran properament.