Els bisbes espanyols han celebrat la seva 127a Assemblea Plenària del 31 de març al 3 d’abril a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

El secretari general, Mons. Francisco César García Magán, ha informat en roda de premsa, divendres 4 d’abril, dels treballs que s’han fet en aquesta trobada.

Aquesta Assemblea ha coincidit amb el dia assignat pel Consell de Conferències Episcopals d’Europa a la CEE a la jornada que convoca durant el temps de Quaresma «per pregar per les víctimes de la guerra i invocar el Senyor «una pau justa i duradora especialment per a Ucraïna i Terra Santa». Amb aquestes intencions es va celebrar l’eucaristia del darrer dia, presidida per Mons. Fernando Prado, bisbe de Sant Sebastià.

També ha coincidit la Plenària amb el canvi de destinació del nunci apostòlic a Espanya, Mons.Bernardito Auza, recentment nomenat representant pontifici davant la Unió Europea. A la sessió inaugural, el president de la CEE, Mons. Luis Argüello, va agrair la feina feta en aquests cinc anys. Un agraïment que es va materialitzar amb el lliurament d’un obsequi en nom de tota la CEE, els quatre volums de la Litúrgia de les Hores en castellà, personalitzat amb el seu escut episcopal.

Mons.Luis Argüello, al discurs inaugural, va repassar les qüestions fonamentals per a l’Església a Espanya i la seva relació amb la societat contemporània.

Després va prendre la paraula Mons.Auza que va agrair “de cor” als bisbes espanyols aquests anys en què ha “compartit alegries i penes de la societat i de l’Església espanyola”. A més, va traslladar en nom de Sa Santedat, “un viu agraïment per les oracions ofertes al Senyor per la seva salut en aquest temps de convalescència”.

Participants a l’Assemblea

En aquesta Assemblea hi han participat tots els bisbes membres de ple de dret i l’administrador diocesà d’Albacete, Julián Ros. A més de diversos bisbes emèrits que tenen veu, però no vot.

S’han incorporat a la Plenària el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Xabier Gómez García, OP, i els dos bisbes auxiliars de València, Mons. Fernando Enrique Ramón Casas i Mons. Arturo Javier García Pérez. Mons. Gómez Garcia s’ha incorporat a la Comissió Episcopal per a la Pastoral social i la Promoció humana; Mons. Ramon Casas, a la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura; i Mons. García Pérez, a la Comissió Episcopal per a les Missions i Cooperació amb les Esglésies. A més, el bisbe coadjutor d’Urgell Mons. Josep Lluís Serrano Pentinat s’ha inscrit al Consell Episcopal d’Afers Jurídics.

Els bisbes electes de San Cristóbal de la Lacuna (Tenerife), Mons. Eloy Alberto Santiago; d’Albacete, Mons. Àngel Román Idígores; i d’Osca i de Jaca, Mons. Pedro Aguado Cuesta SChP, han participat a la sessió inaugural.

Línies pastorals i aplicació del document final del Sínode

Un dels temes de l’ordre del dia ha estat definir les línies pastorals que marcaran el treball de la CEE al quadrienni 2026-2030. Com a punt de partida, s’han recollit les aportacions de la Comissió Permanent del febrer, que ja va treballar sobre aquest tema. També s’ha proposat incorporar les consideracions del Document Final de la XVI Assemblea General del Sínode dels Bisbes, que ara s’han d’aplicar a les Esglésies particulars.

Seguint la metodologia de treball del Sínode, que ja es va aplicar a la Plenària anterior, aquest punt s’ha desenvolupat segons el format de “conversa en l’Esperit”. Així, després d’una presentació breu de Mons. Argüello, els bisbes s’han distribuït en grups. Cada membre del grup, en una primera ronda, ha compartit les aportacions sobre el tema de la conversa. En una segona ronda, s’han subratllat alguns aspectes que ressonen amb més força al grup. A la tercera ronda, s’han recollit tres suggeriments concrets, que després s’han exposat reunits novament a l’Assemblea Plenària.

A més, s’ha triat Mons. Francesc Conesa com a referent de la CEE per a la fase d’aplicació del Sínode dels bisbes.

Activitat de les Oficines per a la Protecció de Menors el 2024

El servei de Coordinació i Assessorament de les Oficines per a la Protecció de Menors ha presentat el resum de l’activitat realitzada per aquestes Oficines el 2024. En l’àmbit de la prevenció, les oficines de protecció de menors i prevenció d’abusos han recollit que s’ha ofert formació a través de les diòcesis i les congregacions religioses a 225.000 persones:

a. 130.000 infants i adolescents,

b. 43.000 professors,

c. 20.000 pares,

d. 18.600 agents de pastoral (catequistes, monitors de temps lliure, etc.)

e. 5.000 sacerdots,

f. 1.800 consagrats no sacerdots,

g. 800 seminaristes i consagrats en formació, etc.

També han acollit nous testimonis d’abusos. En concret 146. D’aquests, 94 no han tingut recorregut judicial, per mort del victimari o prescripció del delicte.

I aquests poden tenir el seu procediment a la Comissió Assessora de Reparació Integral del pla PRIVA. La resta tenen recorregut judicial i també s’acompanyen des de les oficines de protecció de menors.

Model unificat de rendició de comptes

La vicesecretaria per a Assumptes Econòmics, a més de les qüestions habituals de seguiment, ha presentat el document «Model de rendició de comptes econòmics i d’activitats de les entitats de l’Església a Espanya».

L’objectiu és que totes les institucions tinguin un model homologat de rendició de comptes, de recollida de dades econòmiques i de l’activitat que desenvolupen les parròquies i altres institucions eclesials. Els bisbes han aprovat el document com a text base que se sotmetrà a consultes a les diferents entitats de l’Església per a la seva presentació definitiva en una propera Assemblea Plenària.

Els bisbes també han conegut el nomenament de Paula Alió Alonso com a administradora general de la Conferència Episcopal Espanyola, les competències de la qual van ser aprovades pel Consell Episcopal d’Economia el dilluns 31 de març.

 

Temes presentats per les Comissions Episcopals i altres organismes de la CEE

També s’han abordat diferents temes que han portat a la Plenària les comissions episcopals i altres organismes de la CEE.

Declaració sobre el 1.700 aniversari del Concili de Nicea

La Subcomissió Episcopal per a les Relacions Interconfessionals i el Diàleg Interreligiós continua avançant en la preparació de l’acte ecumènic, que tindrà lloc a la Plenària de novembre, amb motiu del 1.700 aniversari del Concili de Nicea, considerat com el primer concili ecumènic de l’Església catòlica.

En aquest acte es farà pública una Declaració conjunta amb la resta de confessions cristianes a Espanya. L’Assemblea Plenària ja ha aprovat el document que presentarà, per consensuar, aquesta Subcomissió que presideix Mons. Ramon Valdivia.

Regulació del Consell General de l’Església a l’Educació

La Plenària també ha donat el vistiplau a la regulació del Consell General de l’Església a l’Educació. Amb aquest Consell, que comença així el seu camí, la Comissió Episcopal per a l’Educació i la Cultura, que presideix Mons. Alfonso Carrasco, vol donar continuïtat al camí que es va emprendre al Congrés L’Església a l’Educació. Presència i Compromís, de febrer del 2024.

Entre els seus objectius hi ha abordar de manera conjunta els grans desafiaments que les entitats educatives catòliques afronten actualment (més informació al web de la CEE).

Projecte “Recordar la santedat a l’Església particular”

El papa Francesc feia pública el 16 de novembre de 2024 una Carta per al record a les Esglésies particulars dels Sants, Beats, Venerables i Servents de Déu.

En aquest escrit, exhorta les Esglésies locals que, des d’aquest any, amb motiu del Jubileu, cada 9 de novembre recordin les figures de santedat dels seus territoris respectius. També assenyala que les Conferències Episcopals podran desenvolupar i proposar indicacions i orientacions pastorals.

Recollint aquesta invitació, l’oficina per a les Causes dels Sants treballa en el projecte “Recordar la santedat a l’Església particular”. La seva directora, Lourdes Grosso, M.Id, ha portat a la Plenària el document en què es proposen unes orientacions pastorals i algunes iniciatives que puguin ajudar les diòcesis a la pastoral de la santedat. El text ha estat aprovat i es presentarà properament.

Catecumenat d’adults

També ha intervingut a la Plenària el president de la Comissió Episcopal per a l’Evangelització, Catequesi i Catecumenat, Mons. José Rico Pavés, per fer balanç dels 25 anys de feina del departament del Catecumenat d’adults. El repàs a aquests anys ha servit, a més, per valorar la situació actual d’aquest Catecumenat i per presentar unes propostes amb què continuar impulsant i animant a les diòcesis la iniciació cristiana dels adults que sol·liciten el baptisme.

Textos litúrgics de la memòria de santa Teresa de Calcuta

El president de la Comissió Episcopal per a la Litúrgia, Mons. Leonardo Lemos, ha presentat a la Plenària la traducció en castellà, català, eusquera i gallec dels textos litúrgics de la memòria de santa Teresa de Calcuta que se celebra cada 5 de setembre. Després de la seva aprovació, es remetran al Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments per a la confirmatio i poder incorporar-los al Missal i la Litúrgia de les Hores.

Altres assumptes de l’ordre del dia

L’arquebisbe de Santiago de Compostel·la, Mons. Francisco José Prieto, ha avançat les propostes pastorals que estan programant per a finals d’aquest any al Santuari de Fàtima a Pontevedra amb motiu del centenari de les aparicions de la Mare de Déu a sor Lucía. També s’ha detallat l’estat de les reformes d’aquest Santuari, que s’estan fent sota la supervisió de Luis Manuel Romero, responsable d’aquest lloc en nom de la CEE.

La Comissió Episcopal per al Clergat juntament amb la vicesecretaria per a Assumptes econòmics ha presentat un informe sobre la situació dels bisbes emèrits, la responsabilitat de la seva cura i la seva activitat eclesial.

Els bisbes han rebut informació per part del rector de l’Església Nacional Espanyola Santa Maria in Monserrat, a Roma, Mons. José Jaime Brosel, per detallar les activitats i projectes que s’estan duent a terme aquest any especial per a la institució, ja que ha estat designada “església jubilar” i celebra el 75è aniversari de la creació del seu centre d’estudis.

Al capítol dedicat a les associacions nacionals, la Plenària ha aprovat la modificació dels Estatuts de la Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i de DIDANIA – Federació d’Entitats cristianes de temps lliure. A més, s’ha donat el vistiplau a la modificació dels estatuts del Col·legi Espanyol de Sant Josep de Roma.

Font: Conferència Episcopal Espanyola