Data: 29 de maig de 2022

A Espanya, des del 6 d’abril passat i fins al proper 30 de juny, els contribuents podem saldar els nostres comptes amb Hisenda. L’afecte i l’amor al proïsme també passen per assumir la nostra responsabilitat com a contribuents. Aquest deure ciutadà expressa un sentit comunitari profund, imprescindible en aquests moments d’incertesa econòmica després de dos anys de pandèmia i l’actual conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Els ingressos fiscals i la despesa pública assumeixen una importància econòmica crucial per a la comunitat civil i política, que té com a objectiu aconseguir unes finances públiques capaces de ser instrument de desenvolupament i de solidaritat. (cf. Compendi de la Doctrina Social de l’Església, 355).

El papa Francesc ens recorda que és molt important que l’Estat asseguri la transparència en la gestió dels diners que «procedeixen dels sacrificis de molts treballadors i treballadores». Això «afavoreix que les persones estiguin més motivades per pagar els impostos, sobretot si la recaptació ajuda a superar les desigualtats, a fer inversions perquè hi hagi més feina, a garantir una bona sanitat i educació per a tothom, a crear infraestructures que facilitin la vida social i l’economia.» (Trobada del papa Francesc amb una delegació de l’Agència Tributària Italiana, 31-01-2022).

El sistema tributari vigent a Espanya, adoptat l’any 2007, no preveu cap assignació específica a l’Església als pressupostos generals de l’Estat. Aquest sistema és respectuós amb la voluntat del contribuent i s’adequa a la situació econòmica que travessa el país a cada moment. Mitjançant aquest sistema, cada any la missió de l’Església és avaluada per part dels ciutadans que lliurement poden marcar amb una X la casella a favor de la tasca de l’Església catòlica.

Tenint en compte la intensitat de la crisi econòmica i social que estem patint, aquest any encara és més important marcar les dues X a la nostra declaració de l’IRPF, per destinar el 0’7% dels nostres impostos a les activitats de l’Església catòlica i també a altres fins socials. Cal recordar que marcar les dues caselles a la nostra declaració no és excloent, no té cap cost addicional i és del tot desitjable, especialment en aquests moments de crisi.

El papa Francesc ens fa somiar una Església que sigui una gran família disposada a arribar a tots els racons de la societat. Ens anima que visquem l’Evangeli intensament i que siguem capaços de proposar aquest camí d’alegria als qui ens envolten allà on ens trobem. Vol que siguem una Església que surti a trobar l’altre, sense jutjar-lo, per acompanyar-lo. Així ens ho demana Jesús al final de l’Evangeli de Mateu: «Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus» (Mt 28,19a).

Per dur a terme aquesta missió, a més del compromís i de la pregària de tots els fidels, també necessitem mitjans econòmics. I ara tenim una meravellosa oportunitat de contribuir a aquesta noble missió per al bé comú amb un gest senzill: marcant les dues X de la nostra declaració de la renda. El nostre agraïment més sincer a tants creients i no creients per la seva generosa col·laboració.