Data: 1 de gener de 2023

¡Quina pau més gran iniciar l’any sota l’empara de Santa Maria! Avui, els catòlics celebrem la Maternitat divina de Maria. Sí, la Verge Maria és la Mare de Déu. Aquest títol tan impressionant li va ser concedit en el Concili d’Efes, l’any 431. Ja en el segle III, els cristians d’Egipte pregaven a Maria amb aquestes paraules: «Sota la vostra protecció ens refugiem, oh Santa Mare de Déu». De la mateixa manera, també ens hi referim a l’Avemaria: «Santa Maria, Mare de Déu, pregueu per nosaltres pecadors, ara i en l’hora de la nostra mort». Ella vetlla sempre per cada un de nosaltres i pel món sencer.

Maria és la Reina de la Pau, segons ens recorda la darrera de les lletanies que habitualment resem després dels misteris del Sant Rosari. Avui, que també s’escau la Jornada Mundial de la Pau, instituïda pel papa sant Pau VI l’any 1968, implorem a Santa Maria la pau a Ucraïna i a tants altres indrets del món que no sempre apareixen als mitjans de comunicació.

El papa Francesc manifesta la seva preocupació per la incapacitat d’estimar-nos com germans, d’estimar-nos com Jesús ens ha estimat. El passat 17 d’abril, diumenge de Pasqua de Resurrecció, ens deia: «Estem demostrant que no tenim encara l’esperit de Jesús, tenim encara en nosaltres l’esperit de Caín, que mira Abel, no com un germà, sinó com un rival».

En ple segle XXI, moltes regions del món pateixen degut a conflictes bèl·lics. No podem tancar els ulls davant d’aquesta realitat plena de sofriment. Malgrat el dolor, descobrim moltes mostres de solidaritat per tot arreu, per exemple, famílies i comunitats que acullen migrants i refugiats o persones que enmig dels conflictes són llavors de pau. Com afirma el Sant Pare: «La pau és possible, la pau és necessària, la pau és la principal responsabilitat de tots!». Certament, cada un de nosaltres hem de contribuir a la construcció de la pau i a l’acollida dels qui pateixen les conseqüències de la violència i de la guerra.

Tots voldríem no sentir mai més el soroll ensordidor de la guerra, ni haver de veure’n les imatges de destrucció. Des del silenci, des d’una pregària intensa, amb una actitud de bona voluntat i diàleg, amb accions solidàries, podem estendre la pau al món. La pau comença per cada un de nosaltres, quan estem en pau i la volem per als altres. La pregària intensa ens fa forts i reconforta, ens capacita per estimar, per respondre amb amor a la violència. Els efectes de la pregària, si estem atents, els veurem en nosaltres i al nostre voltant.

Jesús ens convida a ser portadors de pau i ens diu: «Quan entreu en una casa, digueu primer: “Pau en aquesta casa”» (Lc 10,5). Tant de bo que acollim aquesta pau que ve de Déu i ens puguem convertir en teixidors de pau, d’una pau sòlida, que ens protegeixi de la gèlida guerra que ens fa tremolar i paralitza.

Preguem a Déu perquè, per intercessió de Maria, ens acompanyi aquest any. En aquests temps de dificultat que ens toquen viure, m‘agradaria que sabéssim mirar la Mare de Déu i poséssim a les seves mans totes les nostres inquietuds i patiments, esperant en silenci confiat la salvació de Déu. Benvolguts germans i germanes, bon any nou a tothom!