El Sant Pare va manifestar en el seu missatge del 2 de juliol de 2021 que, en les convocatòries anteriors, “es percebia la Trobada com una realitat llunyana, com a màxim seguida per televisió, o desconeguda per a la majoria de les famílies”. Aquesta vegada se seguirà una modalitat inèdita, i “serà una oportunitat de la Providència per fer un esdeveniment mundial capaç d’involucrar totes les famílies que es vulguin sentir part de la comunitat eclesial”.
El tema de la trobada és ‘L’amor familiar: vocació i camí de santedat’, i cerca mostrar la bellesa i la felicitat de l’amor a la família. Enmig de les crisis culturals i socials actuals, l’anunci de la família continua sent una alegria i una esperança per a tots perquè, com afirma el Papa, “ningú no pot pensar que debilitar la família com a societat natural fundada en el matrimoni és una cosa que afavoreix la societat. Passa el contrari: perjudica la maduresa de les persones, el cultiu dels valors comunitaris i el desenvolupament ètic de les ciutats i els pobles”. I després recorda que “el matrimoni va més enllà de qualsevol moda passatgera i persisteix. La seva essència està arrelada a la naturalesa mateixa de la persona humana i del seu caràcter social”. Formar una família significa “ser part del somni de Déu, unint-se a Ell en la construcció d’un món on ningú no se senti sol” (PAPA FRANCESC, Exhortació Apostòlica Postsinodal Amoris Laetitia, nn. 52, 131,321).
El Papa Francesc ha insistit reiterades vegades sobre el genuí valor del matrimoni i la família cristiana; valor encara avui més necessari, quan constatem que es va instaurant una cultura de la mort. La família és la cèl·lula de la cultura de la vida i de la civilització de l’amor. Per això, convidem a tots a participar en les diferents celebracions i actes proposant la meravella de la família cristiana i el respecte a la vida de tot ésser humà des del començament fins al final.
Són moltes les activitats programades per les diferents diòcesis i moviments eclesials per mostrar aquest sí a la família que és també sí a la vida, ja que la proposta de la família cristiana va unida a la transmissió i defensa de la vida. Animem tothom a promoure el sí a la vida i expressem el nostre suport a favor dels qui tenen dret a néixer ia ser acollits pels seus pares amb amor; a favor de les mares, que tenen dret a rebre el suport social i estatal necessari per evitar esdevenir víctimes de l’avortament; a favor de la llibertat dels pares i de les escoles que hi col·laboren per donar als seus fills una formació integral, que atorgui la necessària importància avui a l’educació afectiva i sexual, d’acord amb unes conviccions morals que els preparin de debò per ser pares i acollir el do de la vida; a favor de les cures pal·liatives i de la llibertat de consciència; denunciant les situacions en què es veu amenaçada, com es continua constatant en diverses formes d’esclavitud, en el tràfic de persones o en les condicions laborals abusives.
En definitiva, encoratgem tots els catòlics a promoure la defensa de la vida, denunciant els projectes legislatius que atempten contra ella i confonen la injustícia amb el dret. Animem així, amb totes les vies que permet una societat democràtica, a mobilitzar-se a favor de la vida i a buscar amb creativitat noves maneres d’instaurar aquesta necessària cultura de la cura que la promogui i la protegeixi.”
+ Mons. D. José Mazuelos Pérez, bisbe de Canàries, President de la Subcomissió Episcopal per a la Família i la Defensa de la Vida
+ Mons. D. Juan Antonio Reig Plà, bisbe d’Alcalà de Henares
+ Mons. D. Ángel Pérez Pueyo, bisbe de Barbastre-Monçó
+ Mons. D. Santos Montoya Torres, bisbe de Calahorra i La Calçada-Logronyo
+ Mons. D. Francisco Gil Hellín, arquebisbe emèrit de Burgos