Data:  1 de juliol de 2024

Prop de tres-cents docents de les escoles diocesanes van participar, el passat divendres dia 28 de juny, en la jornada de final de curs dels centres de la Fundació Canònica Sant Fructuós: l’Escola Joan XXIII de Tarragona, el Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona, el Col·legi Sant Pau de Reus, el Col·legi Sant Rafael de la Selva del Camp, el Col·legi Mare de Déu de la Serra de Montblanc i el Centre d’Educació Especial Tilmar de Montblanc.

L’acte, que va ser conduït pel director del Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona, Pablo Muñoz, va tenir lloc a l’edifici del Col·legi Mare de Déu de la Serra i el Centre d’Educació Especial Tilmar. Durant les paraules de benvinguda, Muñoz va recordar als mestres i professors que «la fe és el vincle comú de les escoles diocesanes, i el Crist i la pastoral són el nostre cor, del qual se’n desprèn la nostra acció educativa».

Arquebisbe Joan: «Cal una formació cristiana no sols del cap, sinó que arribi al cor»

El president de la Fundació Sant Fructuós, l’arquebisbe Joan Planellas, va adreçar unes paraules d’agraïment als docents «per la vostra tasca diària, per l’esforç que suposa avui dia la funció d’ensenyar, en un món que està perdent a marxes forçades el compromís amb l’Evangeli de Jesucrist, els valors que troben en una antropologia cristiana, en els valors de la unitat i de la pau».

L’Arquebisbe els va dir que «en la identitat de l’escola catòlica per a una cultura del diàleg veiem com la missió educativa de l’Església forma part d’un projecte pastoral més ampli: estar “en sortida” i “en moviment”, per a poder testimoniar, comunitàriament, el tarannà de l’Evangeli amb coherència, amb proximitat, amb humilitat i amb una confessionalitat cristiana que esdevingui inspiradora». Per aquest motiu, va assegurar que «la proposta pastoral va dirigida, en primer lloc, a tot el claustre de professors» i va demanar que «tots els professors, no sols els qui fan religió, poguessin obtenir la DECA» i també que es dediqui un terç dels espais de formació del professorat a la identitat i a la missió.

D’altra banda, Planellas els va plantejar els reptes de futur que caldrà afrontar, afirmant que «haurem de ser capaços d’incidir en una fe que esdevingui verificada en la cultura i, al mateix temps, una fe que esdevingui compresa per a ser celebrada i per a ser viscuda en la comunitat». Per això, va dir, «cal una formació cristiana no sols del cap, sinó una formació cristiana que arribi al cor». Així, va remarcar que «l’escola catòlica necessita educadors, tant laics com consagrats, que siguin “competents, convençuts i coherents, mestres de coneixement i de vida” i que en el dia a dia estimin, sobretot, els seus perquè els alumnes són els “subjectes actius del procés educatiu”».

Finalment, en el seu discurs, l’arquebisbe Joan va dedicar unes paraules d’agraïment a la directora de la Fundació Sant Fructuós, Cinta Sebastià, «que al llarg d’aquests tres anys ha posat en marxa i ha consolidat la nostra fundació canònica i que es jubilarà el proper onze de setembre».

Conferències, testimoni i lema del nou curs

Després del parlament de l’arquebisbe Joan Planellas va tenir lloc una pregària que van preparar conjuntament els responsables de pastoral dels centres educatius diocesans i que va donar pas a la conferència d’Enric Fernández Gel, filòsof que, entre altres, es dedica a la divulgació a través d’un canal de YouTube, on té gairebé 600.000 seguidors. El filòsof va plantejar diverses situacions en les quals es poden fer presents la identitat i els valors cristians en el dia a dia dels centres educatius.

Un cop finalitzada la conferència, va ser el torn de Praiselord Group Music, un grup de música cristiana de l’arxidiòcesi que ha estat l’encarregat de compondre l’himne del proper curs 2024-2025 per a les escoles diocesanes, M’aixecaré, que connecta també amb el lema del curs, «Aixeca’t».

Per altra banda, el delegat diocesà per a l’educació, Rafael Muñoz, també va intervenir per a presentar la Comissió de pastoral de les escoles diocesanes, que s’ha format amb els responsables de pastoral dels sis centres, els capellans que hi estan destinats i un dels directors dels centres. En aquesta línia, Muñoz va subratllar que la tasca que es duu a terme des d’aquesta Comissió cal que sigui conjunta amb tot el claustre de professors dels centres per a traslladar-la al dia a dia de les escoles.

En aquesta segona part de l’acte també es va desenvolupar una taula rodona en què es van presentar tres testimonis de diferents realitats de servei de l’Església. D’una banda, l’Alexis va oferir la seva vivència a la Comunità Cenacolo de Cornudella de Montsant, gràcies a la qual va poder sortir d’una etapa complicada de la seva vida. En segon lloc, la Cinta Sebastià va presentar la tasca que es duu a terme des de la Comunitat Sant’Egidio, on s’acompanya un centenar de persones pobres per a garantir-los les necessitats bàsiques. I, finalment, la Gna. Maria Iesu Infante, s.s.v.m., i la Teresa Solé van exposar el servei que s’ofereix des de la Llar Natalis per a les dones embarassades en situacions de risc. Són tres exemples de com el missatge d’amor de Jesús es fa present en realitats concretes.

Per a cloure l’acte, la directora de la Fundació Canònica Sant Fructuós, Cinta Sebastià, es va acomiadar del professorat per la seva jubilació, donant gràcies a l’arquebisbe Joan per la confiança que ha dipositat en ella durant aquests anys al capdavant de les escoles diocesanes i al conjunt dels equips directius i al professorat.

Galeria fotogràfica>>

La veu de l'església