Data: 29 de desembre de 2024

En aquesta octava de Nadal, celebrem el dia de la Sagrada Família de Jesús, Josep i Maria, que es presenta com a model de fe i esperança. Demanem a Jesús, Maria i Josep que inspirin les famílies a ser testimonis de l’amor de Déu, a ser portadores de la Bona Notícia que és font d’esperança per al món. Aquest any la festa de la Sagrada Família coincideix amb un altre fet molt remarcable: l’inici, en cada una de les diòcesis del món, de l’Any Jubilar 2025 sota el lema «Pelegrins d’Esperança».

El Sant Pare va iniciar oficialment el Jubileu 2025 el passat 24 de desembre de 2024 amb el ritu d’obertura de la Porta Santa a Roma. Aquest bell gest ens recorda que el Jubileu pot ser una gran ocasió per trobar-nos amb Crist. Ell és la porta. El qui entri a través d’Ell tindrà vida abundant (cf. Jn 10,9-10).

Avui tenim la joia de celebrar a la Catedral de Barcelona una eucaristia per l’inici del Jubileu al nostre arquebisbat. Déu vulgui que aquesta celebració ens animi a viure aquest temps amb l’alegria que neix de l’esperança posada en Déu. El Jubileu cristià té el seu origen en el jubileu hebreu. Al llibre del Levític de l’Antic Testament, llegim que cada cinquanta anys el poble d’Israel celebrava un any sant en què els esclaus recuperaven la llibertat i es perdonaven els deutes econòmics contrets (cf. Lev 25,8-13).

A l’Església catòlica, el jubileu és una celebració que de manera ordinària té lloc cada vint-i-cinc anys. És un temps en què es concedeixen gràcies espirituals (indulgències) als fidels. És una ocasió per reconstruir les relacions amb Déu i amb els nostres germans. Deixem que el Senyor sani els nostres cors. Redescobrim durant aquests dies el valor del perdó. Durant aquest any apropem-nos amb fe al sagrament de la reconciliació.

Crist és el fonament del Jubileu. A la sinagoga de Natzaret, al començament de la seva vida pública, Jesús proclama «l’any de gràcia del Senyor» (Lc 4,19). Ell ens ha portat la Bona Nova, especialment als més vulnerables.

Observem, per un instant, el logotip del Jubileu. En ell apareixen quatre figures de diferents colors. En elles podem veure representada la humanitat, en tota la seva diversitat, persones de diferents races i cultures. Si ens hi  fixem bé, veurem que les figures estan abraçades. I és que el Jubileu és una crida a construir, amb la força de l’Esperit Sant, un món on regnin l’amor i la fraternitat.

Veiem també com les figures es mantenen fermes en un mar agitat. No s’enfonsen perquè s’aferren a una creu que acaba en una àncora. L’àncora és Jesucrist. Si vivim units a Crist, no podran amb nosaltres les tempestes de la vida. Ell ens ajuda a mantenir viva la fe enmig de les dificultats. Res ni ningú podrà mai separar-nos del seu amor (cf. Rom 8,39).

Benvolguts germans i germanes, avui que celebrem la Jornada de la Sagrada Família, preguem també perquè aquest Jubileu doni fruit abundant. Demanem al Senyor que ens animi a ser «pelegrins d’esperança» per a un món ferit. Que Maria, mare de l’esperança, ens ensenyi a mantenir viva la confiança en el Senyor.