Dilluns 14 d’abril al matí, a la Casa de l’Església de Sant Feliu de Llobregat, ha tingut lloc una visita institucional històrica des de la fundació de Càritas Catalunya el 1992: la visita del president de la Generalitat de Catalunya, el MH Sr. Salvador Illa.
Aquesta visita s’emmarca en la celebració de la primera Assemblea General anual de Càritas Catalunya, que enguany s’ha organitzat amb el suport de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.
A l’arribada del president s’ha produït una primera recepció per part del Sr. Cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i bisbe delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense a Càritas Catalunya; Mons. Xabier Gómez, bisbe titular de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat i president de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i Salvador Busquets, president de Càritas Catalunya.
Tot seguit, tots tres s’han desplaçat a la plaça de Sant Agustí, a l’interior del Bisbat, on l’han rebut el bisbe auxiliar de Barcelona – Mons. Javier Vilanova -, el vicari general de Sant Feliu de Llobregat – Mn. Josep Maria Domingo -, el secretari general – Mn. Joan Pere Pulido – i el director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat, Ramon E. Carbonell.
Després de la signatura del president al llibre d’honor, Salvador Illa ha presidit una sessió de treball informal de la qual han participat 32 càrrecs dels equips directius de les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya (delegats episcopals, directors/es i secretaris/es generals).
El president de Càritas Catalunya, Salvador Busquets, ha efectuat una primera intervenció en la qual, en base a les dades del Banc d’Espanya, a l’Informe FOESSA – Catalunya sobre Exclusió i Desenvolupament Social (2022) i de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Catalunya, ha contextualitzat la situació que pateixen les persones més necessitades a Catalunya.
Busquets ha projectat una fotografia que ens mostra una recuperació econòmica que no arriba a tothom, fet que té com a conseqüència que la riquesa neta de les llars amb menys recursos encara no s’ha recuperat des de la gran recessió. En canvi, la de les llars amb més recursos ja ho ha fet plenament.
D’altra banda, segons el president de Càritas Catalunya, les transferències de la Unió Europea a l’Estat espanyol no estan enfocades al 20 % de la població amb menys recursos. Aquesta situació, juntament amb altres factors, fa que 1,4 milions de persones es trobin actualment en situació d’exclusió social a Catalunya.
Tot seguit, el president Illa ha saludat a tots els presents i ha fet algunes reflexions sobre els temes més destacats comentats pel president de Càritas Catalunya i altres membres dels equips directius de les Càritas diocesanes catalanes.
Posteriorment, hi ha hagut un ric i profitós diàleg entre tots els participants, del qual s’han destriat alguns temes cabdals com ara: l’exclusió residencial, el desplegament de la renda garantida de ciutadania – ingrés mínim vital, els problemes per a l’empadronament en alguns municipis catalans, l’aplicació del nou Reglament d’Estrangeria, entre d’altres.
Càritas Catalunya ha refermat el seu compromís amb les persones més necessitades que viuen a Catalunya i la ferma voluntat de col·laborar amb el Govern de Catalunya i els diferents agents socials.
Finalment, el Sr. Cardenal Joan Josep Omella, en representació dels bisbes presents, de la Presidència de Càritas Catalunya i de tots els representants dels equips directius de les deu Càritas diocesanes catalanes, ha agraït al president Illa la seva disponibilitat per compartir les preocupacions i propostes expressades en la sessió, i pel seu compromís personal i institucional en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social al nostre país.
Tot seguit, ha tingut lloc l’Assemblea General de Càritas Catalunya.