Data: 13 d’octubre de 2024

El 9 de juliol es va fer públic el Document de treball per a la 2na. sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode, que està tenint lloc aquestes setmanes d’octubre a Roma. «Com ser una Església sinodal missionera» és el títol que encapçala el nou document, l’Instrumentum laboris, en continuïtat amb tot el procés sinodal iniciat el 2021. El Sínode arriba ja a la seva conclusió. Ha volgut revitalitzar l’Església a través de l’escolta, el discerniment i la participació activa de tots els membres del Poble de Déu. Viure el Sínode implica compromisos i canvis que transformin la vida comunitària i pastoral.

 L’Instrument de treball repassa el camí recorregut fins ara, aprofundeix en els fonaments de la comprensió de la sinodalitat, i inclou tres parts estretament relacionades, que il·luminen la vida sinodal missionera de l’Església des de diferents perspectives. La primera, les relacions amb el Senyor, entre els germans i germanes, i entre les Esglésies. La segona, des dels camins que sostenen i alimenten concretament el dinamisme de les relacions. I la tercera, des de la perspectiva dels llocs que, contra la temptació d’un universalisme abstracte, parlen de la realitat dels contextos en què s’encarnen les relacions, amb la seva varietat, pluralitat i interconnexió, i amb el seu arrelament d’on neix la professió de fe. I al final, una conclusió sobre l’Església sinodal al món.

Destaquen alguns elements claus per a les nostres comunitats:

  1. Escolta activa de tots els fidels incloent-hi les persones més vulnerables o allunyades de la vida parroquial. Per a millor comprendre la realitat concreta de la comunitat.
  2. Participació de tots.- El Sínode de la sinodalitat impulsa les parròquies a incloure tots els fidels en la presa de decisions i el discerniment comunitari. Això suposa que els laics assumeixin un paper més actiu a la vida parroquial.
  3. Discerniment comunitari.- Les parròquies han de ser espais on es fomenti la reflexió conjunta, cercant la voluntat de Déu per a la comunitat, amb pregària, diàleg i escolta de l’Esperit, que ha de guiar les accions pastorals.
  4. Col·laboració entre pastors i laics.- El sínode subratlla la corresponsabilitat entre sacerdots, diaques, religiosos i laics. Això comporta un canvi en la mentalitat tradicional cap a una visió més de col·laboració.
  5. Obertura a la diversitat.- Hem d’acollir i valorar la diversitat de pensaments, cultures, generacions i realitats socials que componen la comunitat. Aquesta diversitat és una riquesa que permet a l’Església ser veritablement “catòlica”.
  6. Missió evangelitzadora compartida.- Promoure una Església en sortida que estigui al servei de la societat. El compromís missioner és de tota la comunitat i això implica buscar noves maneres d’apropar-se als qui se senten allunyats i als qui més necessiten el missatge cristià.
  7. Formació i acompanyament.- Per a viure la sinodalitat, les parròquies han d’oferir formació sobre aquest procés.

El Sínode pretén fer de l’Església una comunitat fraterna on es visqui la comunió, la participació i la missió, escoltant la veu de tots els fidels i deixant que l’Esperit Sant guiï els passos de la comunitat.